Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
0 1
02.02.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Georges Delacour

Lijnrechters:
Guy Goethals - Alberty
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Kostbaar doelpunt van Hubert Cordiez

ANTWERPEN - KAA Gent heeft als laatste club de kwartfinales van de Beker van België bereikt. De Buffalo's versloegen gisteren met 0-1 de thuisploeg met een doelpunt in de 48e minuut van Cordiez.

De bekerreplay was nauwelijks het aankijken waard. Onder leiding van nieuwe trainer Erwin Van Den Daele koos KAA Gent resoluut voor een betonnen vesting waarin nauwelijks enkele doelkansen werden gevonden. Toen R Antwerp FC na de rust zijn brein Laszlo Fazekas verloor, profiteerde Cordiez van een kleine misgreep om de eindstand vast te leggen. Voor R.A.F.C. een uitermate dure nederlaag. Voor KAA Gent en Erwin Van Den Daele een onverhoopte, maar al bij al formidabele start in het nieuwe regime.

Zoals kon worden gevreesd, heeft KAA Gent in de bekerreplay op de Bosuil zijn hok hermetisch dichtgemetseld. Geen enkele waarnemer had anders verwacht. De redenen daarvoor lagen voor het grijpen. Het was begrijpelijk dat na de trainerswissel Van Den Daele tot geen enkel risico bereid was. Voorts werkte de 5-1 pandoering van de laatste competitiewedstrijd nog na. Tenslotte hadden de Buffalo's geen spelersmateriaal op overschot om op de Bosuil de grote Jan te komen uithangen. De vele excuses zetten wij u op een lange rij om u simpel te verklaren dat gisteren een rauwig potje betonvoetbal werd vertoond. Dit ten aanschouwe dan zo'n kleine 10.000 kijkers met schaduwpresident Albert De Meester op de tweede rij in de eretribune.

KAA Gent kan zijn pionnen soms zeer bizar schikken. Op het veld was in de slagorde nochtans geen enkel mysterie verweven. Schapendonk stond moederziel alleen in de spits. De rest verkrampte in verdediging, op uitzondering van Cordiez en Tokodi, die bij uitzonderlijk gunstige omstandigheden naar voren mochten gaan. Die momenten waren uitzonderlijk karig. Wel zagen wij van R.A.F.C. een genietbaar derde kwartier. Het wroetwerk van het eerste halfuur werd omgebogen in een viertal bruikbare doelkansen. In de 26e minuut kreeg Mark Van der Linden de bal aangespeeld door Petur Petursson. De IJslander speelde een prima eerste helft, isoleerde Mark Vander Linden vóór het doel van Lauryssen. De Antwerpspits had maar voor het inschieten, maar deed nog een stap te veel.

Lauryssen was hem te vlug af. Exact op het halfuur juichte de achterban van rood-wit voorbarig toen Laszlo Fazekas trefzeker naar de diepste hoek uithaalde. De bal vloog centimeters naast. Tenslotte probeerden Mark Van der Linden van kortbij en Petur Petursson met een omhaal nog om beurten de Gentse doelman te verschalken. Die wist wel beter.

Cordiez scoort!
Nauwelijks van onze verbazing bekomen dat Laszlo Fazekas in de kleedkamer diende te blijven omdat zijn achillespees zwaar was geteisterd door Mücher of de eerste voetbalsensatie brak de avond open. Cisse Goris, de vervanger van Laszlo Fazekas,, verspeelde in de 48e minuut de bal aan Tokodi. In een bliksemsnelle beweging vond die Cordiez die behendig rond Frank Mariman draaide. Met een profijtig, maar haarfijn schot vloerde hij doelman Ratko Svilar, die volkomen roerloos de doelfase stond te bekijken. Blijkbaar schrok de Antwerpdoelman zo erg die Gentse voetballer vóór zijn neus te zien, dat elke reactie in zijn lichaam versteende. Het was wel 0-1!

Een ruim gevleide stand voor AA Gent, die zelfs vóór het uur nog had kunnen uitdeinen toen Quipor als een sneltrein op doel afstoomde. Slechts ten koste van een boeking kon Frank Mariman alsnog de bal pakken. Met de druk van tussenstand op de schouders, begon R.A.F.C. slecht te voetballen. Alle vindingrijkheid bij de thuisploeg was plots zoek. De noodzakelijke inspiratie in averechtse zin, bezat de jonge Van Zande wel, toen hij met een terugspeelbal zijn eigen verdediging bijna te grazen nam. De lobbal vloog over doelman Lauryssen, een halve meter naast het doel buiten. De verwarring was groot, R.A.F.C. bleek niet in staat daarvan te profiteren. De Bosuilen twijfelden aan zichzelf.

Een ploeg, die na de rust Cisse Goris inhaalde om dezelfde speler in de 75e minuut te vervangen door Mathy Billen, ligt met zichzelf overhoop. KAA Gent zal voor R.A.F.C. een boeman blijven (Eric Moerman - bron: onbekend - 03/02/1983).

(bron: de pers - 03/02/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
9 Leo Van der Elst
7 Laszlo Fazekas
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops
1 André Lauryssen
2 Sören Busk
3 Luc Criel
4 Philippe Van Zande
5 Rudy Van Goethem
6 Aad Koudijzer
7 René Mucher
8 Willy Quipor
10 Cees Schapendonk
11 Hubert Cordiez
15 Kyika Tokodi

Wissels

46' 7 Laszlo Fazekas (uit)/
13 Francis Goris (in)
 
74' 13 Francis Goris (uit)/
14 Mathy Billen (in)
 
15 Kyika Tokodi (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
89'
 

Begin Match
Frank Mariman      
      Sören Busk
      Willy Quipor 28'
Ruststand 0-0
      Hubert Cordiez 0-1 48'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG