Michel Cabaraux - Hendrik Roox
Toeschouwers: 8500

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Mechelaars geen muurbloempjes, maar Czernia slaat weer toe

Deurne - Alex Czerniatynski, die in afzienbare tijd de wapenrok moet omgorden, is op zijn lancée verder gegaan. De Waalse Pool, die woensdagavond tweemaal vernietigend uithaalde tegen Roemenië, heeft dit keer ook R Antwerp FC tweemaal over een soms krakende brug geholpen. Konden de roodwitten globaal genomen niet bluffen met hun prestatie, weinig gestroomlijnd overigens en bij momenten zelfs warrig. Op grond van de kansen kon je geen graten vinden in de overwinning. Ook al omdat de hekkensluiters slechts één keer gevaarlijk konden worden. Czerniatynski scoorde al na negen minuten, maar dit doelpunt werd terecht afgekeurd voor een voorafgaandelijke overtreding. Hij zou het echt snel overdoen. Hij pikte een lange voorzet van Gaston Boeckstaens mee, omzeilde een paar verdedigers en schoot in de verste hoek binnen. De thuisploeg kon zich aan dit doelpunt niet optrekken zoals iedereen dit verwacht had. Dat had te maken met de extra slappe arbitrage van Van Volcem, die op een gegeven ogenblik helemaal in de mist zat en Christian Labarbe op de bon slingerde voor een pekelzonde.

Diep in de tweede helft, toen Dommicent de Mechelse schade steeds beperkt had tot een 1-0 achterstand en R Antwerp FC er ontzettend moeilijk in slaagde de bezoekende verdediging te ontregelen, was Czernia weer ter plekke om de match in een beslissende plooi teleggen. Een staalhard en venijnig schot van aanvoerder Gaston Boeckstaens kon door de Mechelse doelman niet gepareerd worden. Het was voor Alex een koud kunstje om de bal, andermaal met de rechtervoet, door het doelvlak te knallen. Voor de rijzige Rode Duivel dus na zijn 12e meteen zijn 13e treffer. Enkele minuten later kregen de Mechelaars, nochtans geen muurbloempjes maar tussen de bedrijven door flink mee in de dans, de enige behoorlijke kans. Brookes kopte door naar Jensen, enkele minuten ervoor geëvacueerd wegens een gekloven wenkbrauw en die realiseerde zich pas wat er gebeurde, toen Svilar de bal uit zijn voeten haalde. Ciske Goris, die zaterdag nog tweemaal voor de invallers had gescoord, bracht wat meer rust in het midden toen Frank Mariman, met Gaston Boeckstaens een der betere spelers, wat last kreeg van liespijn en vervangen werd.

Cisse Goris kwam de scheve situatie rechtzetten in de verdediging, net zoals Czernia overigens. Het belette niet dat een plaatselijke actie, bij Danny Koekelcoren vertrokken, via Laszlo Fazekas en alweer door Gaston Boeckstaens verlengd werd, nog in een derde doelpunt uitmondde. Auteur was Leo Van der Elst die, weinig uit de verf gekomen, beheerst het leer voorbij Dommicent tikte.Die prompte afwerking was er te zelden geweest in de eerste helft. Met name Laszlo Fazekas liet een drietal gelegenheden ongebruikt, mede omdat Dommicent een uitstekende verrichting leverde. Ook Harry Cnops klungelde in de afwerking, al moest Asselberghs wel een poging van de lijn wegvegen. Won R Antwerp FC zonder discussie, de roodwitten verwaarloosden aan klantenbinding te doen. In verhouding tot het veldoverwicht was er te weinig stijl en schwung. Scheidsrechter Van Volcem leidde voor 8.500 toeschouwers (Frans Van Bergen - GvA - 29/03/1982).

Willi Reisinger

78' Frank Mariman (uit)/
Francis Goris (in)

Johan Van den Broeck (uit)/
Bogaerts (in)
38'

16' Alex Czerniatynski 1-0
Ruststand 1-0
73' Alex Czerniatynski 2-0
88' Leo Van der Elst 3-0
90' Eindstand 3-0 90'