Toeschouwers: 12.000

Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Geen Bolero van Ravel, maar toch een 'zes' voor Fazekas

ANTWERPEN. - In het Olympische Sarajevo heeft het Engelse duo Jane Torvill en Christopher Dean vorige week diepe indruk gemaakt met een weergaloos kunstschaatsnummer op de tonen van de «Bolero» van Ravel. Ook zaterdagavond schaatsten op de hard bevroren en gladde grasmat van het stedelijk stadion een Torvill en Dean rond. Een internationale jury was er niet om de prestaties te beoordelen, maar van ons krijgt Laszlo Fazekas een 'zes' voor zijn vrije kuur, terwijl de Braziliaan Claudio met een '5.9'nauwelijks voor de Hongaarse grootmeester moest onder doen.

Meteen noemden we de twee smaakmakers van een sportieve en vooral na rust attractieve en spectaculaire derby die ondanks de moeilijke omstandigheden is uitgegroeid tot één van de betere van de jongste jaren. Dat een technisch superieur Antwerp op die harde grasmat veel beter uit de verf kwam dan Beerschot, was dan ook geen verrassing. Zonder echt schitterend te spelen, waren de bezoekers bepaald voor rust een klasse beter dan de thuisploeg, die achteraan een erg onzekere indruk liet. Dat bleek al na enkele sekonden spel, toen Van Nerum veel te zwak terugspeelde op zijn doelman. Mark Vander Linden lag op de loer maar de Antwerpspits faalde oog in oog met Nicky Schippers. Goed vijf minuten later ging de Beerschotgoalie echter zelf in de fout. Met een ogenschijnlijk ontstellend gemak slalomde Laszlo Fazekas toen op links voorbij een drietal paars-witte verdedigers.

De Hongaar drong door tot op de doellijn, veinsde een voorzet maar prikte de bal zelf via het lichaam van een verraste Schippers tegen het net. Toen al was het duidelijk dat Beerschot het moeilijk zou krijgen om die achterstand recht te zetten. Fazekas bleef ongrijpbaar, zoals ook Claudio in het paarswitte kamp. Hun virtuositeit tilde het kijkstuk boven de middelmaat uit maar vruchten wierpen hun inspanningen voorlopig niet meer af. K Beerschot VAC kon voor rust trouwens zelden de roodwitte verdediging uit verband spelen. Dat gebeurde slechts één keer, na 27 minuten, toen Vervoort Loopmans voor Tony Goossens afzonderde. Kon Loopmans die doelkans niet benutten, drie minuten later had een overigens bleke Petrovic meer geluk toen hij een ver en onschuldig schot via de schouder van Sciascia in doel zag verdwijnen. Na een half uur was de derby derhalve gespeeld.

Zo leek het toch, maar na de herneming kwam Beerschot, dat Nollet had ingewisseld voor Lambert, onverwacht sterk terug. Een kwartier lang kreeg R Antwerp FC het hard te verduren en het drukkend paars-wit overwicht leverde ook een heerlijk doelpunt op. Claudio ging met de bal aan de voet het strafschopgebied in, dolde even met een vijftal verdedigers en vond toen Swinnen die van dichtbij 1-2 op het ook al verkleumde elektronisch scorebord kon schieten. Beerschot had in die periode ook de gelijkmaker binnen bereik, maar nu was het Jean Dockx die met een geslaagde ingreep de wind uit de paarswitte zeilen haalde. Halfweg de tweede periode bracht de Antwerptrainer Paolo Lallo in voor Vladi Petrovic. De kleine middenvelder trof al bij zijn eerste aktie raak. Beerschot had toen de verdienste dat het de armen niet in de schoot legde.

Het trotseerde met moeite de scherpe counters van R.A.F.C. Zo bleef het spektakel boeiend tot in de laatste minuut. Swinnen kreeg nog de kans om er 2-3 van te maken, Tony Goossens verhinderde de aansluitingstreffer. Een onzekere Nicky Schippers moest in de slotminuut nog een vierde doelpunt toestaan van de voet van Leo Van der Elst, zodat een overigens ruim verdiende Antwerpzege toch in te zware cijfers werd uitgedrukt (Luk Luyten - GvA - 20/02/1984).

Door het oog van Bob (23)

Op het Kiel werd het een ware hoogdag voor de rood-witte kleuren. K Beerschot VAV werd immers door de Great Old niet álleen oververdiend geklopt, maar voor het grootste gedeelte van de wedstrijd zowaar vernederd werd!

Al in de eerste minuut verkeek Mark Van der Linden een open doelkans. Zes minuten later was het raak. Laszlo Fazekas slalomde op grootse wijze doorheen de B.-defensie. Net als tegen K Waterschei Thor Genk, zette hij iedereen voor schut door de bal via het lichaam van Schippers rechtstreeks binnen te plaatsen (0-1). Tony Goossens was weer secuur in het uitkomen. Hij weerhield bij één der schaarse B.-kansen Loopmans van de gelijkmaker. Even later moest Schippers zich een tweede maal gewonnen geven. Het schot van Vladi Petrovic week via het lichaam van Sciascia af en ging zo binnen (0-2). Er volgden nog een aantal kansen voor R.A.F.C. en dus mocht KBVAV bij de rust niet klagen over de niet eens overdreven 0-2-achterstand.

Swinnen zorgde even na de hervatting na een soloactie van Claudio voor de aansluitingstreffer (1-2) en KBVAV kwam plots in de wedstrijd. Vladi Petrovic werd vervangen door Paolo Lallo. Bij één van diens eerste acties kende hij na een prachtige solo succes (1-3). De beslissing was meteen gevallen. De Antwerp-show kon beginnen. Bij de vele kansen kon Leo Vander Elst nog éénmaal Schippers in gebreke vinden. Hij trof met een geplaatst schot raak (1-4). De vierde zege op een rij brengt de Great Old een stapje dichter bij de Europese plaatsen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-13 - 03/03/1984)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/02/1984)

11 Petur Petursson

46' Frank Nollet (uit)/
Paul Lambert (in)

8 Vladimir Petrovic (uit)/
14 Paolo Lallo (in)
65'

7 Laszlo Fazekas (uit)/
13 Harry Cnops (in)
88'

Laszlo Fazekas 0-1 5'
      Vladimir Petrovic 0-2 30'
Ruststand 0-2
51' Guido Swinnen 1-2
      Paolo Lallo 1-3 67'
      Leo Van der Elst 1-4 83'
90' Eindstand 1-4 90'