Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.
0 1
15.10.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters:
Francis Arvent - Leopold Copine
Toeschouwers: 11.700

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

R Antwerp FC verloor naast de punten ook doelman Ratko Svilar

In een middelmatige derby, verstoord door een zotte wind, namen de paars-witten revanche voor de nederlagen, opgelopen tijdens het Metropooltoernooi. Het doelpunt werd gescoord door Valkenborgh in de 51e minuut. Verloor de 'Great Old' dit belangrijke duel, het speelde ook nog doelman Ratko Svilar kwijt die met een ernstige hoofdkwetsuur diende geëvacueerd te worden.

R. Antwerp FC maakte geen tempo en speelde zo in de kaart van de stadsgenoot. Niettegenstaande de paars-witten de wind als bondgenoot hadden, kozen zij voor een sterk verdedigende ploeg. R.A.F.C. werd in het centrum stevig en rustig opgevangen. Daarenboven werden de flanken goed afgesloten zodat er voor de doelmond van Ruiter niets te beleven viel. Een mee opgerukte Labarbe kreeg na veertien minuten, uit een flitsende voorzet van Vladi Petrovic, een enige kans, maar faalde op het beslissende ogenblik. K Beerschot VAV had meer ruimte en trachtte langs een knap spelende Claudio iets te ondernemen. Het schot van de Braziliaan zeilde naast de doelpaal, nadat Gzil een kopbal insgelijks onbeheerst naast had gekopt. Het bleef stil in de tribunes, omdat tussen de lijnen weinig opwinding was. Er was alleen applaus wanneer werd omgeroepen dat 'meneer Van de Zande dringend naar huis werd gevraagd omdat zijn vrouw was bevallen'.

In het derde kwartier kreeg de thuisploeg dan toch de mogelijkheid een gunstige uitgangspositie te verwerven. In de 33e minuut was Mark Van der Linden te egoïstisch. Hij ging zijn eigen kans wanneer Harry Cnops in betere schietpositie stond. Laatstgenoemde was evenmin bij de pinken uit een voorzet van Mark Van der Linden. Vladi Petrovic die geen lijfwacht naast zich vond. streefde drie minuten voor rust ingelijks persoonlijk succes na. Hij besloot een felle ren op rechts met een schot vanuit een moeilijke hoek in de plaats van zijn ploeggenoten te bedienen. Geen voorsprong voor R Antwerp FC, wel voor K Beerschot VAV. Vervoort, een van de betere paars-witte vertegenwoordigers, liet in de 51e minuut op de linkerflank enkele rood-witten ter plaatse en zond naar de volledig vrijstaande Valkenborgh. Ratko Svilar weerde het schot af, maar de bezoekende spits was bij zijn tweede poging iets meer gelukkig en rondde af (0-1).

De thuisploeg was dus op achtervolgen aangewezen en stortte zich in het offensief dat echter de nagestreefde gelijkmaker, niet opleverde. De bezoekers, nog meer op verdedigen aangewezen, deden zulks kranig en speelden met wilskracht en overtuiging. Het kwam zelden tot een knappe en vloeiende combinatie. De meeste ballen werden zonder overleg, hoog voor doel getrapt waar de paars-witten meester waren in de lucht. Tot paniekstemming kwam het nooit in de gesloten spelende B.-defensie waarin Van Nerum en Eikelboom geen krimp gaven. Tot échte scorekansen kwam het dus niet voor de Antwerpploeg die duidelijk een man ontbeerde om voor ideeën te zorgen. Onwillekeurig zal het rood-witte legioen hebben gedacht aan de 36-jarige Laszlo Fazekas. Tot overmaat van ramp verloor R.A.F.C. ook doelman Svilar.

Bij een van de weinige bezoekende uitvallen, werd Leo Van der Elst bedreigd door Nollet. Ratko Svilar diende zich in de voeten te storten en werd daarbij zwaar geraakt met de knie zodat hij met een draagberrie moest worden geëvacueerd. Tony Goossens kon niets meer bewijzen (René Mariën - D.N.G. - )

Door het oog van Bob (10)

Na de ondermaatse prestatie op Lisp tegen K Lierse SK, verwachtten alle Antwerpfans een sportieve revanche in de derby tegen stadsrivaal Beerschot. Niets was echter minder waar. De Kielenaars pakten immers uit met een gesloten verdediging, speelden 'kort op de man' en lieten de roodwitten weinig ot geen scorekansen.

Enkel Christian Labarbe en Harry Cnops kregen een enige gelegenheid om Jan Ruiter in gebreke te vinden, maar beiden faalden. Wat de Antwerpaanhang vreesde, geschiedde kort na de rust! Vervoort bouwde een Beerschotaanval op langs de linkerflank en bediende de snelle en op de loer liggende Valkenborgh. Hij besloot op Ratko Svilar, maar de bal caprioleerde terug in het bereik van de Limburgse 'pocket-aanvaller', zodat hij maar in te knikken had (0-1).

Van toen af wist ieder dat het voor R Antwerp FC bijzonder moeilijk zou worden. Ook een ultiem offensief van de roodwitten, nadat de bij een botsing met... Leo Van der Elst aan het hoofd gekwetste Svilar door Tony Goossens was vervangen, bracht niets meer op. Deze nederlaag vier dagen voor de Uefa-bekerontmoeting tegen RC Lens, was een koud stortbad (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 11/12/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Christian Labarbe
6 Patrick Ipermans
7 Vladimir Petrovic
8 Harry Cnops
9 Leo Van der Elst
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
1 Jan Ruiter
2 Ronny Borloo
3 Peter Eikelboom
4 François Van Nerum
5 Roberto Sciascia
6 Paul Lambert
7 Claudio de Oliveira
8 Frank Nollet
9 Patrick Vervoort
11 Stanislas Gzil
10 Frank Valkenborgh

Wissels

66' 1 Ratko Svilar (uit)/
12 Tony Goossens (in)
 
81' 11 Petur Petursson (uit)/
13 Paolo Lallo (in)
 
10 Frank Valkenborgh (uit)/
12 Guido Swinnen (in)
68'
 
7 Claudio de Oliveira (uit)/
14 Dennis Loopmans (in)
88'
 

Begin Match
      Stanislas Gzil
Danny Koekelcoren      
Patrick Ipermans      
Petur Petursson      
Ruststand 0-0
      Frank Valkenborgh 0-1 51'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG