Claude Matagne - Leopold Copine
Toeschouwers: 14000

Na R Antwerp FC - SK Beveren

R Antwerp FC slaagt in Europees toegangsexamen

DEURNE - R Antwerp FC slaagde gisteren cum laude in een wedstrijd die beschouwd werd als een Europees ingangseksamen. Met snel en agressief voetbal werd Beveren voor de rust zo goed als definitief uitgeteld. Een bij momenten briljante Laszlo Fazekas en een volijverige Christian Labarbe stuurden de rood-witten met opvallend gemak door de Wase afweerlijn. Toch waren er foutjes van doelman Pfaff nodig om de thuisploeg op 2-0 te zetten. Na de rust kwam er een ander SK Beveren in het veld. R Antwerp FC werd onder druk gezet, doelpunten kwamen er niet. Voor SK Beveren betekent de nederlaag wellicht het einde van de Uefacup-kansen. De Waaslanders moeten nu alles op de bekercompetitie zetten.

R Antwerp FC ging biezonder sterk uit de startblokken. De wedstrijd was pas een goede minuut aan gang toen Laszlo Fazekas een voorzet van Schönberger onderschepte en Harry Cnops knap aanspeelde, maar de wenkende kans naastschoot. Van dan af rolden de roodwitte aanvalsgolven als een ontketende zee over de bezoekers. Op het middenveld kregen Theunis, Van Moer en Schönberger geen poot aan de grond. Laszlo Fazekas, die kort achter de spitsen speelde, stuurde zijn jonge maats onafgebroken de diepte in. Hij kreeg daarbij steun van Christian Labarbe, die zich niet alleen door zijn zwoegwerk maar ook door zijn gave voorzetten in de picture speelde. Na acht minuten had de thuisploeg al op voorsprong kunnen staan. Pfaff verkeek zich op een hoekschop van Laszlo Fazekas, maar André Heerwegh noch Alex Czerniatynski kregen het ronde speeltuig onder controle. Zowat vijf minuten later scoorde R Antwerp FC uit een gelijkaardige situatie. Weer een hoekschop van Laszlo Fazekas.

Weer kwam Jean-Marie Pfaff niet helemaal bij de bal. Harry Cnops kopte, Baecke redde op de lijn. Volgens scheidsrechter Costantin (vorige week rondhuppelend als een super-arrogant baasje, maar dit keer vlekkeloos fluitend) stond de Beverse verdediger achter de doellijn. SK Beveren geraakte nu helemaal op drift. Op het middenveld kregen de geelblauwen ruimte noch tijd. Aanspeelpunten waren evenmin niet voorhanden. Van Moer maakte de onmacht van zijn team met ontmoedigde gebaren duidelijk. De thuisploeg wilde echter van geen aflaten weten en bracht wervelend voetbal. Harry Cnops schoot rakelings naast na een ren over bijna vijftig meter. Even later werd het 2-0. Een voorzet van Van Moer werd door Christian Labarbe buit gemaakt, Alex Czerniatynski werd gepast uitgestuurd. Pfaff snelde de Karolinger tegemoet, keerde op zijn schreden terug en werd op dat moment op perfecte wijze gelobd.

Na de pauze veranderde het spelbeeld volledig, ook al was de eerste grote kans voor R Antwerp FC. Laszlo Fazekas stuurde Frank Mariman alleen op Pfaff af, maar tot een schot kwam hij niet. Aan de overkant liet Martens een kansje te ver van zijn voet wegspringen. Schönberger probeerde eindelijk lijn in zijn elftal te leggen. Van Moer kwam dicht bij een doelpunt, maar Danny Koekelcoren redde in hoekschop. Patrick Ipermans schoot vanuit een scherpe hoek naast, Harry Cnops miste een uitstekende kans toen hij alleen op het Beverse doel af mocht. Van dan was het al geelblauw wat de klok sloeg. Invaller Schoofs bleek een versterking, maar scoren is voor geelblauw een uitzonderlijk moeilijke opgave geworden. Svilar redde pogingen van Weihrauch en Martens. Zeven minuten voor tijd was er ook onkans mee gemoeid. Danny Pfaff trof de staander en de hernemende Weihrauch vond op de doellijn Heerwegh op zijn weg. Elke ploeg nam dus een speelhelft voor zijn rekening, maar de zege van R Antwerp FC was onaanvechtbaar na een best bekijkenswaardige partij (François Colin - bron: onbekend - 14/03/1982).

(François Colin - bron: onbekend - 14/03/1982)

Ronny Martens

85' Alex Czerniatynski (uit)/
Francis Goris (in)

Wilfried Van Moer (uit)/
Patrick Schoofs (in)
67'

14' Harry Cnops 1-0
37' Alex Czerniatynski 2-0
Ruststand 2-0
90' Eindstand 2-0 90'