Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
1 1
25.10.1981 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jacques Hans

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Aimé Billen
Toeschouwers: 11073

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Tien sprankelende minuten en dan niks meer

DEURNE - Tien sprankelende minuten en dan helemaal niks. Dat is de korte samenvatting van wat aangekondigd was als de topper van de tiende speelweek. R Antwerp FC kwam binnen de eerste minuut op voorsprong via een prachtige volley van Leo Vander Elst. In de tiende minuut kopte Quipor KAA Gent langszij. De leidersploeg leek daarmee tevreden en demonstreerde dat het moeiteloos volgens de nieuwe mode, met z'n allen achteraan, kon voetballen. Een rommelig drukkende thuisploeg kreeg nog slechts een paar halve kansjes, die bovendien verkwanseld werden.

Hanssens beging enkele seconden na de aftrap een overtreding op Czerniatynski. De vrije trap van Laszlo Fazekas werd onnauwkeurig weggewerkt. Leo Vander Elst nam de bal vol op de slof en schoot schitterend in de rechter benedenhoek. De elektrische stadionklok gaf aan dat er 47 seconden gespeeld waren. Een mooier begin konden de tribunes zich niet dromen. Leo Vander Elst had zijn tas met verre spetters bij. In de achtste minuut veerde het stadion opnieuw overeind. Laszlo Fazekas tikte een vrijschop kort naar de Bosuilmiddenvelder die vanop 25 meter onverbiddelijk aanlegde. De bal zoefde nu naar de linkerhoek. Laurijssen veegde het leer in hoekschop. R Antwerp FC ging er zo opgewekt tegenaan dat de Gentse aanhang voor een afstraffing begon te vrezen. De bezoekers kwamen echter al snel gelijk dank zij één van de merkwaardigste doelpunten van het seizoen.

Rombouts mocht dicht bij de hoekschopvlag inwerpen. Heel Vlaanderen weet dat dit één van de specialiteiten van de Limburger is. Bij R Antwerp FC was dit volslagen onbekend. Romts gooide tot bijna aan de tweede paal. Ratko Svilar bleef gezellig opzij de doellijn staan, Quipor mocht vrij en vrolijk inkoppen. Rondom hem stonden vier grote verdedigers, maar die waren nog aan het uitmaken welke kleur ze troef zouden maken. De thuisploeg geraakte door de gelijkmaker compleet van slag. Slaagde er niet meer in een vlotte actie uit te tekenen. Gent daarentegen bleek alerter, was sneller op de bal en conditioneel sterk genoeg om enkele keren vier, vijf spelers in de aanval te gooien. Een doelkans konden ze niet versieren. Het voetbal werd ronduit slaapverwekkend. Tot overmaat van ramp werd de zachte herfstzon verdrongen door een donkere wolk, waarmee het verband tussen voetbal en weer overduidelijk aangetoond was.

Kort na de rust trachtte scheidsrechter Hans het publiek te vermaken door Tokodi bij zijn eerste, eerder onschuldige overtreding te boeken en de schoppers hun gang te laten gaan. De partij bleef traag en tam, R.A.F.C. trok het initiatief naar zich toe. Laszlo Fazekas, voor de pauze onbestaande, kwam uit de startblokken. De afwerking bleef evenwel ondermaats. Even voor het uur kreeg KAA Gent, met alleen Raes voorin in de hoop op een succesvolle counter, de beste kans van de wedstrijd. Raes wandelde tussen drie ogenschijnlijk ongeïnteresseerde verdedigers door en schoof de bal naast het doel. De Gentse leiders bewezen dat de betonbouw voor hen geen geheimen inhoudt. In het laatste kwart van de wedstrijd vond de thuisploeg toch enkele keren een opening in de versterkte blauw-witte defensie. Eddy Jaspers kopte een vrije trap van Leo Vander Elst door.

Laszlo Fazekas vond Lauryssen op zijn weg. De Hongaar recupereerde de bal en zette gaaf voor. Christian Labarbe miste echter voor open doel. Leo Vander Elst schoot naast. Roger Van Gool zorgde af en toe voor een verfrissende beweging zorgde, maar ook hij knalde voorlangs en zag een kopstoot voor de doellijn door Hanssens gekeerd. Indrukwekkend was het niet, al had de thuisploeg toch de beste argumenten om een zege te kunnnen claimen.

"Is dit de leider?"
Antwerptrainer Davidovic was helemaal niet opgezet met de prestatie van KAA Gent. "Is dit de leidersploeg?" vroeg hij zich af. "Robert Goethals zet altijd een grote mond op over de negatieve manier waarop andere trainers hun ploeg laten spelen, maar hij moet maar eens naar zijn eigen team kijken. Niks positiefs hebben ze gedaan. Niet één doelkans. Alleen uit een blunder van onze verdediging hebben ze kunnen scoren. Het is jammer dat wij enkele goede kansen gemist hebben, anders hadden we toch nog gewonnen," ging hij verder. "Het is echter duidelijk dat onze spitsen Alex Czerniatynski en Laszlo Fazekas er wat door zitten. Niets abnormaals, want ze hebben erg drukke maanden beleefd."

"Snelste goal"
"De snelste goal uit mijn carrière," zei Leo Vander Elst over het doelpunt dat hij na 47 seconden scoorde. "Bij zo'n goal komt wat geluk kijken, maar echt toeval is het toch niet. Wij trainen wekelijks op dat soort ballen. Enkele minuten later scoorde ik bijna op identieke wijze. Dit keer kon Laurijssen met een knappe reflex de bal echter in corner duwen (François Collin - Het Nieuwsblad - 26/10/1981)."

(bron: de pers - 26/10/1981)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Gunter Van Eyck
Leo Van der Elst
Christian Labarbe
Laszlo Fazekas
Alex Czerniatynski
André Lauryssen
Guy Hanssens
Luc Criel
Rudi Van Goethem
Tony Rombouts
Willy Quipor
Bo Braem
René Mucher
Johan Vermeersch
Kiyika Tokodi
André Raes

Wissels

36' Patrick Ipermans (uit)/
Roger Van Gool (in)
 
63' Gunter Van Eyck (uit)/
Raymond Jaspers (in)
 
Kiyika Tokodi (uit)/
Jean-Claude Bouvy (in)
55'
 
Bo Braem (uit)/
Hubert Cordiez (in)
83'
 

Begin Match
      Kiyika Tokodi
1' Leo Van der Elst 1-0      
      Willy Quipor 1-1 10'
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG