Leon Schelings - Luc Lazou
Toeschouwers: 15.521

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

Mathy Billen straft lange wandeling van Andries in 93e minuut af

DEURNE - De 'kleine Sven' heeft zondagmiddag in het voor hem enorme Bosuilstadion lang op zijn 'papa' moeten wachten. Even na de rust, met een 1-1 stand op het scorebord, werd via de micro gemeld dat een peuter op zijn zoek geraakte vader stond te wachten. De oproep moest tot driemaal toe herhaald worden. De 'papa', duidelijk een supporter van R Antwerp FC, wist waar de 'kleine Sven' was en bleef op zijn plaats. Hij wilde voor geen geld van de wereld het tweede doelpunt, de winninggoal van R Antwerp FC missen. Dat doelpunt kwam er in de 93' van de 'Grote Derby'.

Mathy Billen deed met zijn grondscherend schot, afgevuurd vanuit de tweede lijn het stadion bijna ontploffen. De 'kleine Sven' moet bij het horen van zoveel lawaai vermoedelijk opnieuw aan het wenen zijn gegaan. Uitgerekend 24' vroeger verloor Andries de wedstrijd voor K Beerschot VAV. Toen hij door de duidelijk met het verkeerde been uit zijn bed gestapte scheidsrechter een tweede boeking kreeg en tergend traag het terrein verliet, tikten op het grote scorebord de seconden en minuten weg, op het uurwerk van mijnheer Ponnet niet. De 'lange wandeling' van Andries en de veel te lang durende vervanging van Loopmans door Nollet op het einde van de wedstrijd, gaven de ontketende thuisploeg in de extra minuten de tijd om het doelpunt te maken dat al lange tijd in de Bosuillucht hing.

Halfweg de wedstrijd verlieten de clubleiders van KBVAV met hoge borst hun zitplaats. "Als er één ploeg verdient te winnen, dan is het de onze," vertelden die heren. Zij zouden gelijk hebben gekregen indien een wedstrijd inderdaad geen 90, zeker geen 94, wel slechts 45 minuten had geduurd. Zonder vrees ging KBVAV de thuisploeg tegemoet. Omdat de wederoptredende Fazekas zich aanvankelijk zelden of nooit aanbood om de bal te krijgen en zich op te dringen als de spelmaker van zijn ploeg, konden de 'pressende' B.-spelers langer aan de overkant van hun terrein vertoeven dan voorspeld werd. In de geburen van Ratko Svilar moest worden vastgesteld dat Yves Vanderveeren er soms te gerust in was, dat Mathieu Billen zijn draai niet vond en dat soms wel drie spelers nodig waren om de rumoerige Dirk Goossens af te stoppen.

Mark Van der Linden haalde R Antwerp FC uit de penarie. Twee maal kon De Bree een door de jonge Antwerpspeler getrapte bal gemakkelijk stoppen, met een derde schot had hij het zoveel lastiger. Laszlo Fazekas overwon na een kwartier zijn 'plankenkoorts' en stoorde zich niet langer aan de stoere tussenkomsten van Andries. De Hongaar lag in de twintigste minuut aan de basis van het doelpunt dat hij zelf zou maken. Mark Van der Linden werd op rechts vrijgespeeld door Laszlo Fazekas en na de hoge voorzet, trapte Christian Labarbe de bal vóór doel. Met een B.-speler (driemaal raden wie dat precies was...) op het lijf wierp Laszlo Fazekas zich vooruit en die roekeloosheid werd beloond. Het harde schot werd De Bree te machtig.

Alle Antwerpsupporters stonden nog te dansen toen Goossens aan de overkant van het terrein met de bal goochelde, een laterale voorzet liet vertrekken en tot zijn grote vreugde niet alleen Swinnen, ook Yves Vanderveeren over de bal zag lopen. De instormende Van Poucke had niet de minste moeite om met een hard schot Ratko Svilar het nakijken te geven. De aangeslagen thuisploeg ontsnapte in het derde kwartier aan een tweede tegendoelpunt. Goossens speelde Swinnen op een schitterende manier vrij. De kopbal werd door Ratko Svilar via de deklat weggeklopt. Een doelpunt van Mark Van der Linden werd wat later afgekeurd. Aan de rust mocht men in beide Antwerpse voetbalkampen tevreden zijn en alleen maar vloeken om vele ongerijmde, onbegrijpelijke tussenkomsten van de scheidsrechter.

De tweede speelhelft was die van R Antwerp FC! KBVAV werd in verdedigende stelling gedrongen. Niettegenstaande Petur Petursson de bal dikwijls verloor, dwong R.A.F.C. dwong met Pat Ipermans als uitblinker in totaal negen hoekschoppen af tegen geen enkele voor de tegenstander. Nadat een handsspel van Eikelboom niet tot penalty had geleid, de ingevallen Harry Cnops de bal tegen de deklat had geschoten en een voorzet van Leo Vander Elst wel tot een fameus geharrewar, maar als mirakel niet tot een doelpunt leidde, werden de extra-minuten aangevangen. Gaston Boeckstaens zette Leo Vander Elst aan het lopen, Laszlo Fazekas kreeg de bal en speelde die met een hakje tot bij Matthy Billen. Toen geschiedde wat alle Antwerpsupporters alleen maar 'rechtvaardig' konden noemen.

KBVAV kon verzachtende omstandigheden inroepen. Toen Andries in de 69' na een fluitsignaal van de scheidsrechter de bal wegtrapte, kreeg hij zijn tweede boeking en moest het terrein verlaten. Met alleen Goossens in de spits hield KBVAV stand tot in de 93e minuut van een beslist niet uitzonderlijke, maar alleszins toch erg emotionele derby (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 29/11/1982).

Ponnet laat doorspelen tot Mathy Billen scoort

Op het ogenblik dat Laszlo Fazekas, die terloops gezegd zijn wederoptreden niet heeft gemist, met een geniaal terugleggertje aan Mathy Billen de kans schonk om een uiterst pittige Antwerpse derby in het rood-witte voordeel te beslissen was de officiële speeltijd ruim twee minuten overschreden. Scheidsrechter Ponnet kon echter zijn beslissing om aan de match wat blessuretijd te hangen verantwoorden. Hij had immers acht keer boekje en stylo boven moeten halen, schrijven en weer wegmoffelen om deze match binnen de perken van het fatsoen te houden.

Het streven van het na de rust op eigen speelhelft gedrumde K Beerschot VAV om ten koste van alles een gelijkspel door de negentig minuten te halen door het wegtrappen van de bal kostte de Mannekens meer dan de nederlaag. Andries was al eerder geboekt na een overtreding op Laszlo Fazekas toen hij uitgerekend na 69 minuten meende een 'peer' te moeten geven op de bal, nadat Ponnet al voor een vrijschop in het voordeel van R.A.F.C. had gefloten. Dit spelbederf kostte de jonge Beerschotter de uitsluiting en werd zijn team fataal. Al kon na negentig minuten niemand nog beweren dar de plaatselijke zege onlogisch tot stand was gekomen. Na een vrij evenwichtige eerste helft verliep de tweede periode immers doorlopend in de richting van de opnieuw opgestelde Nico De Bree, had R.A.F.C. de meeste en de beste kansen en kwam men tot een eindbalans inzake hoekschoppen van acht tegen... nul !

Slechts op gebied van overtredingen bereikten de twee teams een evenwicht. Dat er inderdaad ook in de rangen van de veruit betere ploeg werd geschopt, getrokken en geknepen had te maken met de aanwezigheid in het B.-kamp van het grootste talent in het Antwerps voetbal sedert Rik Coppens en de Oostenrijker Karl Kodat. Vanzelfsprekend bedoelen we de zondagmiddag verschrikkelijk geviseerde Goossens. Voor sommige paars-witte aanhangers was het dan ook een kleine troost dat hij zijn 'derby in de derby' tegen Mark Van der Linden, eveneens, en terecht, als een groot talent omschreven, won.

Laszlo Fazekas en Van Poucke
Hoe dan ook KBVAV koos in de tweede helft voor de behoudende aanpak. Bij het opzetten van de tegenacties was de afwezigheid van de volgeboekte Gzil vanzelfsprekend een handicap. Goossens vormde vooral in de tweede helft een éénmansvoorhoede. Noch Swinnen, noch Van Poucke en evenmin de wederoptredende Lambert werden in de gedaante van een spits gezien. Hun rol beperkte zich tot afmattend zwoegerswerk. Zulks neemt niet weg dat KBVAV na rust als het ware de problemen naar zich toetrok. De plaatselijke winnende treffer had inderdaad al veel vroeger kunnen vallen, o.m. zes minuten voor het eindsignaal toen Eikelboom zijn al verslagen keeper moest redden na een kopbal van Mathy Billen en één minuut later toen de vinnig ingekomen Harry Cnops de dwarsligger trof.

Het waren de beste van talrijke Antwerpkansen. In de eerste helft had KBVAV een goede indruk gelaten. De openingstreffer die Laszlo Fazekas toen uit een voorzet van Christian Labarbe haalde, werd al in de volgende minuut geneutraliseerd toen een inzenden van Goossens door Yves Vanderveeren compleet werd gemist en Van Poucke succes had met zijn enige doelschot van de middag. Swinnen trof even later nog de lat, terwijl aan de overzijde een doelpunt van Mark Van der Linden in twijfelachtige omstandigheden (buitenspel of niet?) werd afgekeurd (Walter Geboers - bron: onbekend - 29/11/1982).

"Goed ploegspel" (Dimitri Davidovic)

Niets dan blije gezichten in de Antwerpkleedkamer. Ook Dimi Davidovic deelde die stemming. "Onze zege is mijns inziens verdiend. In een harde wedstrijd hebben we toch wel de mooiste kansen gehad." De Antwerptrainer gaf wel toe dat zijn ploeg een niet al te beste wedstrijd gespeeld had. "Dat is grotendeels te wijten aan de echte derbysfeer op het veld Er werd hard en kort op de man gespeeld. De overwinning hebben we dan ook vooral aan ons goed ploegspel te danken (J.W. - bron: onbekend - 29/11/1982)."

"Blij met dit doelpunt" (Mathy Billen)

Eddy Wauters feliciteerde een erg tevreden Mathy Billen met zijn winninggoal in de laatste seconden van een erg spannende derby. "Bij Winterslag FC was ik ook al eens de man van de laatste seconden. Vandaag deed het toch extra deugd. Ik loop al lang achter dit doelpunt aan." In de laatste aanvalsgolf van R Antwerp FC was hij ook doorlopend vooraan te vinden. "Na de uitsluiting van Andries had ik geen rechtstreekse tegenspeler meer. Ik ben dan maar vooraan gaan postvatten en met succes (J.W. - bron: onbekend - 29/11/1982)."

Dirk Goosens

53' Christian Labarbe (uit)/
Harry Cnops (in)

Dennis Loopmans (uit)/
Ignace Suply (in)
76'

Paul Lambert (uit)/
Frank Nollet (in)
88'

19' Laszlo Fazekas 1-0
      Ronny Van Pouke 1-1 20'
Ruststand 1-1
      Jean-Pierre Andries 69'
93' Mathy Billen 2-1
94' Eindstand 2-1 94'