Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.
3 1
17.04.1985 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Willy Van Driessche - Oscar Criquielion
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

Petrovic dirigeert: na een half uur lag de zege al vast

Zonder de grieperige Mark Van der Linden in het Antwerpkamp en zonder de geschorste Pinkal in de Kielse ploeg was het geen verrassing dat de offensieve kracht in de Antwerpse derby fel was beknot. KBeerschot VAV was bevreesd voor een snelle start van de vorige zaterdag vernederde 'Great Old' en maakte de aanvangsminuten vol met een eindeloze reeks terugspeelballen op doelman Schippers. Toch kwam het eerste gevaarlijke doelschot van Valkenborgh. Jan Ruiter was attent.

Vladi Petrovic had er op deze zachte lenteavond weer zin in. Hij eiste nadrukkelijk de leidersrol op bij de rood-witte opbouw en leidde ook de actie in die tot de openingstreffer zou leiden. Ronny Prins zwiepte de bal vanop links naar de tweede paal waar Gaston Boeckstaens ongehinderd mocht induwen. Op het halfuur scoorde hij zelf nummer twee vanop de stip. Scheidsrechter Ponnet, die vroeg in de wedstrijd de bal ten onrechte buiten het strafschopgebied had gelegd bij een klare penaltyovertreding van Swinnen op Gaston Boeckstaens, paste dit keer wel de zwaarste sanctie toe bij een contact tussen Reyckers en Rudolf Wabra.

De Beerschotter hield er bovendien een geel karton aan over. Met 2-0 op het bord na een halfuur, moest KBVAV het wel over een ander boeg gooien, maar de 'Mannekens' hadden het blijkbaar te lastig om greep op het gebeuren te krijgen. Eikelboom kreeg een kans toen Jan Ruiter een hoekschop van Claudio ongelukkig verwerkte, maar de betere kansen vielen toch aan de overzijde voor de voeten van Norbert Beuls en de enorm hard wroetende Harry Cnops.

Toch Harry Cnops...
Met Rouwens in de plaats van Valkenborgh kwam er na de rust weinig verandering in de Beerschotaanpak. De thuisploeg zocht met die 2-0 niet te veel risico, maar Vervoort en Claudio kregen wel meer ruimte als kwamen ze erg bleek uit de verf in vergelijking met Vladi Petrovic. Hij was steevast de draaischijf bij splijtende counters waarop in de eerste plaats Harry Cnops en op de rechterflank het duo Wabra-Boeckstaens als speerpunten opereerden. Het was overigens opvallend dat in het Bosuilteam meerdere spelers boven het niveau van de jongste wedstrijden uitgroeiden.

Naast Petrovic, duidelijk geprikkeld na een storm van kritiek, vonden ook Ronny Prins en Gaston Boeckstaens het niveau van hun betere dagen terug. De rood-witten hadden niet veel moeite om met technisch sterk voetbal in het slot halfuur naar een van hun beste seizoensprestaties toe te groeien. Vooral Harry Cnops, die later een applausvervanging kreeg, zaaide door zijn snelheid en ongewoon grote mobiliteit herhaaldelijk paniek. Tot driemaal toe strandde de Brabander op doelman Schippers. Een kwartier voor tijd kreeg ook hij loon naar werken, toen hij een hoekschop van Vladi Petrovic in de benedenhoek knalde.

Pas na die derde goal mocht Frank Nollet van de Beerschotbank. In tegenstelling tot bepaalde ploegmaats trok hij de smoking niet aan om bij de zijlijn te paraderen. Hij had in elk geval de verdienste Claudio de kans te geven met een schitterende goal, de eer te redden en nadien ook de treffer van Claessens voor te bereiden. Een doelpunt dat wegens buitenspel werd geweigerd (Georges Weymiens - De Nieuwe Gazet - 18/04/1985).

Thuisploeg al vroeg op rozen tegen bang en verkrampt K Beerschot VAV

DEURNE — Heerlijk lenteweer, maar geen derby met een strikje om. Dat was in grote mate de schuld van K Beerschot VAV, dat bang begon en verkrampt speelde tegen R Antwerp FC dat doorlopend baas was en in alle lijnen de betere ploeg. In tegenstelling tot vorige zaterdag werd het overwicht van de rood-witten wel in doelpunten uitgedrukt. Al halfweg zat de thuisploeg even logisch als verdiend op rozen.

Als R.A.FC. vlug zou scoren, kon het een aantrekkelijkje derby worden, had Arie Haan voor de wedstrijd gezegd. Die vroege goal voor de thuisploeg kwam er ook, na precies zeventien minuten. Niets te vroeg in feite, want tot dan toe was er nauwelijks wat gebeurd. R.A.F.C, zonder de gegriepeerde Mark Van der Linden, wilde wel, maar werd door de Kielse afweer ver uit de buurt van Schippers gehouden. Zich ingraven deden de bezoekers dus niet echt, maar ondanks het gezwoeg van Valkenborgh brachten ze er aanvallend niets van terecht. Op het middenveld liep er immers niemand die de weg kon wijzen. Er werd bovendien te pas en te onpas achteruit gespeeld.

Dat werd de Mannekens fataal toen Vladi Petrovic Reykers de bal ontfutselde, Ronny Prins hem van op links zeer zuiver naar de tweede paal stuurde, waar de volledig vrijstaande Gaston Boeckstaens Schippers wat onorthodox te grazen nam. K Beerschot VAV reageerde in twee tijden langs Eikelboom en Valkenborgh. Meer dan een hoekschop bracht het niet op. Bij de thuisploeg groeide het vertrouwen. Nadat Norbert Beuls op het halfuur in de vlucht een vrije trap van Vladi Petrovic overknalde, zorgde de Joegoslaaf twee minuten later zelf voor de 2-0. Reykers haalde in de fatale zone Rudolf Wabra onderuit en Schippers was kansloos tegen de elfmeter van 'de duif''.

De zet van Koudijzer om Vervoort in de plaats van Nollet centraal op het middenveld uit te spelen, leverde geen succes op. Jan Ruiter werd in de eerste periode door zijn gewezen ploegmaats niet één keer op de proef gesteld, terwijl aan de overzijde de snelle Harry Cnops nog enkele keren door de mazen van het paars-witte net glipte. Schippers was telkens vlugger op de bal.

Na rust probeerden de bezoekers het met een gewijzigde veldbezetting, met Rauwens in de spits in de plaats van Valkenborgh. Dat zorgde in het eerste kwartier voor iets meer evenwicht, maar het betere voetbal bleef van de thuisploeg komen. Een fraaie aanval met Vladi Petrovic en Rudolf Wabra, leverde langs Gaston Boeckstaens zelfs bijna een derde doelpunt op. Op het uur konden de bezoekers uit drie hoekschoppen op rij geen profijt puren. Ook R Antwerp FC geraakte nog slechts sporadisch in de buurt van Schippers, terwijl op het middenveld de duels steeds bitsiger werden. Claudio claimde na zeventig minuten een strafschop, Ponnet gaf geen krimp. Aan de overzijde vond een te persoonlijke Harry Cnops twee keer Schippers op zijn weg. Toch was het snelle Harry die met nog een kwartier te gaan een hoekschop van Vladi Petrovic benutte om de stand naar 3-0 te tillen. In de emotierijke slotminuten kon Claudio na aangeven van Nollet nog wel tegenscoren, maar toen had de thuisploeg het affront van Racing Jet al lang uitgewist (Luk Luyten - GvA - 18/04/1985).

"Vroege voorsprong beslissend" (P. Ipermans)

DEURNE — Patrick Ipermans zat na de vlotte overwinning van zijn ploeg tegen de rivalen van het Kiel rustig zijn gekwelde knie te verzorgen. "Die knie heeft me helemaal geen last bezorgd", zei hij. "Het verband is enkel een voorzorg." Over de wedstrijd was hij vrij kort. "We hebben het niet zo heel moeilijk gehad. We komen snel op voorsprong en we konden wat afwachten. De bezoeker kwam echter niet en dan volgde kort voor de rust die tweede goal, waardoor we op rozen zaten. Na de pauze hebben we de zaken wat voorzichtiger aangepakt en K Beerschot VAV meer laten komen. De tegenstander heeft ons geen problemen bezorgd. Opvallend vond ik ook dat Vladi Petrovic vandaag erg goed was, een enorm verschil met de voorbije weken."

Gebuur Gaston Boeckstaens pikte in met de mededeling dat het hele elftal beter draaide. "We moesten vandaag wel iets laten zien", aldus de Antwerpaanvoerder. "Ze hadden ons hier de toeschouwersaantallen voor de neus geschoven en toen wisten wij het wel. Daarenboven moesten we ook wel die domme nederlaag tegen RC Jet goedmaken." Over zijn doelpunt was hij duidelijk tevreden. "We hadden al rap door dat er ruimte lag langs de kant van Michielsen", zei hij. "Bij die goal had ik wel een tikje geluk. Ik raakte de bal niet zo goed, maar kom Schippers was toch kansloos. Na de rust heb ik het in opdracht van de trainer voorzichtiger aan gedaan."

Oefenmeester Haan had er kort voor de derby nog een zorg bij gekregen. Naast de schorsing van Rudi Smidts bleek ook Mark Van der Linden niet voldoende hersteld van zijn griep. Vladi Petrovic mocht daardoor meedoen. De jonge Marc Van Hoof zat op de bank. Die Marc Van Hoof was aan zijn eerste officiële selectie toe. Hij presteerde dit seizoen erg sterk bij de invallers, waar hij samen met Rudi Smidts regelmatig tot de uitblinkers behoorde. Hij kreeg gisteren niet de kans om tijdens de derby een stuk van zijn talent te tonen (K.V.D.A. - bron: onbekend - 18/04/1985).

(bron: de pers - 18/04/1985)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Beerschot V.A.V.

Elftallen

1 Jan Ruiter
2 Gaston Boeckstaens
3 Danny Koekelcoren
4 Norbert Beuls
5 Guy Vanhorenbeek
6 Ronny Prins
7 Patrick Ipermans
8 Vladimir Petrovic
9 Alex Verniers
10 Rudolf Wabra
11 Harry Cnops
1 Nicky Schippers
3 Peter Eikelboom
4 Henny Michielsen
10 Guido Swinnen
2 Jean-Pierre Andries
5 Paul Lambert
7 Claudio de Oliveira
8 Marc Reykers
9 Patrick Vervoort
6 Peter Claessens
11 Frank Valkenborgh

Wissels

81' 11 Harry Cnops (uit)/
13 Gerrit Carleer (in)
 
11 Frank Valkenborgh (uit)/
13 Nick Rouwens (in)
46'
 
8 Marc Reykers (uit)/
12 Frank Nollet (in)
65'
 

Begin Match
Guy Vanhorenbeek      
      Claudio de Oliveira
17' Gaston Boeckstaens 1-0      
      Marc Reykers 30'
30' Vladimir Petrovic (penalty) 2-0      
Ruststand 2-0
75' Harry Cnops 3-0      
      Claudio de Oliveira 3-1 84'
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG