Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek
1 0
21.02.1982 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Louis Delsemme

Lijnrechters:
Vincent Salembier - Hendrik Roox
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RWD Molenbeek

Harry Cnops valt in en scoort in dezelfde minuut

DEURNE - Een kwartiertje voor het einde van de eerste speelhelft kreeg Harry Cnops de wenk aan de opwarmingsoefeningen te beginnen. Pas bij de aanvang van de tweede speelhelft mocht hij op het terrein stappen. Geen volle minuut later kreeg hij de bal voorbij Ruiter. Scoren tegen zijn vroegere ploeg! Harry Cnops wist met zijn geluk bijna geen weg. Ook omdat hij wel direct besefte het beslissende doelpunt van een erg matte partij te hebben gemaakt.

Scoren is tegenwoordig erg lastig voor de Bosuilploeg. Zonder Alex Czerniatynski en Christian Labarbe mocht R.A.F.C. zich gelukkig achten dat tegen RWD Molenbeek gespeeld werd. Een ploeg die duidelijk nog meer last heeft om de bal in het doel te krijgen. Dat bleek alvast tijdens de tweede speelhelft op de Bosuil. Toen voerden de gasten de forcing, maar geen enkele keer moest Ratko Svilar een tussen de palen gericht schot stoppen. RWD Molenbeek, vroeger dikwijls een boeman voor de Bosuilploeg, bracht er niets van terecht. Dat kon vooral tijdens de eerste speelhelft trouwens niet. Niemand raakte wijs uit de strategie van de Brusselse ploeg. Dat De Wolf moest trachten Laszlo Fazekas uit de wedstrijd te houden, was direct duidelijk. Dat ook De Vriese een strikt verdedigende opdracht had, bleek even spoedig door de manier waarop een werklustige Roger Van Gool aangepakt en meestal neergelegd werd. Wat de andere veldspelers van RWD Molenbeek precies moesten doen om aan een doelpunt te raken, was voor velen een raadsel. Veel meer dan een hutsepot kon de veldbezetting van RWDM niet genoemd worden.

Omdat R.A.F.C. tijdens het eerste halfuur met man en macht in het middenveld verscheen, speelden de gasten de bal meer in de richting van hun eigen doelverdediger dan in die van Ratko Svilar. Gelukkig deelde Laszlo Fazekas aanvankelijk meer schitterende voorzetten uit dan er fouten tegen hem gemaakt werden. Er was dus toch iets te zien. Ook Roger Van Gool, de tweede spits van de thuisploeg deed erg zijn best en kon enkele keren op de hulp rekenen van Gaston oeckstaens en Gunther Van Eyck om niet alleen De Vriese maar ook de andere RWDM-verdedigers in verlegenheid te brengen. Enkele vrijschoppen van Leo Vander Elst, een nummertje op de linkerflank van Raymond Jaspers, een stunt van de ver uitlopende Ratko Svilar en een inworp die het duo Fazekas-Jaspers erg dicht bij een doelpunt bracht waren de fases waaraan de toeschouwers zich konden opwarmen. RWD Molenbeek? Niet gezien... Al deed De Mesmaeker zijn best en kon hij Nico Jansen toch éénmaal in een snelle tegenaanval sturen.

Op een voor hem ongewone plaats en met een functie die hem niet lag, had Raymond Jaspers behoorlijk zijn streng getrokken. Na de rust opteerde de thuisploeg echter voor drie spitsen. Harry Cnops kreeg al direct de gelegenheid zijn snelheid en opportunisme te demonstreren. Nadat Laslo Fazekas in de rechterhoek van het terrein twee tegenstanders te grazen had genomen, stuurde Roger Van Gool de afgeweerde bal in de richting van Harry Cnops. Sneller bij de bal dan de uitgelopen Ruiter, verloor hij even zijn evenwicht, maar hij kon spoedig weer rechtveren, opnieuw achter de bal aanhollen en die met De Vriese op de doellijn tegen het net prikken. Even zag het ernaar uit dat R.A.F.C. vertrokken was voor een grandiose tweede speelhelft. Op een schitterende en in één tijd door Roger Van Gool getrapte voorzet loste Laslo Fazekas wel een even prachtig vluchtschot, sprong Ruiter naar de goede hoek.

Men had meteen alles gezien. Weer op een voorzet van Roger Van Gool trapte Laszlo Fazekas een kwartier later naast. Voor de rest bleef RWDM maar aanvallen. De Brusselse forcing werd vergemakkelijkt door de vermoeidheid die in de Antwerpse rangen sloop. Vooral Gunter Van Eyck kreeg het lastig. Legio waren de slechte voorzetten van de Antwerpspelers, maar hoezeer Boskamp ook aandrong en in Frank Vander Elst of Jansen vlijtige helpers vond, Ratko Svilar kreeg het geen moment echt lastig. Verder dan een viertal hoekschoppen bracht RWDM het niet. De spelers faalden immers bij de laatste voorzet, werden in buitenspelpositie betrapt of trapten de bal naast het doel of buiten de lijnen. Toen René Desaeyere enkele keren de bal aan de voet had, werden sommige Antwerpsupporters wat zenuwachtig, maar men had telkens de indruk dat hij nog steeds voor de Bosuilploeg speelde (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 22/02/1982).

Wisselspeler Harry Cnops 57 seconden na de pauze

DEURNE - Weinig voetbalpret aan de Bosuil, waar één wissel voldoende was om een erg bleek RWDM op een zijspoor te plaatsen. Er was in de eerste helft bitter weinig gebeurd, vooral dan in de zone van de waarheid, zodat Dimitri Davidovic opteerde voor een supplementaire aanvaller. Raymond Jaspers bleef dus in de kleedkamer, Harry Cnops mocht in de aanval opdraven. Het zou de gewezen RWDM-speler zijn die zijn ex-ploeg een neus zette. Hij stond nauwelijks 57 seconden in de wei. In een mum van tijd trapte hij een rotvoorzet en maakte hij het beslissende doelpunt. Laszlo Fazekas speelde Roger Van Gool aan, die de bal met het hoofd verlengde tot bij Harry Cnops, dit keer 'handige Harry'. In de eerste poging schoot hij tegen Ruiter aan, de bal week naar rechts af. Hij was er als de blikem bij om met een knappe trekbal de ban te breken toen Gollière en De Vriese achter de rug van Ruiter nog probeerden te redden wat er te redden was. Een moeite die totaal vergeefs was.

De thuisploeg trok zich aan dit doelpunt op. Het vierde kwartier was ontegensprekelijk het beste wat de rood-witten in de kansenarme match te bieden hadden. Ruiter ranselde een poging van Laszlo Fazekas van de lijn. De doelman was bij de pinken bij een door Gunther Van Eyck ingezonden bal, maar kon rustig toekijken hoe Laszlo Fazekas een voorzet van Roger Van Gool naar de haaien trapte. Ook aanvoerder Gaston Boeckstans schoot in die periode een paar keren naar de mussen, maar toen was het ook bekeken. R.A.F.C. viel terug op slow notionvoetbal zonder ideëen. RWDM greep het middenveld, waar Boskamp en Desaeyere op hun retour zijn, Sead Susic bleek toch enkele leuke invallen te hebben. Knokten de Brusselaars voor de gelijkmaker, ze verloren om de haverklap hun latijn in de aanval, waar Nico Jansen uit de wedstrijd werd gehouden en De Mesmaeker lichtvoetig en te freel was.

Ratko Svilar, die het met een supporterspetje deed tegen de februarizon, moest bijaldien geen enkele venijnige bal uit zijn hok houden. het was integendeel R.A.F.C. dat in de tegenaanval nog een zinnige kans kreeg uit een dubbelpas tussen Roger Van Gool en Laszlo Fazekas. Ruiter kwam er buiten het doelgebied een voet voorsteken. Een wedstrijd die weinig tot het hart en tot de geest sprak. Niemand kon er immers zijn stempel op drukken. Voor de rust was de partij beperkt tot een viertal vrijschoppen van Leo Van der Eist, die Jan Ruiter last bezorgden. Laszlo Fazekas werd door De Wolf, Roger Van Gool door De vriese opgevangen, terwijl Boskamp veelal geneutraliseerd werd door Patrick Ipermans. Doelrijpste kans voor Raymond Jaspers, drie minuten voor de rust na een inworp van Gaston Boeckstans en een achterwaartse kopbal van Patrick Ipermans (bron: de pers, 22/02/1982).

(bron: de pers - 22/02/1982)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Raymond Jaspers
Leo Van der Elst
Gunter Van Eyck
Laszlo Fazekas
Roger Van Gool
Jan Ruiter
Dirk De Vriese
Alain Cneudt
René Desaeyere
Michel Dewolf
Johan Boskamp
Franky Van der Elst
Patrick Thairet
Nico Jansen
De Mesmaeker
Patrick Gollière

Wissels

46' Raymond Jaspers (uit)/
Harry Cnops (in)
 
Alain Cneudt (uit)/
Yves De Greef (in)
52'
 
Patrick Thairet (uit)/
Sead Susic (in)
65'
 

Begin Match
      Nico Jansen
Ruststand 0-0
46' Harry Cnops 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG