Koen De Lange - Livinus Gerits
Toeschouwers: 7500

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Aad hier, Aad daar, Aad Koudijzer overal

GENT — Koudijzer werd voor de wedstrijd in de bloemen gezet, omdat hij onlangs zijn honderdste doelpunt in dienst van KAA Gent scoorde. Nooit zijn bloemen zo passend gepresenteerd als zaterdagavond, want Koudijzer heeft er nadien en feilloze demonstratie van gemaakt. Erg lastig hebben de Sinjoren het de Nederlander niet gemaakt, toch was hij op 36-jarige leeftijd verdediger, spelmaker en afwerker van een gouden doelpunt. Je moet het maar doen.

In de eerste helft vooral reageerden de Sinjoren nogal ongeconcentreerd op de prikjes van de Buffalo's. Wie dacht dat R.A.F.C. de laatste kans op Europees voetbal met een ongekende inzet zou verdedigen, had het verkeerd voor. Het prestatievermogen van de meeste Antwerpenaren lag laag. Laurijssen kreeg amper een bal te verwerken. Ook Ratko Svilar kreeg het niet zo lastig, pogingen van Cordiez en (een retro van) Mücher waren toch de resultaten van de Gentse inzet. Koudijzer ging geleidelijk meer offensief voetballen. Meteen steeg het doelgevaar voor Ratko Svilar. R.A.F.C. bleef krasselen. Dat was voor de alomtegenwoordige Koudijzer een uitnogiging. In de 39e minuut lanceerde Rombouts de snelle Van Looy. Diens voorzet kwam in het onbewaakte Antwerpcentrum voor de voet van slimme Koudijzer, die met een sublieme lob Ratko Svilar versloeg. Het 101e doelpunt van de Nederlander was er een van goudwaarde en het was meteen een juiste weergave van de eerste 45 minuten.

R.A.F.C. verving na de rust de onzichtbare Paolo Lallo door Mark Van der Linden en ging meteen met drie spitsen voetballen. Amper één minuut was er gespeeld na de hervatting toen ref Cokaiko de wedstrijd in de goede plooi legde voor de Gentenaars. Een erg professionele val van Van Looy na een ingebeelde fout van Gaston Boeckstaens leverde de thuisploeg een strafschop op die Criel verzilverde en aldus de zege en de redding vastlegde.
R.A.F.C. reageerde met beter voetbal, echte doelkansen kwamen er niet. Bovendien werd het weinig oogstrelend voetbal gekruid met grimmig duw- en trekwerk, waarbij ref Cokaiko terechte kritiek van Gentenaars en Sinjoren incasseerde. R.A.F.C. kreeg via Petur Petursson een kansje dat tussen Hanssens en Laurijssen geplet werd. Naarmate de minuten wegtikten verhoogde de Antwerpse spelkwaliteit, maar het duurde tot de 74e minuut voor internationaal Leo Van der Elst met een afstandsschot bijna raak trof.

Laurijssen redde in extremis met het been. De bal ging met een hoge boog achter het net. Invaller Mark Van der Linden voerde in de 80e minuut een persoonlijk nummertje op dat door de meest wilskrachtige bezoeker Christian Labarbe op Laurijssen geschoten werd. Ook Harry Cnops kreeg nog een kans. Busk, sober als altijd, stopte die. Met Koudijzer, nu in verdediging, voetbalden de Buffalo's de laatste minuten weg zonder dat R.A.F.C. er nog in slaagde de eer te redden. De Sinjoren maakten zowel individueel als collektief een zwakke indruk (M. Van de Wiele - GvA - 23/04/1984).

Door het oog van Bob (31)

Een zielloos R Antwerp FC is tegen een gemotiveerd KAA Gent roemloos ten onder gegaan. Al op de negende minuut bracht Koudijzer de 'Stroppen' op voorsprong (1-0). Vlak na de rust maakte Criel er op strafschop 2-0 van. Daarmee was de zaak bekeken. Het werd voor de rood-witten nog een lijdensweg van 43 lange minuten. De afgang van de Great Old was alleszins pijnlijk te noemen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 12/05/1984)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/04/1984)

11 Petur Petursson

78' Tony Rombouts (uit)/
Jean-Claude Bouvy (in)

8 Paolo Lallo (uit)/
13 Mark Van der Linden (in)
46'

Patrick Ipermans
      Gaston Boeckstaens
      Leo Van der Elst
39' Aad Koudijzer 1-0
Ruststand 1-0
46' Luc Criel (penalty) 2-0
90' Eindstand 2-0 90'