Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
1 1
19.08.1981 Plaats: Emile Verséstadion

Scheidsrechter: Francis Rion

Lijnrechters:
Charles Magerat - Jules Gemis
Toeschouwers: 16000

Wedstrijdverslag

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Mooiste en gevaarlijkste fases langs Kulik-Fazekas-Czerniatynski

ANDERLECHT - Toen Vercauteren in de 24e minuut van op wel 25 meter, totaal ongedekt en snel inlopend Ratko Svilar met een droge knal in de linkerbovenhoek volledig kansloos liet, was die 1-0 voorsprong voor RCS Anderlecht verdiend, al waren de bezoekers geen moment overdonderd geweest.

De rood-witten lieten de kampioenen wel komen, maar versperden oordeelkundig en zonder paniek de weg. Dat gebeurde al van in het middenveld waar Christian Kulik niet alleen veel brak, ook draden trachtte op te rapen. Vooraan toverde Laszlo Fazekas enkele kristalheldere acties uit de schoenen. Werd helaas een keertje door Broos een schoen uitgetrapt en daarna ook aan het truitje getrokken. De vele Brusselse supporters meenden dat het ijs voor RCS Anderlecht na de 1-0 voorsprong gebroken was, maar rekenden zonder woelewaal Alex Czerniatinsky. Bij zijn eerste echte kans, nadat R.A.F.C. uit de omknelling loskwam, trof de Waal in de 29e minuut raak na een solonummertje. Een staaltje van grote beheersing. Twee minuutjes later schoot hij weer, dit keer rakelings naast.

Achteraan hanteerden de Antwerpverdedigers al eens het gevaarlijke buitenspelwapen door massaal naar het midden te rennen. Lozano werd enkele keren terecht, maar ook al eens ten onrechte door de grensrechter afgevlagd. Slechts eenmaal kon hij voorlangs schieten. Qua scorekansen stond RSC Anderlecht trouwens niet veel voor bij R.A.F.C. Mede omdat Brylle er amper voor spek en bonen bijliep. Vlak voor de rust kreeg de Deen een droomkans om er alleen voor Ratko Svilar 2-1 van te maken. Hij verkwanselde ze op werkelijk onbegrijpelijke manier. Het derde kwartier werd R.A.F.C. zich nog meer bewust van haar mogelijkheden en kreeg RSC Anderlecht nog minder scorekansen. Laszlo Fazekas stuurde Czernia nog een keertje weg, maar hij werd door De Groote met de schouder weggedrumd.

In de 1-1 score bij de rust kon de neutrale waarnemer niet de minste graten vinden. Alleen was er een beetje te weinig spektakel voor beide doelmonden geweest. Ivic trachtte door de inbreng van Geurts en het achteruittrekken van Lozano meer punch en meer spel in zijn elftal te krijgen. Lozano begon zich inderdaad meer uit te leven, meestal na duels met Patrick Ipermans. Voor de mooiste en gevaarlijkste acties zorgde warempel toch R.A.F.C. Alex Czerniatinsky en Laszlo Fazekas schoten echter naast. In de 71e minuut werd het wel bijna 1-2. Laszlo Fazekas knalde op de dwarslat. RCS Anderlecht voelde het gevaar en verhoogde het tempo. Ratko Svilar hield zijn ploeg recht op een knal van Hofkens. Het laatste kwartier was verdeeld. Verliep ook verwarder, mede door de spanning om in extremis te winnen of niet te verliezen. Scheidsrechter Rion leidde voor 16.000 toeschouwers.

Meer dan tevreden
Bij R Antwerp FC was de stemming groots. Begeleiders en spelers riepen in koor dat er meer had ingezeten, maar iedereen was uiterst tevreden over het behaalde gelijkspel. Hier en daar ging er toch een stem op dat het spijtig was dat Laszlo Fazekas op de dwarslat schoot, waardoor een overwinning niets meer in de weg had gestaan. Voorzitter Eddy Wauters zei dat er tactisch zeer goed gespeeld was door zijn elftal. "We zien zo dat de ploeg rijper is geworden en beter combineert." De spelers waren vol lof over trainer Davidovic. Ze vinden het een toffe kerel. Heeft goed voor de organisatie gezorgd en heeft de touwtjes prima in handen (Roger Robberechts - bron: onbekend - 20/08/1981).

(bron: de pers - 20/08/1981)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jacky Munaron
Luka Peruzovic
Hugo Broos
Morten Olsen
Michel De Groote
Ludo Coeck
Juan Lozano
Wim Hofkens
Frankie Vercauteren
Kenneth Brylle
Bert Cluytens
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Raymond Jaspers
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Alex Czerniatynski
Christian Kulik

Wissels

44' Luka Peruzovic (uit)/
Willy Geurts (in)
 
75' Kenneth Brylle (uit)/
Walter Degreef (in)
 
0 Christian Labarbe (uit)/
Danny Koekelcoren (in)
79'
 

Begin Match
22' Frankie Vercauteren 1-0      
      Alex Czerniatynski 1-1 28'
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG