Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert
Toeschouwers: 9000

Na de halve finale Metropooltoernooi

Royal Antwerp FC en Beerschot VAV in de finale

Antwerpen - Reeds van bij het eerste fluitsignaal drukte Royal Antwerp FC stadsgenoot Koninklijke Berchem Sport met gedisciplineerd voetbal en een vlotte balcirculatie op de eigen speelhelft terug. Vooral middenveldregisseur Vladimir Petrovic speelde hierin een niet onbelangrijke rol. het duurde dan ook niet lang alvorens de bezoekers op voorsprong kwamen. Al na tien minuten kopte Mark Van der Linden een door Vladimir Petrovic getrapte hoekschop voorbij Van Limbergen. Na deze openingstreffer bleef rood-wit een stapje sneller, wat even voor het half uur al in een tweede doelpunt resulteerde. Vladimir Petrovic benutte een strafschop nadat hij door Vercruysse in de rug werd gelopen. Een wilskrachtig K Berchem Sport sloeg tien minuten voor de pauze verrassend terug toen De Baere de buitenspelval van de bezoekers omzeilde en met een listig lobballetje doelman Ratko Svilar kansloos liet.

Hoewel K Berchem Sport een meer dan behoorlijke repliek gaf, was Royal Antwerp FC ook tijdens de tweede helft heer en meester. Uitblinker Vladimir Petrovic bleef met technische hoogstandjes de aanwezigen bekoren. Hij zag een van zijn subtiel getrapte vrijschoppen op de lat belanden. Een kwartier voor tijd kwam Royal Antwerp FC op 1-3. Doelman Van Limbergen nam zowel bal als tegenstander Vladimir Petrovic mee, wat een nieuwe strafschop opleverde die door de spelmaker feilloos werd omgezet. Een fel protesterende Desaeyere werd bij die fase uitgesloten. Toch kwam K Berchem Sport nog terug. Van Woerkum benutte hiervoor de derde elfmeter van de match. Het slotoffensief van de thuisploeg bracht enkel nog een doelpunt aan de andere kant op. Op counter van Royal Antwerp FC legde Jean-Michel Lecloux de eindstand vast (HNB - dg - 1983-08-06).

Het wordt stilaan een traditie (1)

De op papier althans vooropgestelde ongelijke strijd, kreeg over de hele wedstrijd bekeken, toch een spannend verloop. Van bij de start toonde R Antwerp FC zich onder impuls van een grootse Vladimir Petrovic opmerkelijk de betere. In de tiende minuut nam Mark Van der Linden met een keiharde kopbal na een haarfijn getrapte hoekschop van Vladi Petrovic succesrijk over (0-1) voor de openingstreffer. Een kwartier later maakte 'Pigeon' er op strafschop 0-2 van. De beslissing leek al gevallen. Een tiental minuten vóór de rust nam De Baere met een mooie lobbal Ratko Svilar te grazen en werd het 1-2.

K Berchem Sport begon de tweede speelhelft met een heel wat positievere ingesteldheid. R.A.F.C. bleef de meest aanvallende ploeg. Deels door pech en deels door de schitterende keeping van Van Limbergen bleven de bezoekers aanklampen. In de 70e minuut werd het toch 1-3, weer op strafschop langs de traptechnisch sterke Vladi Petrovic. Woedende Desaeyere kon met die Antwerppenalty niet akkoord gaan en werd door scheidsrechter Van Den Wyngaert uitgesloten. Ondanks de numerieke minderheid, repliceerde de Rooi-ploeg. Van Woerkum zorgde ook op penalty voor een nieuwe aansluitingstreffer (2-3).

K Berchem Sport wierp toen alles in de aanval. Daarvan profiteerde de Bosuil om op counter langs Jean-Michel Lecloux de verdiende eindstand vast te leggen (2-4) (Antwerp Clubblad-1 - Bob Crauwels - 1983-08-24).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/08/1983)

14 Laszlo Fazekas (in)
68'

7 Vladimir Petrovic (uit)/
16 Jean-Michel Lecloux (in)
72'

11 Petur Petursson (uit)/
13 Joszip Poczik (in)
84'

Mark Van der Linden 0-1 10'
      Vladimir Petrovic (penalty) 0-2 25'
36' Guy De Baere 1-2
      Vladimir Petrovic (penalty) 1-3 68'
70' René Desaeyere
73' Will Van Woekum (penalty) 2-3
      Jean-Michel Lecloux 2-4 88'
90' Eindstand 2-4 90'