Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
0 3
03.03.1984 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: John Fontaine

Lijnrechters:
Jean-Claude Momin - Roger Van Walleghem
Toeschouwers: 13000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

R Antwerp FC, zonder karakter, gemakkelijke prooi voor RSC Anderlecht

DEURNE — Feestvreugde vóór de aanvang naar aanleiding van de 300e wdstrijd van aanvoerder Gaston Boeckstaens, rouwstemming na het duel in de kleedkamer en bij de verbolgen rood-witte aanhangers. De supporters van 'den Antwerp' waren inderdaad
kwaad vanwege het gebrek aan inzet van de spelers die de indruk wekten het paars-witte
varkentje, zonder Munaron, Vandenberg, Vercauteren, Hofkens en Degreef te wassen. Ze werden echter weggespeeld, het laatste kwartier vernederd door Scifo, de beste speler tussen de lijnen, en zijn ploeggenoten.

Secretaris-manager, Louis De Vries, drukte het heel gevat en pittig uit. "Wat kan je op het toneel komen doen met een gitaar die niet is gestemd?" Van de eerste minuten werd R.A.F.C. teruggedrongen door een elftal dat sneller was, beter combineerde en met overgave vocht voor iedere bal. Dit laatste deden de profs uit de Metropool niet. De verdediging stond op losse schroeven. Op uitzondering van Yves Van der Veeren, die veel gaten diende te dichten, vervulde niemand zijn taak. Men was alleen sterk in het met de vinger wijzen naar elkaar en de overtredingen van de referee aan te vechten. Verder lieten de sterspelers het afweten. Vladi Petrovic, op bepaalde momenten een ploeggenoot van de paars-witten, leed veel balverlies en slaagde er zelfs niet in zijn gevreesde hoekschoppen op een behoorlijke manier te trappen.

Verwonderlijk was het dus niet dat RSC Anderlecht na 22 minuten op voorsprong klom. Dat had al in de eerste minuten kunnen gebeuren na blunders in verdediging. Een inzenden van Czerniatynski werd door Brylle met het hoofd verlengd. Stonden de Antwerpverdedigers er als schoolknapen bij, Tony Goossens ging evenmin vrijuit. Rood-wit kreeg een minuut later een mogelijkheid om langszij te komen. Mark Van der Linden schoot de balpal op de voet van de uitgekomen Vekeman, nadien bijna verrast door een kopstoot van Vandereycken. Vlak voor het einde van de eerste speelhelft kwam Laszlo Fazekas even op de proppen, zijn staalharde schot zeilde over de deklat. Mark Van der Linden kreeg net na de rust na een combinatie met Petur Petursson een kans om de gelijkmaker te scoren. RSC Anderlecht nam opnieuw het initiatief.

Tony Goossens moest rond het uur een verschroeiend schot van Scifo met de vuisten wegstompen. Eiste de thuisploeg voor rust een penalty, de eerlijkheil gebiedt te zeggen dat de hoofdstedelingen recht hadden op twee elfmeters. De eerste keer wanneer Brylle in de rug werd geduwd door Boeckstaens, een tweede wanneer Tony Goossens richting de benen greep van Czerniatynski. Speelde Van der Veeren in de eerste speelhelft op peil, nadien begon hij ook te blunderen, mede door het oprukken van André Heerwegh. Toch dienden de gasten tot de 71e minuut te wachten voor zekerheid. Via Vandereycken en de jonge Andersen kwam de bal bij Czerniatynski. De ex-roodwitte acteur, lepelde de bal over Tony Goossens en kopte dan binnen. De late wissel tussen Vladi Petrovic en Paolo Lallo veranderde niets aan de situatie van R.A.F.C., integendeel. In het laatste kwartier holden de rood-witte, achter een ongrijpbare bal. In die periode bekroonde Andersen zijn verrichting met een doelpunt. Hij haakte zich los uit een geharrewar en schoot dan kalm in (René Mariën - GvA - 5/03/1984).

Door het oog van Bob (24)

Zelden is de Great Old op de Bosuil zo vernederd als deze zaterdagavond 3 maart door een superieur RSC Anderlecht. Ingevolge de afwezigheid van Munaron, Degreef, Vandenbergh, Vercauteren en Hofkens, dacht iedereen dat het voor R Antwerp FC een 'klusje' zou worden. Onder impuls van een schitterende Scifo en een al even klasrijke Olssen, kwam een gemotiveerd RSC Anderlecht tot zulkdanige prestatie dat de rood-witten nooit in de wedstrijd kwamen.

In de 22e minuut kopte Brylle het openingsdoelpunt binnen (0-1). Tijdens de tweede speelhelft bezegelden Alex Czerniatynski met een enig mooi doelpunt (0-2) en invaller Andersen (0-3) het lot van een machteloos R.A.F.C. (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 12/05/1984).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 05/03/1984)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

1 Tony Goossens
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
5 Yves Vanderveeren
4 Danny Koekelcoren
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
8 Vladimir Petrovic
9 Leo Van der Elst
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
1 Dirk Vekeman
2 Luka Perosovic
10 Morten Olsen
7 René Vandereycken
5 Michel De Groote
6 Henrik Andersen
8 George Grun
3 Per Frimann Hansen
9 Enzo Scifo
4 Alex Czerniatynski
11 Keneth Brylle

Wissels

71' 8 Vladimir Petrovic (uit)/
13 Paolo Lallo (in)
 

Begin Match
Danny Koekelcoren      
Leo Van der Elst      
      Keneth Brylle 0-1 22'
Ruststand 0-1
      Alex Czerniatynski 0-2 71'
      Henrik Andersen 0-3 86'
90' Eindstand 0-3 90'
TERUG