Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.
2 0
08.09.1984 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Willy Van Driessche - Luc Lazou
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Drie ideale handlangers om Haan-safe te helpen kraken

ANTWERPEN-KIEL - Een derby is van oudsher voorbestemd om taboes omver te werpen. De 153e uitgave maakte daarop geen uitzondering. De thuisploeg heeft daarom zonder discussie haar eerste seizoenszege verworven tegen een onmondig R Antwerp FC, duidelijk een maat te klein. Meteen ook het einde van een roodwitte reeks, want sedert de start van het voorseizoen was R Antwerp FC in zestien wedstrijden ongeslagen gebleven. Voor de rest een derby die zeker niet zo spektakulair was als de dollarkoers. Veel te warrig en vervelend vůůr de rust, in de 2e helft iets emotioneler, maar alles bijeen te weinig om de beiaard te spelen.

De 'Mannekens' zijn er toch niet moeiteloos in geslaagd de Haan-safe open te breken. Pas drie minuten voor tijd, toen de Bosuilgasten nog aangeslagen waren door de ongelukkige uitsluiting van aanvoerder Boeckstaens en de boulevards wel moesten vrijgeven, kon de thuisploeg alle onzekerheid uit het stadion bannen. Andries mocht ongehinderd oprukken en Swinnen aanspelen, die al om vervanging had gevraagd. Hij kreeg al de tijd om te temporiseren en zwaar uit te halen. Die tweede en beslissende treffer kwam toch vrij laat, in acht genomen dat er uit de Beerschotcounters ook doelrijpere kansen resulteerden. Een buffelstoot van Swinnen ging centimeters over de dwarsligger. Vervoort gleed op de gladde grasmat weg toen hij handig in het straatje werd gestuurd. En zowel Nollet als Vervoort troffen nog eens het zijnet in een periode dat R Antwerp FC risico's nam om langszij te kunnen komen.

Buiten een paar losse flodders uit de tweede lijn slaagden de roodwitten, te simpel en te stereotiep, er nooit in een uitgespeelde kans te kreŽren. Typisch voor hun faalangst was een combinatie waarin een vijftal spelers de bal naar elkaar toe schoven over heel de breedte van het terrein! Rustige avond dus voor Alain Legge, die alleen kort na de rust blunderde toen hij een hoge bal in de eigen zone wegstompte. Als R Antwerp FC daaruit de gelijkmaker had gepuurd was de thuisploeg wellicht weer in een stress-situatie geraakt. Dat gebeurde niet omdat de roodwitte formatie als het ware een prototype was van de onmondigheid. De promptheid in de afwerking ontbrak bij Harry Cnops en Peter Bodak, al dient gezegd dat ze weinig bruikbare ballen kregen. Mark Vander Linden, als derde spits voorzien, bleef in de 1e helft achter Patrick Ipermans hangen en kon het achteraf tegen een compacte verdediging ook niet meer forceren. Antwerp maakte in die 1e helft, toen de paarswitten het heft in handen hadden, te weinig tempo.

Patrick lpermans en Ronny Prins gaven wel behoorlijk werkvoetbal weg, maar konden niet het ritme bepalen zoals Vervoort, het geheime wapen dat Aad Koudijzer in de voorhoede hanteerde. Een flitsende Vervoort, die nauwelijks 70 minuten training in de benen had, gaf cachet aan het winnende team samen met debutant Nelson, soberder en doelmatiger dan zijn Braziliaanse maat Claudio, die naar de bank verwezen was en de opportune Swinnen, die ook de openingstreffer binnenkopte. Precies na een half uur opende Andries naar Nelson die met een doordachte voorzet de vrijstaande Swinnen kon bereiken. Het enige wapenfeit dat voor de rust de 'koude' oorlog opfleurde. Volgens het boekje een correcte arbitrage van Alex Ponnet - vijfmaal geel - maar als drie flagrante overtredingen van Eikelboom onbestraft blijven is een rode kaart voor Gaston Boeckstaens toch een lachertje (Frans Van Bergen - GvA - 10/09/1984).

"Eigen fout" (Arie Haan)

KIEL ó Antwerptrainer Haan vond het vooral spijtig dat de eerste nederlaag van zijn team er uitgerekend tegen K Beerschot VAV kwam. "Na onze winst in het Metropool-toernooi wisten wij dat het moeilijk zou worden op opnieuw om even goed te doen. Voor ons had het in feite in de eerste speelhelft moeten gebeuren, omdat KBVAV als thuisploeg toen verplicht was te komen. Dan is echter gebleken dat ik niet over de spelers beschik om te counteren. Bovendien gingen wij meespelen aan het tempo van de tegenstander. Dat was onze grote fout." Overigens vond ook Arie Haan de uitsluiting van zijn kapitein onterecht. "Gaston houdt vol dat hij Lambert niet geraakt heeft. Jammer dus, die dubbele gele kaart. Het was in feite de thuisploeg die bijna alle fouten maakte, maar wij werden wel het zwaarst bestraft (L.L. - bron: onbekend - 10/09/1984)."

(bron: de pers - 10/09/1984)

Statistieken

K. Beerschot V.A.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Alain Legge
Patrick Houben
Henny Michielsen
Marc Reykers
Peter Eikelboom
Paul Lambert
Frank Nollet
Nelson da Silva
Jean-Pierre Andries
Guido Swinnen
Patrick Vervoort
1 Tony Goossens
2 Gaston Boeckstaens
3 Danny Koekelcoren
4 Norbert Beuls
6 Yves Vanderveeren
7 Patrick Ipermans
5 Ronny Prins
9 Alex Verniers
11 Peter Bodak
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

83' Paul Lambert (uit)/

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 561

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 561
Claudio (in)
 
87' Patrick Vervoort (uit)/
Frank Valkenborgh (in)
 
3 Danny Koekelcoren (uit)/
13 Guy Vanhorenbeek (in)
80'
 

Begin Match
Marc Reykers      
Paul Lambert      
Peter Eikelboom      
Nelson da Silva      
      Gaston Boeckstaens
30' Guido Swinnen 1-0      
Ruststand 1-0
87' Guido Swinnen 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG