Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waterschei T.H.O.R. Genk
3 0
29.11.1981 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: René De Bleeckere

Lijnrechters:
Henri Maes - Albert Beeckman
Toeschouwers: 7500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Waterschei Thor Genk

Blijde intrede van Goris en twee goals van Czernia

DEURNE - Wie bij het vernemen van de uitslag vermoedde dat Thor in de Bosuilkuip van het terrein werd gespeeld, vergist zich. Tot grote opluchting van de thuisspelers en hun supporters betraden de gasten uit Limburg de grasmat met het hartversterkend voornemen om voetbal te spelen. Het kwam niet opnieuw tot echte aanslagen en andere overtredingen die boekingen en zelfs een uitsluiting tot gevolg hadden. Al deed Plessers in de 24e minuut hard zijn best om naar de kleedkamer te worden gestuurd. Toen Laslo Fazekas zich repte om de door Ratko Svilar geworpen bal op te vangen, werd de Hongaar zoals een week voordien in de lucht getrapt om loodzwaar zijn volle lengte op de gelukkig zachte grasmat te belanden.

Thor Waterschei speelde over het algemeen zoveel sportiever en meteen ook beter dan een week voordien door de tegenstanders van R Antwerp FC het geval was. Vroegtijdig in de wedstrijd hadden de geel-zwarten echter met onkans af te rekenen. Vrijwel op hetzelfde moment als de thuisploeg. Roger Van Gool moest na een snelle 1-2 met Laszlo Fazekas om verzorging smeken wegens een spierletsel in de dij. Het volgende ogenblik stond ook Martos voor verzorging langs de lijn. In beide gevallen was een vervanging noodzakelijk. Terwijl die van Roger Van Gool door Cisse Goris hoegenaamd geen verzwakking bleek, moest trainer Künnecke zijn ploeg door het uitvallen van Martos vertimmeren.

Saelen werd naar de verdediging overgeheveld. Thor Waterschei miste meteen de speler die bij machte was om in het middenveld de ploeg te organiseren. Nadat Martos de plaats ruimde voor Houben, mocht R.A.F.C. een vrijschop nemen, omdat Saelen de bal met de hand had gestopt op het moment dat Alex Czerniatynski op weg leek naar een doelpunt. Die vrijschop werd na een schijnbeweging van Christian Labarbe genomen door Cisse Goris. Geen twee minuten na zijn verschijning op het terrein deed hij alle Antwerpsupporters juichen. Op een verbluffende manier dropte hij de bal over de geel-zwarte muur in het dak van het Limburgse doel. Meteen prijkte de 1-0 op het scorebord die men al vroeger verwachtte.

Na een nummertje van Czerniatynski geraakte Laszlo Fazekas tot verbijstering van Plessers in het bezit van de bal, maar na zijn haakje slipte de Hongaar. Velen eisten een strafschop. Na de schitterende intrede van Cisse Goris bleef een zwierig spelende thuisploeg domineren. Zowel Alex Czerniatynski als Laszlo Fazekas kwamen erg dicht bij een doelpunt. Alex moest iets te ver naar rechts uitwijken en Laszlo trapte de bal tegen het lichaam van Pudelko. Een intussen door Coninx gemaakt kopbaldoelpunt werd afgekeurd wegens offside en nadat in de perstribune een tijdje de gebeurtenissen op het terrein alleen met de hulp van steno genoteerd konden worden, viel er plotseling niets meer te beleven.

Een duidelijk meer offensief ingesteld Thor Waterschei drukte na de rust een tiental minuten door. Het meesterschap in het middenveld kon alleen door wat hoekschoppen worden uitgedrukt. Gründel miste immers duidelijk iemand aan zijn zijde. Ratko Svilar moest Pierre Janssen het scoren beletten door zijn doel te verlaten. Net op tijd viel voor de thuisploeg aan de andere kant van het terrein een schitterend doelpunt. Na een dubbelpas met Laszlo Fazekas schoof een sterk presterende Christian Labarbe de bal tot bij Czernia die Pudelko kansloos liet. Thor Waterschei ondernam nog lofwaardige pogingen. Zag niet alleen Maes, maar ook Pier Janssen de roodwitte middenvelders en verdedigers het leven moeilijk maken.

Op een door Houben getrapte vrijschop kopte de hoog springende Janssen de bal tegen de voet van de Antwerpdoelman. Dezelfde Pierre Janssen loste nog een hard schot, maar het laatste wapenfeit van de wedstrijd kwam van de thuisploeg. Opnieuw zorgde Christian Labarbe er voor dat een al even hard werkende en soms erg snelle Alex Czerniatynski regelrecht in de richting van het Waterscheidoel kon spurten. Laszlo Fazekas hield op rechts twee tegenstanders aan de klap, Alex was sneller dan de achter hem hollende speler. Pudelko kwam Czernia tegemoet en op het goede moment schoof de Antwerpspeler de bal naar de uiterste hoek. Via de zijstaak rolde de bal in doel en viel het voor Waterschei al te zware verdict.

"Eerst genieten"
Antwerptrainer Dimitri Davidovic was in de wolken met de glansprestatie van zijn ploeg. "Die 9 op 10 is fantastisch, maar het zal er nu op aan komen in de top van de stand te blijven. Hoe dan ook, de geest is momenteel fantastisch. Ik ben blij dat Czerniatynski er opnieuw staat. Alle bewondering vandaag ook voor Christ. Labarbe. Volgende week? Kom, laat ons eerst wat genieten van de nieuwe triomf. Over Cercle Brugge praten wij later in de week wel (Louis Ceulemans - GvA - 30/11/1981)."

(bron: de pers - 30/11/1981)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waterschei T.H.O.R. Genk

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Roger Van Gool
Laszlo Fazekas
Alex Czerniatynski
Klaus Pudelko
Gyozo Martos
Pierre Plessers
Alex Saelen
Willy Vliegen
Pierre Janssen
Eric Maes
Heinz Gründel
Jos Coninx
Roland Janssen
Aimé Coenen

Wissels

11' Roger Van Gool (uit)/
Francis Goris (in)
 
88' Christian Labarbe (uit)/
Harry Cnops (in)
 
Gyozo Martos (uit)/
Herman Houben (in)
13'
 
Herman Houben (uit)/
Rudy Buyst (in)
72'
 

Begin Match
      Alex Saelen 12'
14' Francis Goris 1-0      
      Pierre Plessers 24'
Ruststand 1-0
56' Alex Czerniatynski 2-0      
88' Alex Czerniatynski 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG