Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
1 0
25.04.1982 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Roger Verhaeghe

Lijnrechters:
Jacques Scieur - Jean-Baptiste Crabbe
Toeschouwers: 30000

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Agressieve Gerets maakt elf minuten voor tijd verlossend doelpunt

Luik - Met een doelpunt van een erg agressieve aanvoerder Erik Gerets in de 79e minuut heeft R Standard CL een 1-0 zege verworven en de leidersplaats in de tabellijst behouden. De overwinning van de thuisploeg, in dezelfde opstelling als vorige woensdag in de halve finale voor de Europese Beker, was verdiend op grond van het veldoverwicht en de totale inzet van de spelers. In de eerste speelhelft, waarin weinig voetbalgratie was te beleven, deden de Sinjoren, met een sterk bevolkt middenveld, het voorzichtig. Ze kregen maar weinig noemenswaardige scorekansen. Aan de overzijde diende Ratko Svilar zich maar één keer te reppen bij een harde kopbal van een laaguitvallende Daerden. Voor het overige moest hij geen enkele extra prestatie leveren omdat Wendt en een fel werkende Vandersmissen de opgezette acties te zwak afwerkten.

De voorzetten kwamen meestal van Tahamata die af en toe wel door sprankelende dribblings en haakjes toch nog enige kleur gaf. Voor de rest liet de stevig ingestelde Antwerpverdediging geen steek vallen en nooit in moeilijkheden te brengen. Werden Laszlo Fazekas en Alex Czernyatyinski door Englebert en Poel uit de wedstrijd gehouden, een zestal minuten na de rust kreeg de Hongaar toch de kans zijn elftal op voorsprong te trappen. Na een lange voorzet van Roger Van Gool misrekende Englebert zich. Laszlo Fazekas spurtte door en schoot staalhard. Doelman Preud'homme wierp zich met veel brio in de schietbaan en verhinderde een doelpunt dat wellicht over de uitslag van de match had kunnen beslissen. R Standard CL werd zenuwachtiger naarmate de minuten verstreken en geen succes werd geboekt tegen de Sinjoren die herhaaldelijk de buitenspelval openstelden.

R.A.F.C. werd teruggedrongen, omdat het middenveld zijn beste pijlen had verschoten. Ook de Rouches bleven zonder inspiratie verder spelen. Ze probeerden wel Tahamata te bereiken, maar de Molukker wou het te mooi doen, was te egoïstisch ingesteld en werd een enkele keer op foutieve wijze gestuit. Veel gevaar ging er van de thuisploeg dus niet uit. Het was opnieuw R.A.F.C. dat dichtst bij een doelpunt kwam. Bij een schroeiend schot van Leo Van der Elst in de 75e minuut loste Preud'homme de bal, Czerniatynski reageerde echter een tikkeltje te laat. Bleef R Standard CL beuken, R Antwerp FC beheerste de situatie in het centrum en in de buurt van Ratko Svilar die uiteindelijk toch werd geklopt. Haan, weinig opvallend, kreeg de bal terug na een blunder van een Antwerpmiddenvelder.

De Nederlander bereikte de opgerukte Gerets die nog enkele stappen liep en dan tot zijn grote vreugde vaststelde dat de bal via de paal diep in het net ging. R.A.F.C. probeerde het tij te keren door twee nieuwe spelers in te brengen. Het gelijkspel, werd echter niet meer bereikt. Hadden de Sinjoren de beste scorekansen, wij hadden nochtans de indruk dat zij te weinig geloofden in hun offensieve mogelijkheden die te weinig uit de verf kwamen tegen een fors en wilskrachtig R Standard CL (René Mariën - GvA - 26/04/1982).

(bron: de pers - 26/04/1982)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

Michel Preud'homme
Eric Gerets
Tony Englebert
Theo Poel
Walter Meeuws
Gerard Plessers
Guy Vandersmissen
Arie Haan
Jos Daerden
Simon Tahamata
Benny Wendt
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Roger Van Gool
Alex Czerniatynski

Wissels

66' Tony Englebert (uit)/
René Botteron (in)
 
0 Roger Van Gool (uit)/
Raymond Jaspers (in)
70'
 
0 Patrick Ipermans (uit)/
Harry Cnops (in)
86'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
79' Eric Gerets 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG