Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

RFC Liégeois R. Antwerp F.C.
1 3
05.02.1984 Plaats: Stade J. Georges Rocourt

Scheidsrechter: Ignace Goris

Lijnrechters:
René Leclerq - Alex Debruyne
Toeschouwers: 10000

Wedstrijdverslag

Na RFC Luik - R Antwerp FC

Marc Van der Linden opent weg naar eerste uitzege

ROCOURT - Hoewel R Antwerp FC er tijdens de eerste helft aanvallend bijna niet aan te pas kwam, leidde het aan de rust met 0-1. Vier minuten vóór de koffie mocht Mark Van der Linden zich op een 20, 25 meter achter een vrije trap plaatsen voor een fout van Vilenne op Laszlo Fazekas. RFC Luik mocht dan nog een muur optrekken, via de onderkant van de deklat trof het Antwerpnummer tien raak. Voordien waren de gasten slechts weinig gevaarlijk geweest. Op het halfuur slaagde Paolo Lallo er in Laszlo Fazekas het straatje in te sturen, de Hongaar trof echter de staak.

RFC Luik deed het onder impuls van spelmaker Sljivo tijdens de eerste periode alleszins beter. Doelman Tony Goossens werd meerdere keren aan het werk gezet. Waarom Ratko Svilar niet? Trainer Dockx vertelde ons achteraf dat hij voorzien had dat Vladi Petrovic tijdens de tweee helft in te halen", zodat Ratko Svilar de vierde buitenlander werd en zodoende langs de lijn moest blijven. Een verzwakking betekende Tony Goossens zeker niet. In de veertiende minuut diende hij een eerste keer knap in te grijpen. Na voorbereidend werk van Sljivo en Lipka mocht Lindsted aan het kanon komen, de Antwerpportier redde in hoekschop.

Dat deed de Antwerpdoelman trouwens ook toen hij even later een knal van Machiels met een uitstekende reflex wegwerkte. R.A.F.C. probeerde te counteren, maar kon niet beletten dat RFC Luik de wet dikteerde. Na de herneming probeerde Wasseige het met Binet in de plaats van Lindsted, maar ook de invaller kon het Luikse balbezit niet omzetten in een doelpunt. R.A.F.C. bleef counteren en kreeg in de 63e minuut zekerheid omtrent de overwinning. Na een slecht ontzetten van Wégria kon De Sart nog redding brengen voor de aanstormende Petur Petursson, dat was even uitgesteld.

Na de hoekschop geraakte de bal in de voeten van Paolo Lallo, die vanop een 25-tal meter Drouguet kansloos liet. Drouguet voorkwam een 0-3 achterstand door een schot van de alleen doorgebroken Petur Petursson met de voet te weren. Even later knalde Paolo Lallo nipt naast. Met de moed der wanhoop probeerden de Luikenaars de situatie nog recht te zetten, maar de aanvallen waren te slordig. Met nog zeven minuten te gaan, bestond er trouwens niet de minste twijfel meer omtrent de eerste uitzege van de gasten. Christian Labarbe bediende de snelle Harry Cnops, die zowel Wégria als Drouguet voorbij ging, om dan nummer drie tegen het net te prikken.

Toen al heel wat Luikse supporters ontgoocheld afdropen, slaagde Sljivo er nog in de pil enigzins te verzachten (G. Tans - bron: onbekend - 06/02/1984).

Door het oog van Bob (21)

De Antwerpremonte werd op Rocourt met een eerste uitzege verder gezet. Ratko Svilar werd als vierde buitenlander opgeofferd en Tony Goossens kwam tussen de palen. Vladi Petrovic was toe aan een voorzichtig wederoptreden terwijl Gaston Boeckstaens en Leo Vander Elst een schorsingsdag uitzaten.

De 'onuitgegeven' Antwerpelf deden het schitterend. Een attente Goossens belette immers met enkele gepaste tussenkomsten dat FC Luik tijdens de eerste speelhelft tot scoren kwam. Even voor de rust zette Mark Van der Linden, net als tijdens de match tegen KSV Cercle Brugge, een vrijschop magistraal om (0-1). Bij roodwit leefde het gevoelen dat de eerste uitzege van het seizoen wenkte.

Tijdens de tweede helft werkte de ingevallen Vladi Petrovic voor een geslaagd wederoptreden af. R Antwerp FC nam de westrijd resoluut in handen. Dank zij een prachtig afstandsschot van Lallo (0-2) en een snelle doorbraak van de voor Mark Van der Linden ingevallen Harry Cnops (0-3), werden de Luikenaars definitief weggespeeld. De ultieme eerredder van Sljivo werd er met de glimlach bijgenomen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-13 - 03/03/1984).

"Ik weet van niets" (Antwerpmanager Louis De Vries)

ROCOURT - Nog voor trainer Jean Dockx zijn oordeel mocht geven over de verrichting van zijn manschappen te Rocourt, stond manager De Vries de pers te woord. "In verband met de aanhouding van onze voorzitter kan ik zeer weinig meedelen", aldus de zegsman. "Ook ik werd vrijdag verhoord over het feit welke contacten we ooit hadden met Jef Jurion. Intussen werd ook de boekhouding van de club in beslag genomen. Voor zover ik weet, zijn er geen bezwarende feiten die men tegen ons kan uitspelen. Ik vermoed dan ook dat de heer Wauters vandaag vrijkomt. Verder weet ik echt van niets (G.T. - bron: onbekend - 06/02/1984)."

"Voor het eerst in zes jaar"

Ongeslagen sedert 11 december (1-1 tegen FC Beringen) is R Antwerp FC er zondag in Rocourt in geslaagd de eerste uitoverwinning van het seizoen binnen te halen. Voor de Sinjoren was het van het seizoen 1977-78 geleden dat zij het nog zo ver brachten op de Luikse hoogvlakte, hoewel zij er sedertdien liefst vier keer gelijk speelden en slechts eenmaal verloren. Niettemin zag het er aanvankelijk niet naar uit dat R.A.F.C. op de eerste plaats een overwinning op het oog had. Of toch Jean Dockx? "Tot nog toe speelden we op verplaatsing steeds zoals op eigen veld, zonder voldoende resultaat. Daar we het vandaag moesten stellen zonder Gaston Boeckstaens en Leo Vander Elst, beiden geschorst, wilde ik rustig beginnen. Ik moet toegeven dat we daarbij de nodige meeval gekend hebben. Eens we op een 0-2 voorsprong stonden, ging het gemakkelijk. Dat was trouwens ook het geval voor R Standard CL gisterenavond inWaterschei."

Waarom werd er geen beroep gedaan op Ratko Svilar? "Omdat ik in het vooruitzicht van het bekertreffen tegen R Standard CL Vladi Petrovic absoluut aan het werk wilde zien. Na zijn kuitoperatie bleef hij twee maanden inactief. Daar de invallerswedstrijd gisteren uitgesteld werd, bleef er alleen de wedstrijd van vandaag over. Zo werd Svilar de vierde buitenlander en moest hij dus wel langs de lijn blijven." En hoe viel de test mee? "Je merkte uiteraard dat hij het nodige competitieritme miste en dat hij ook conditioneel nog te kort kwam. Hij zal natuurlijk tot de kern behoren die dinsdag in afzondering gaat, maar of hij zal spelen tegen R Standard, CL staat nog niet vast. Wel is het zeker dat Ratko Svilar zijn plaats terug inneemt, vermits in een bekerwedstrijd het aantal buitenlanders niet beperkt wordt. Voor Tony Goossens een spijtige zaak is. Hij zorgde er toch enkele keren voor dat zijn ploeg tijdens de eerste helft niet op achterstand kwam (Guido T. - bron: onbekend - 06/02/1984).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/02/1984)

Statistieken

RFC Liégeois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Pierre Drouget
Bernard Wegria
Hans-Peter Lipka
Guy Habrant
Jean-François De Sart
Vincent Machiels
Guy François
Edhem Sljivo
Sören Lindsted
Benoît Thans
Vincent Vilenne
1 Tony Goossens
2 Christian Labarbe
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Yves Vanderveeren
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
8 Peter Ruts
9 Paolo Lallo
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson

Wissels

46' Sören Lindsted (uit)/
André Binet (in)
 
66' Benoît Thans (uit)/
Alain Austen (in)
 
8 Peter Ruts (uit)/
14 Vladimir Petrovic (in)
58'
 
10 Marc Van der Linden (uit)/
13 Harry Cnops (in)
72'
 

Begin Match
      Petur Petursson 35'
      Marc Van der Linden 0-1 40'
Ruststand 0-1
      Patrick Ipermans 48'
53' Bernard Wegria      
      Paolo Lallo 0-2 63'
      Harry Cnops 74'
      Harry Cnops 0-3 77'
86' Edhem Sljivo 1-3      
90' Eindstand 1-3 90'
TERUG