Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.R.C. Harelbeke R. Antwerp F.C.
1 2
03.01.1982 Plaats: Forrestierstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Marcel Willems - Van De Voorde
Toeschouwers: 7.000

Wedstrijdverslag

Na KRC Harelbeke - R Antwerp FC

Invaller Ray Jaspers verhindert replay

HARELBEKE (van onze verslaggever) - Met een knap doelpunt heeft Raymond Jaspers R Antwerp FC te Harelbeke in de 104e minuut, in de kwartfinales van de Beker van België gespeeld. De Antwerpspeler, even voor het einde van de reglementaire tijd ingevallen voor Roger Van Gool, ontweek in snelheid Sanders en Steyaert om doelman Demaeght kansloos te laten. R Antwerp FC was gekwalificeerd.

Het mocht evenwel niet erg fier het prachtige Forrestierstadion verlaten. De bezoekers slaagden er slechts via Laszlo Fazekas in één of twee vlotte acties op touw te zetten. Dat falen van de Antwerpaanvallers was vooral het gevolg van de sterke prestatie van het Harelbeekse duo Timmerman-Vanoplynus dat Roger Van Gool en Alex Czerniatinsky monddood maakte. De oorzaak van het zwak spelen van R Antwerp FC lag echter niet exclusief aan de Harelbeekse afweer. Trainer Davidovic opteerde voor drie spitsen, maar verzwakte daardoor het middenveld gevoelig. Nadat Leo Vander Elst al na 30' uitgeschakeld werd, probeerde Francis Goris orde op zaken te stellen. Zowel Christian Labarbe als Patrick Ipermans konden dat niet volgen. R Antwerp FC voetbalde wel iets vlotter in de verlengingen. Bij Harelbeke liepen meerdere spelers er duidelijk vermoeid bij en vermits Harelbeke ook niet door techniek uitblonk was het uiteindelijk een spannende, soms hard betwiste, maar geen hoogstaande bekermatch.

Die leek in de 63e minuut beslist toen Christian Labarbe na verwarring in de thuisdefensie scoorde vanuit schuine hoek. Rood-wit beging dan dezelfde fout als te Gent, toen het slechts dank zij de penalty's de kwalificatie afdwong, nadat het nochtans in de verlengingen tot 2-0 uitgelopen was. Het wilde de voorsprong verdedigen, maar werd afgestraft. In de 85e minuut zond Notten een hoekschop boven de vuisten van Ratko Svilar en Paul Sanders kopte raak. Meteen waren verlengingen noodzakelijk. Hierin kwam de betere fysieke weerbaarheid van de Antwerpenaren aan het licht. Toch bleef het een dubbeltje op z'n kant. KRC Harelbeke had immers in de 95e minuut de zaak beslist kunnen hebben. Meersman werd door Destorme met een briljante kruispas voor Ratko Svilar afgezonderd. De Harelbekenaar kreeg de bal echt moeilijk onder controle en als een poema die naar zijn prooi springt wipte de Antwerpdoelman in de voeten van de West-Vlaming.

Raymond Jaspers bracht uiteindelijk in de honderd-en-vierde minuut de beslissing. Dat Fazekas daarna nog enkele kansen kon scheppen was normaal. Harelbeke zond immers zijn libero Steyaert mee in de spits om brokken te maken. Jaspers, de man die R Antwerp FC de zege schonk, moest de libero van dichtbij bewaken. De Antwerpenaars wonnen tenslotte verdiend, maar van een ploeg met de internationalen Van Gool, Fazekas en Czernia in de spits, hadden we meer spektakel verwacht.

Diepe vleeswonde
Leo Vander Elst, de sterke Antwerpmiddenvelder, moest al na 30 minuten naar de kleedkamer. Na een duel met Notten liep hij een open beenwonde op. Vertelde Leo Vander Elst zijn verhaal: "Misschien kwetste de Nederlander me niet opzettelijk, maar hij sprong in alle geval met beide voeten vooruit op mijn been. Of ik lang inactief moet blijven, weet ik niet. De wonde werd gehecht, donderdag weet ik zeker of ik zondag e.k. kan spelen (P.M. - bron: onbekend - 4/01/1982)."

(bron: de pers - 04/01/1982)

Statistieken

K.R.C. Harelbeke R. Antwerp F.C.

Elftallen

Eric Demaeght
Willy Vanoplynus
Marc Steyaert
Eddy Mestdagh
Johan Meersman
Lieven Vandevenne
René Notten
Ndingi Bokila Mandjombolo
Michel Timmerman
Paul Sanders
Dirk Sanders
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Laszlo Fazekas
Roger Van Gool
Alex Czerniatynski

Wissels

46' Lieven Vandevenne (uit)/
Dirk Destorme (in)
 
74' Michel Timmerman (uit)/
Roberto Alvarez-Gonzales (in)
 
0 Leo Van der Elst (uit)/
Francis Goris (in)
34'
 
0 Roger Van Gool (uit)/
Raymond Jaspers (in)
85'
 

Begin Match
35' René Notten      
Ruststand 0-0
      Christian Labarbe 50'
61' Marc Steyaert      
      Christian Labarbe 0-1 63'
      Patrick Ipermans 64'
      Alex Czerniatynski 82'
85' Paul Sanders 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
      Raymond Jaspers 1-2 104'
Einde verlengingen 1-2
TERUG