Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
0 1
09.04.1983 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Werner Baetsle
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Petur Petursson gooit zware zware bom in erg genietbare derby

Ruim veertienduizend kijkers werden zaterdagavond in de gelegenheid gesteld een genietbaar anderhalfuur door te brengen. De honderdvijftigste editie van de grote Antwerpse derby had inderdaad een hoge amusementswaarde en kreeg een verdiende winnaar. Omdat ze graag eerlijk zijn zal dit laatste zelfs door de meest verstokte paars-witte aanhangers worden beaamd.

Het rood-witte succes dat rekening houdend met het grote aantal bezoekende doelkansen, nog matig werd afgemeten, kwam precies vijf minuten na de rust op het elektronische scorebord. Niet toevallig werd het aangetekend door de grote uitblinker van de sfeervolle en sportieve avond en dat was de IJslander Petur Petursson. De 'witte van Reykjavik' sedert lang verzoend met de positie in de tweede rij die hem door de klaarkijkende en sluwe Dimi Davidovic werd geschonken, dweilde negentig minuten lang de linkerstrook van het veld af, werkte keihard en beperkte zodoende het opkomende werk van de plaatselijke verdedigers.

In de voetbalverslagen uit de jaren vijftig zou men ongetwijfeld hebben vermeld dat hij met zijn doelpunt de kroon op het werk zette of nog het orgelpunt had geplaatst. Deze clichés zijn echter veel te braaf voor het schot dat hij vlak na de herneming afdrukte. Het had veeleer de allure van een bom die in de diepste hoek van het B.-doel werd gegooid. De brave Schippers die zijn kooi tot dusver kranig verdedigde en ook achteraf nog diverse puike tussenkomsten liet optekenen, had tegen zoveel kracht niet het minste verhaal. Hij had het wel horen, maar niet... zien aankomen...

Sportief
R.A.F.C. kreeg benevens die geslaagde poging van Petur Petursson de beste en meeste kansen. De match was in grote mate de logische weerspiegeling van het klassement. Het dient gezegd dat ook de Mannekens een paar goede gelegenheden misten om tot scoren te komen. Zoals ongetwijfeld maandagavond zal blijken op het TV-scherm tijdens de hoofdbrok van de wekelijkse Extra Time-editie. Mogelijk wordt dan ook de ietwat dubieuse fase opgehelderd die zich even voor het halfuur in het bezoekende strafschopgebied afspeelde en waarbij de vorige week in het huwelijksbootje gestapte Suply na een duel met André Heerwegh, tegen het gras ging. De paars-witte aanhang schreeuwde luidkeels om een strafschop. Suply zelf reageerde heftig. Zo emotioneel zelfs dat hij in het boekje terecht kwam van scheidsrechter Van Langenhove, die weer een erg secure indruk naliet en een overigens sportieve derby moeiteloos door de negentig minuten haalde.

De beste plaatselijke kans was er zeven minuten voor de rust. Met medewerking van Van Nerum geraakte Eikelboom voor één keer voorbij Petur Petursson. Alvorens de Nederlander met de zilveren haren hoog voor doel kon zenden waar Swinnen een werkelijk unieke gelegenheid voorbij Ratko Svilar maar ook langs de... verkeerde kant van de paal kopte. Beerschot had in keeper Schippers één der betere acteurs. Hij verhinderde alleszins dat R R.A.F.C. via Leo Vander Elst, Harry Cnops en Laszlo Fazekas aan hogere winstcijfers geraakte. Te noteren nog dat voor deze derby een indrukwekkende politie- en rijkswachtmacht was opgetrommeld. Zelfs het hoofd van de Antwerpse politie, burgervader Bob Cools, kwam alleszins vanuit de eretribune zijn troepen inspecteren en het dient gezegd dat incidenten uitbleven (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 11/04/1983).

"Petursson deed 'Mannekens' de das om" (Cois Geeraerts)

"In de eerste plaats wil ik onderstrepen dat de zege verdiend naar R.A.F.C. ging," begon Cois Geeraerts als spreekbuis van KBVAV zijn commentaar op de verloren derby. "Dat is ook maar logisch, verduidelijkte hij als men het spelersmateriaal van beide ploegen vergelijkt. "Kijk maar even naar de bezetting van de invallersbanken vandaag. Dat spreekt boekdelen: R.A.F.C. is rijper, creëerde meer ruimte en speelde erg verstandig na het openingsdoelpunt. In de eerste helft kreeg KBVAV t ook kansen, maar Ratko Svilar bleek niet te pakken. Dan keer ik echter ook de rollen om en wens toch de schitterende prestatie van Schippers te onderstrepen. Op dat punt zijn we in elk geval gerust voor volgend seizoen,"aldus Geeraerts. "Tegen de goal van Petursson was niets te beginnen. De IJslander heeft ons de das omgedaan. Hij liet me denken aan zijn grote Feyenoord-periode (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 11/04/1983)."


Jean Dockx volgend jaar met R Antwerp FC door Europa

Onmiddellijk nadat de Antwerpspelers juichend de kleedkamer waren binnengedoken, kregen zij de naam van hun nieuwe trainer te horen. R Antwerp FC wordt volgend seizoen immers begeleid door Jean Dockx, de huidige trainer van R.W.D.M. "Die beslissing werd unaniem door de leden van de beheerraad genomen," zei secretaris Louis De Vries. Uit de lange rij kandidaten, kwam Jean Dockx uiteindelijk naar voren, omdat hij volledig beantwoordt aan het beeld dat de Antwerpleiders zich van een nieuwe trainer vormden."

Voor Jean Dockx betekent dat in elk geval een stap voorwaarts in zijn trainerscarrière, want na de derbyzege staat het vrijwel vast dat R.A.F.C. volgend seizoen de Europese toer op mag. "We hebben zeker verdiend gewonnen," aldus de huidige Antwerptrainer Dimi Davidovic. "Mijn jongens hebben voor een formidabele prestatie gezorgd, zo ondermeer Petur Petursson, die dan nog het beslissende doelpunt scoorde ook. Dat moet die jongen stimuleren."

"Ook voor mij werd het een uitstekende dag," zei Laszlo Fazekas. "Ik heb vandaag een deel van mijn examens in het tweede jaar van de trainersschool afgewerkt en we pakken ook nog de twee punten..." Er was echter ook een negatieve klank: de Hongaarse 'tovenaar' heeft na een meningsverschil met de leiders van het Hongaarse team besloten een punt te zetten achter zijn internationale carrière (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 11/04/1983).

Geen superlatieven tenzij voor Petur Petursson en Schippers

KIEL - Geen pracht en praal in de 150e derby, maar voor het publiek toch een vrij boeiend en behoorlijk kijkstuk, ook al leek het eerste half uur meer op een schaakspel dat in een patstelling dreigde uit te monden. Tegen een behoudend en bang spelend K Beerschot VAV wierpen de rood-witten geleidelijk de remmen los. Vooral na de goal van Petur Petursson, de vaak ongrijpbare IJslander, was R.A.F.C. de betere en meer gestoffeerde ploeg die overigens als een verdiende winnaar van het veld stapte. Glansprestatie van de kwieke Petur Petursson, maar ook voor beide doelmannen en in het biezonder voor Nicky Schippers, die de schade kon beperken.

De derby heeft 93 minuten geduurd, maar ook in de blessuretijd bleef Ratko Svilar attent op een ultieme poging van Swinnen die met de linker uithaalde. De Joegoslavische doelman, ofschoon minder belaagd dan zijn overbuur, had na de pauze twee reddingen in twee tijden. Loeiende afstandsschoten van Goossens en Nollet kon hij wel pareren, maar slechts moeizaam neutraliseren. Tussen die beide reddingen in viel het Antwerpdoelpunt dat de Mannekens rauw op de maag viel. Een doelpunt van uitstekende makelij, waartegen Schippers helemaal geen verhaal had. Leo Van der Elst kruiste naar de op links uitgeweken Mark Van der Linden, die door een passieve Eikelboom niet werd aangevallen, naar binnen zwenkte en de bal knap teruglegde op Petur Petursson die als een bolide uit het middenveld opdaagde en met de rechtervoet een strak en onhoudbaar schot afvuurde.

"Petursson was vandaag zo dartel en zo goed als in zijn Feyenoordtijd" zei Cois Geeraerts achteraf, "maar ook Nicky Schippers was een duidelijk pluspunt." De B.-doelman was inderdaad voortreffelijk. Hij deed het als een croupier die zijn klanten met argusogen bewaakt. In de eerste helft stopte hij een knalschot van Petur Petursson, dit keer het geheime en moordende wapen van R.A.F.C., zette zijn ploegmaat Vervoort even groggy en liet een loeier van Leo Vander Elst van de borst springen. In de tweede helft hield hij Laszlo Fazekas en ook tweemaal Leo Vander Elst van een doelpunt weg. Er waren hoge waarderingscijfers voor Petur Petursson, de formule-l-piloot van R.A.F.C. en voor Schippers, die KBVAV overeind hield. Globaal genomen kon R.A.F.C. de overwinning wettigen dank zij meer mentale kracht, meer durf en het grotere aantal kansen.

De paars-witten, die zich al te veel aan attentisme bezondigden, soms ronduit stuntelig en onsamenhangend liepen te voetballen, lieten vooral in het derde kwartier na de derby een andere wending te geven. Swinnen kopte in die periode een inzenden van Van Nerum ver naast. Goossens die net als Mark Van der Linden een eerder uitgebluste indruk liet en het als experimentele middenvelder niet kon waarmaken, was nooit de verwachte demon voor de Antwerpdefensie, die na het doelpunt van Petur Petursson, rustig en uitgekookt verder kon voetballen. Alle verhoudingen in acht genomen heeft R.A.F.C., na de 0-1 voorsprong, in de stijl van R Standard CL een week eerder aan de Bosuil gespeeld. Vrij en vrolijk in de tegenaanval, maar wel iets te nonchalant. In de eindfase werd er namelijk te veel gemist bij de afwerking. Er was een steengoede Schippers, maar de beste "aerobic-danser" was toch Petur Petursson geweest Scheidsrechter Van Langenhove leidde voor 15.000 kijkers
(Frans Van Bergen - GvA - 11/04/1983).

Uitblinker Petur Petursson scoort ook

Antwerpen (van onze medewerker) - R Antwerp FC heeft zich zaterdagavond sterk kunnen herpakken na de paasnederlaag tegen R Standard CL. Rood-wit hoorde zich trouwens hoognodig te herstellen. Niet alleen om de kansen op Europees voetbal gaaf te houden, maar ook om de sfeermeter op de Bosuil te doen kantelen. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar links en rechts begon men de afscheidnemende trainer Davidovic al af te vallen. Geen wonder dan ook dat de Joegoslaaf dolgelukkig was met de nipte derbyzege van zijn elftal. Bij K Beerschot VAV bleef Lambert gekwetst langs de lijn. Problemen dus voor Rik Coppens en daarom posteerde hij Dirk Goossens achter de spitsen Swinnen en Suply.

Een meevaller is die oplossing echter niet geworden. Deels omdat Goossens bepaald niet in z'n dagje was, deels omdat KBVAV de geburen uit Deurne met een ei in de broek tegemoet trad. Een steeds opnieuw diep terugplooiend paars-wit pakte de zaken inderdaad erg voorzichtig aan. Vooral het flankwerk van R Antwerp FC wilde Coppens afremmen, dat was duidelijk. Zo moest Suply Gaston Boeckstaens in de gaten houden. Van Nerum en Eikelboom hoorden het duo Mariman-Petursson op te vangen. Een lastig karwei voor het B.-tweetal, want Petur Petursson beleefde zaterdag een begenadigde dag. Snel en stijlrijk gleed de IJslander langs de linkerflank van rood-wit en bovendien scoorde hij.

Vijf minuutjes na rust was dat. Goossens verspeelde de bal. Leo Vander Elst stuurde Mark Van der Linden weg, een terugleggertje van de Antwerpbelofte in de loop van Petur Petursson, gevolgd door een staalharde schuiver met de rechtervoet van de vroegere Feyenoord-topschutter. Een knap doelpunt. Een nodig doelpunt ook om de wedstrijd open te breken. Voordien had R.A.F.C. het initiatief wel doorlopend in handen, maar gevaarlijk was het Bosuil-team nauwelijks. De uitbraken van de thuisploeg misten scherpte, een door Swinnen vrijgespeelde Van Poucke besloot pal op Ratko Svilar. Een kopbal van de Limburger op aangeven van Van Nerum ging naast. Aan de overzijde kwam Nicky Schippers in problemen na verre schoten van Harry Cnops, Petur Petursson en Leo Vander Elst.

Na de pauze zette rood-wit steviger door, ook na de treffer van Petursson. Schippers moest dan ook plat na een nummertje van Laszlo Fazekas en werd twee keer op de proef gesteld door Leo Vander Elst. Een eerste keer toen de Antwerpmiddenvelder Suply en Van Poucke voorbijsnelde en zwaar op doel gaf. Een tweede keer toen hij Van Nerum de bal ontfutselde en de B-doelman ternauwernood redding kon brengen. Alles bij mekaar dus weinig problemen voor R.A.F.C. KBVAV geraakte niet los, verloor Vervoort en Suply en kwam slechts één keer Ratko Svilar bedreigen. In de laatste minuut van de wedstrijd trok Swinnen er op uit en besloot et een loeier (Marc Gijs - bron: onbekend - 10/04/1983).

(bron: de pers - 11/04/1983)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Nicky Schippers
Peter Eikelboom
Tommy Taylor
Louis Van Gucht
Patrick Vervoort
François Van Nerum
Frank Nolet
Ronny Van Pouke
Ignace Suply
Guido Swinnen
Dirk Goosens
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
4 Danny Koekelcoren
3 André Heerwegh
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
9 Leo Van der Elst
7 Laszlo Fazekas
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

69' Patrick Vervoort (uit)/
Jean-Pierre Andries (in)
 
77' Ignace Suply (uit)/
Jean Rylant (in)
 
6 Patrick Ipermans (uit)/
13 Mathy Billen (in)
85'
 
8 Harry Cnops (uit)/
14 Bert Cluytens (in)
88'
 

Begin Match
26' Ignace Suply      
Ruststand 0-0
      Petur Petursson 0-1 50'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG