Marcel Willems - Marcel Vermeire
Toeschouwers: 6.100

Na R Antwerp FC - K Berchem Sport

Rood-witten alleen voor rust in zevende voetbalhemel

DEURNE - Iedereen kent ongeveer de story van 'Dr Jekyl en Mr Hyde'. Aan de Bosuil was men aan de tweede opvoering toe. Een voor de rust vlot en zwierig voetballende thuisploeg, die na 22 minuten al een 3-0 voorsprong op het bord had geschoten, kreeg in de tweede helft een heelander aangezicht. Er bleef alleen nog wat kunst- en vliegwerk over. De doelpuntenlawine zoals ze door de meeste kijkers verwacht en verhoopt werd, kwam er niet.

Bleef het dus bij een eervolle nederlaag voor de geel-zwarten, die in de eerste helft heel wat puin moesten ruimen? Na de pauze bleven ze in hun werkpak spelen. Ze spaarden zelfs de grasmat niet. Jol en Dupont kapten er een hele zode uit. KBS won die tweede manche toch met 0-1. De kentering kwam in de aanvang van die tweede helft toen Mark Van der Linden een aangeven van Bert Cluytens naast de verste paal schoot. Diezelfde Bert Cluytens leed balverlies en De Baere kreeg niemandsland voor zich. Een afleggertje bereikte Postuma die KBS aan haar tweede doelpunt hielp. Ineens was de rust weg bij de rood-witten, die al te nonchalant en te verkrampt speelden, een paternoster van slechte voorzetten aaneenrijgden en hun promptheid in de afwerking verloren.

Zelfs Harry Cnops, al zo vaak een joker in dergelijke omstandigheden, liet het afweten. Hij trof het zijnet toen een vijfde doelpunt panklaar was. Ook Petur Petursson, de meest beweeglijke spits, faalde tweemaal in de zone van de waarheid. André Heerwegh was er nog het dichtst bij. Zijn kopbal werd door De Baere van de doellijn weggehaald. Zelfs Ratko Svilar ontsnapte niet aan een paar slordigheidjes die een knokkend en beter spelend KBS niet kon afstraffen. Positief was de inbreng van De Baere, de impulsen die Leirs en Crocaerts probeerden te geven en de goede prestatie van de 17-jarige Claessens.

In de eerste helft sneed het Antwerpmes door de Berchemse boter. De Berchemdefensie, dit keer omgeschakeld, stond op losse schroeven. Zagers had geen vat op Bert Cluytens. Cis Goris orchestreerde het rood-witte orkest, waarin een bijdehante Petur Petursson de eerste viool opeiste. Een vroeg doelpunt gaf de thuisploeg de nodige kick. Een vrijschop van Cis Goris werd volgens het boekje door Petur Petursson ingekopt. KBS hing als los zand aaneen en kon de vele gaten niet stoppen. Binnen de twee minuten incasseerden de gasten twee doelpunten. Via Leo Vander Elst en Cis Goris kon eerst Mark Van der Linden afronden. Via Cis Goris en Bert Cluytens kon ook Petur Petursson in de vlucht raak treffen. Toen Danny Koekelcoren in de fout ging op Postuma kon Peersman uit een strafschop tot 3-1 herleiden.

Het bleef éénrichtingsvoetbal. Na een aangevochten overtreding van Leirs op Mark Van der Linden kon Cis Goris uit vrije trap het vierde doelpunt binnenborstelen. Nooit leek R.A.F.C. zich zo gemakkelijk te kunnen kwalificeren, maar het produceerde na de rust slechts tweedehandsvoetbal (Frans Van Bergen - GvA - 02/11/1982).

Peter Claessens

65' Mark Van der Linden (uit)/
Harry Cnops (in)

Zagers (uit)/
De Baere (in)
46'

Peersman (uit)/
Van den Ham (in)
64'

De Baere
5' Petur Petursson 1-0
20' Mark Van der Linden 2-0
22' Petur Petursson 3-0
      Peersman (penalty) 3-1 24'
33' Francis Goris 4-1
Ruststand 4-1
      Posthuma 4-2 52'
90' Eindstand 4-2 90'