Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.
1 2
08.05.1982 Plaats: De Motten

Scheidsrechter: Roger Verhaeghe

Lijnrechters:
Herman De Zutter - Van De Voorde
Toeschouwers: 5000

Wedstrijdverslag

Na KSK Tongeren - R Antwerp FC
Transistors en durf helpen R Antwerp FC aan de overwinning

TONGEREN - Pas halfweg de zaterdagavond gespeelde wedstrijden kwam er nog wat anders dan muziek uit de transistors die schier elke voetballiefhebber als onontbeerlijk rekwisiet naar het voetbalstadion had meegenomen. Dat pas na de rust berichten over de andere wedstrijden doorsijpelden, was duidelijk hoorbaar in het stadion van KSK Tongeren. Ook merkbaar op het terrein. R Antwerp FC gooide het bij de aanvang van de tweede speelhelft over een andere boeg. De 1-1-ruststand van de wedstrijd KSC Lokeren-KV Mechelen, ook de 0-1 van KFC Beringen-KAA Gent zweepte de Antwerpspelers op. Gaston Boeckstaens en zijn maats hielden rekening met het 'mirakel' te Lokeren en rekenden ook op de hardnekkigheid waarmede KFC Beringen voor het behoud in hoogste klasse zou vechten. Hulp van anderen zou niet volstaan. De wedstrijd tegen KSK Tongeren moest absoluut worden gewonnen.

De Antwerpspelers begonnen daarom met enorm veel wilskracht aan de tweede speelhelft. Ook met drie spitsen. Leo Vander Elst bleef na de eerste speelhelft in de kleedkamer. Roger Van Gool liep naast Harry Cnops en Alex Czerniatynski in de spits van de Antwerpaanval. Een agressief en met durf spelend R Antwerp FC maakte in een spectaculair vierde kwartier twee doelpunten en hoorde de rood-witte supporters nog harder roepen toen uit Beringen werd gemeld dat de stand aldaar 1-1 was geworden. Harry Cnops, zaterdagavond erg verdienstelijk en bijwijlen zelfs schitterend spelend, lag aan de basis van de 0-2-voorsprong. Toen Gaston Boeckstaens op rechts was opgerukt en een laterale voorzet liet vertrekken, kwam de snelle Harry gepast ingelopen. Hoog springend kreeg Harry Cnops de bal tegen de voet, Tervoort was geklopt.

Zes minuten later stuurde Harry Cnops de bal tot bij Alex Czerniatynski. Alex kon de Antwerpaanhangers opnieuw laten juichen. Die van KSK Tongeren staken ten onrechte de vinger uit in de richting van de grensrechter. Alex Czerniatynski stond immers niet in buitenspelpositie toen Harry Cnops zijn voorzet liet vertrekken. R Antwerp FC zat na dat sprankelende vierde kwartier op rozen. Kon na Leo Vander Elst ook Laszlo Fazekas voor de belangrijke bekermatch van dinsdagavond 'sparen'. Voor het overige gedeelte van de avond moest de voorsprong worden verdedigd en gewacht op de andere uitslagen. Tegenstander Tongeren bezorgde de 'Great Old' in het laatste halfuur nog heel wat problemen. Toen Kurbos in de rechterhoek van het terrein twee Antwerpverdedigers op een hoopje had gedribbeld, misrekende Ratko Svilar zich voor éénmaal.

Clijsters kon de bal tot bij Hoste werken. Koud kunstje voor Hoste om de stand op 1-2 te brengen. Op 'De Motten' was vooral in het laatste kwartier nog veel te beleven. Een sterk spelende Gaston Boeckstaens geraakte voorbij Tervoort, maar zag zijn grondscherend schot op de lijn gestopt door Kurbos. In de slotminuten deed eerst Hoste, daarna de zaterdagavond snel en vaardig dribbelende Vanhorenbeeck de Antwerpspelers en hun aanhangers sidderen. Het bleef echter bij de 1-2 Antwerpzege. Toen zij 48'35" na de aanvang van de tweede speelhelft het terrein verlieten, wisten de Antwerpspelers al dat zij op de 'verdomde' vijfde plaats van het kampioenschap waren geëindigd. R Antwerp FC moet dus maar in de Belgische bekerkompetitie een Europees ticket afdwingen. Dat kan als dinsdagavond tegen Waregem op dezelfde manier wordt gespeeld als na de rust tegen KSK Tongeren het geval was.

Zaterdagavond was er tijdens de eerste 45 minuten niet veel te beleven. Er werd zo traag gespeeld, ook door KSK Tongeren, dat de verdedigers zich gemakkelijk konden organiseren. Een trouwens vierkant draaiende Alex Czerniatynski (na de rust struikelde hij over de bal toen hij door Francis Goris werd vrijgespeeld) moest te dikwijls achteruit lopen om in de acties te worden betrokken. Alleen bij hoekschoppen en vrijschoppen, toen telkens André Heerwegh en een uitstekend spelende Jaspers naar de overkant van het terrein kwamen, dacht R Antwerp FC echt aan het maken van het nochtans noodzakelijke doelpunt. Meestal vloog de bal echter te laag vóór het doel van Tervoort die in de 26e min. bijna werd verrast door een ver schot van Gaston Boeckstaens. Harry Cnops, net op tijd gestopt door Collas, weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar stond machteloos tegenover Limburgs overwicht.

In die eerste speelhelft mochten de kijkers zich enkele keren terecht ergeren aan de beslissingen van de scheidsrechter, stal Vanhorenbeeck soms de show en werd de bal slechts eenmaal tussen de palen getrapt. Op de harde vrijschop van Clijsters stond Ratko Svilar evenwel op de goede plaats. Hoste, het leven zuur gemaakt door André Heerwegh, kon zijn ploegmaats na de rust - toen de wedstrijd eindelijk begon - opzwepen en de rood-witten laten bibberen (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 10/05/1982).

(bron: de pers - 10/05/1982)

Statistieken

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Rob Tervoort
Leo Clijsters
Rudy Vossen
Marcel Collas
Norbert Beuls
Freddy Cuyx
Bogaerts
André Scheen
Tony Kurbos
Yvan Hoste
Guy Vanhorenbeek
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Raymond Jaspers
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Harry Cnops
Alex Czerniatynski

Wissels

46' Freddy Cuyx (uit)/
Luc Beyens (in)
 
72' Marcel Collas (uit)/
Sampermans (in)
 
0 Leo Van der Elst (uit)/
Roger Van Gool (in)
46'
 
0 Laszlo Fazekas (uit)/
Francis Goris (in)
67'
 

Begin Match
      Patrick Ipermans 31'
Ruststand 0-0
      Harry Cnops 0-1 49'
      Alex Czerniatynski 0-2 56'
72' Yvan Hoste 1-2      
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG