Marcel Javaux - Julien Coddens
Toeschouwers: 5800

Na R Antwerp FC - RFC Seraing

Fris spelende thuisploeg haalde iedere angel eruit

DEURNE — Eindelijk nog eens een voetbalhappening op de Bosuil, een wedstrijd zoals er maar één in een dozijn is. Twee formaties die geen verstoppertje speelden maar fris en vrij stonden te voetballen tot groot jolijt van de helaas slechts 6000 toeschouwers. Voetbal werd nog eens met een grote letter geschreven, vooral door een eminente meester als Laszlo Fazekas, maar ook door een collektief sterk spelende thuisploeg, die pas na de rust afstand kon nemen, toen RFC Seraing geteisterd werd door twee wissels en bijna helemaal stilviel. Hoofdzaak blijft alleszins dat er royale voetbalpret te rapen was.

Voetbal uit de oude doos, voetbal waarin het accent op de aanval lag en de kijkers naar de punt van de stoel schoven. Een spetterende ouverture van de thuisploeg, die plots weer door mysterieuze krachten leek bezield en het terrein in lengte en breedte afdweilde. De eerste kansen waren voor Laszlo Fazekas, terug in de spits nu Mark Van der Linden met griep op de bank zat. Rupcic kon in extremis redden. Op het inzenden van Gaston Boeckstaens rateerde de Hongaarse smaakmaker zijn kopbal. Geen nood, want ook Vladi Petrovic bleef de openingen maken. Bemardi knalde tegen Tony Goossens aan, maar het was toch duidelijk een- gesurvolteerd R.A.F.C., dat voor de artillerie zorgde. Petur Petursson kopte in het zijnet en een verschroeiend schot van Leo Vander Elst ging centimeters naast.

RFC Seraing gaf lik op stuk en liefst met massale tegenaanvallen. De plaatselijke defensie werd enkele keren van de kast naar de muur getikt en op een dubbele één-twee tussen de grote gangmakers Pomini en Claesen, door de dartele Seraingspits in zijn twintigste treffer omgebogen, zat R.A.F.C. onverhoeds met de neus op een anti-climax. Toen kwam de Hongaarse maestro weer in de spots. Een knappe toets van Petur Petursson en een verrukkelijk vluchtschot van Laszlo Fazekas was goed voor de gelijkmaker. Eén minuut later was Kerremans aan zijn tweede save toe. Hij ranselde niet alleen een poging van Leo Vander Elst weg maar zweefde er ook de tweede volley van Laszlo Fazekas uit.

Alphonse Costantin, soms weinig consequent, weigerde R.A.F.C. een strafschop toen Laszlo Fazekas in duel was met Rupcic, door Kerremans van de sokken werd gelopen. Het bleef al met al een leuk potje voetbal, waarin beide verdedigingen zeker niet waterdicht waren. Kon Tony Goossens slechts moeizaam een schot van Pomini redden, R.A.F.C. slaagde er toch in de angels uit de vijandelijke formatie te halen.. André Heerwegh hield inderdaad een al te frivole Bocande uit de wedstrijd, Danny Koekelcoren speelde een beresterke partij tegen Claesen. Het was evenwel niet het enige gevaar dat ingedamd moest worden. Op rechts raasde ook de 'orkaan Luyckx'. Net voor de rust moest de rechtsachter hinkend naar de kleedkamer.

Ook aanvoerder Rupcic moest afhaken en mede door die beide wissels moesten de gasten veel inleveren. Vijf minuten na de pauze loodste alweer Laszlo Fazekas de werkkrachtige Paolo Lallo in het straatje. Via de paal schoot de kleine Italiaan zijn team op voorsprong. Binnen de zestig seconden kreeg een impulsieve Leo Vander Elst, onterecht geboekt, twee kansen om er 3-1 van te maken, maar faalde telkens. Falen in de afwerking deed ook Bertelsen, die tot driemaal toe een gelegenheid over de dwarsligger schopte. RFC Seraing sloeg inderdaad nog wel terug, maar het elan was eruit. Applausvervanging voor een ook al grieperige Laszlo Fazekas.

Een glasheldere dubbelpass tussen Petur Petursson en Paolo Lallo werd door laatstgenoemde over Kerremans en de deklat gewipt. Claesen miste de gelijkmaker toen hij de verste hoek viseerde. Zes minuten voor tijd viel het verdict: balverlies van Bernardi, een steekpas van Vladi Petrovic, een combinatie Lallo-Petursson en een listige kopbal van de ingekomen Harry Cnops (Frans Van Bergen - GvA - 19/09/1985).

"Opnieuw Laszlo, hé..." (Jean Dockx)

Deurne — In de Antwerpkleedkamer heerste weer een sfeertje zoals we het dit seizoen zelden meernaakten. Net alsof het Europese ticket was ingehaald. "We gaan toch niet gek doen. Dit seizoen hebben we immers alles meegemaakt. Toch vind ik dat we terecht mogen stellen dat de overwinning verdiend was. Enkel in de tweede helft lieten we achteraan wat steekjes vallen, vooral omdat we de tegenstander veel te ver lieten oprukken. Daar moet aan gedokterd worden. Voor hetzelfde geld kan je serieuze problemen krijgen. Tussen haakjes, hebben jullie gezien wat Laszlo Fazekas daar weer uit zijn schoenen heeft getoverd? Je moet het toch maar doen, hé. Ik vond het jammer dat hij eruit moest, maar hij vroeg er zelf om. Begrijpelijk, hij trainde vorige week slechts twee keer en naarmate de wedstrijd vorderde, ondervond hij daar de gevolgen van (f.d.w. - GvA - 19/03/1984).

Door het oog van Bob (26)

Na de 'flop' tegen RSC Anderlecht, groeide de wedstrijd tussen R Antwerp FC en FC Seraing, met twee aanvallend ingestelde ploegen op de Bosuil, uit tot een topper van formaat, gekruid met enig mooie doelpunten.

FC Seraing toonde zich aanvankelijk de betere ploeg. Kwikzilveren Claesen kwam op de 20e minuut tot de openingstreffer (0-1). Even leek het erop dat de zaak voor R Antwerp FC weer bekeken was. Laszlo Fazekas kogelde vier minuten later de gelijkmaker binnen. Het brak de wedstrijd meteen volledig open. Kerremans pakte op een schot van Leo Vander Elst nog uit met de save van de match. Na vele prangende fazen, werd de rust bereikt met een logische 1-1 tussenstand.

Vlak na de herneming prikte Paolo Lallo met een geweldige loeier de 2-1-stand op het bord. FC Seraing was op haar beurt op achtervolgen aangewezen. R Antwerp FC diende onder druk van de tegenstander terug te plooien. Wanneer iedereen de Luikse gelijkmaker verwachtte, knikte de ingevallen Harry Cnops het beslissende derde Antwerpdoelpunt binnen (3-1).

Al bij al een verdiende Antwerpzege met iets overdreven cijfers tegen een superverdienstelijk RFC Seraing dat het aanvallende voetbal alle eer aandeed (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 12/05/1984).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 19/03/1984)

Juan-Carlos Oblitas

70' 7 Laszlo Fazekas (uit)/
14 Mark Van der Linden (in)

78' 3 André Heerwegh (uit)/
13 Harry Cnops (in)

Freddy Luyckx (uit)/
Ido Cremasco (in)
44'

Marinko Rupcic (uit)/
Pascal Neuville (in)
46'

Leo Van der Elst
Petur Petursson
      Nico Claesen 0-1 21'
25' Laszlo Fazekas 1-1
Ruststand 1-1
51' Paolo Lallo 2-1
85' Harry Cnops 3-1
90' Eindstand 3-1 90'