Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren
2 2
15.01.1984 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Sebastien Cocaiko

Lijnrechters:
Pierre Strosse - Arrigo Marcon
Toeschouwers: 6300

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren

Arbitrage en late goals zorgen voor sensatie

BOSUIL — Twintig seconden voor de speeltijd rond was, kopte Preben Larsen de gelijkmaker met een boog voorbij doelman Ratko Svilar. KSC Lokeren kreeg daardoor in extremis een punt. De Waaslanders controleerden de partij na het vroege openingsdoelpunt van Swat Van der Elst gedurende een uur. Als Yves Vanderveeren de doorgebroken Van Veirdeghem niet op risico van een uitsluiting voor het zestienmetergebied bij de kraag had gevat, was terugkeren wellicht onmogelijk geweest voor R Antwerp FC. Scheidsrechter Cokaiko vergat de nieuwe arbitragerichtlijn toe te passen, zodat Gaston Boeckstaens de partij nieuw leven kon inblazen.

R Antwerp FC-KSC Lokeren was een partij met twee gezichten. De bezoekers, met Christofte als libero en een bedrijvige Larsen in een zwerversrol achter spitsen Van Cauter en Nijskens, dwongen drie hoekschoppen op rij af. Ze bekroonden hun overwicht in de 10e minuut met een doelpunt. Mommens en Van Cauter tekenden voor de vloeiende opbouw, Nijskens liet de bal lopen, zodat Swat Van der Elst met een droog schot zijn tweede doelpunt van de competitie kon scoren. Voor zijn eerste goal moeten we teruggaan tot de openingsminuut van de competitie. Broer Leo had dus alle redenen om sip te kijken. De Sinjoren waren aangeslagen, probeerden het spel wel langs de vleugels te verleggen, maar die werden oordeelkundig afgedekt.

KSC Lokeren tekende meer lijn in de acties via Mommens, Larsen en Bett. Toch was het R.A.F.C. dat nog in de eerste helft aan enkele kansen kwam. Hoogenboom moest attent reageren om Patrick Ipermans af te houden. Mark Van der Linden rondde een aanvalsactie van Petur Petursson af met een knal in het zijnet. In het derde kwartier verloor KSC Lokeren Van Cauter die op een berrie geëvacueerd diende te worden met een meniscusletsel. Van Veirdeghem kreeg meteen de kans om zich waar te maken. In de 53e minuut leek de vinnige spits op weg naar het mogelijk beslissende doelpunt. Christian Labarbe liet zich de bal uit de voeten halen, zodat Yves Vanderveeren zich verplicht zag aan de noodrem te trekken. De fase zou het keerpunt in de wedstrijd worden.

KSC Lokeren, dat de tweede periode geopend had met schoten van Van der Elst en Mom-mens, moest meer en meer terugplooien. De inbreng van Paolo Lallo voor Laszlo Fazekas en het opschuiven van Gaston Boeckstaens gaf R.A.F.C. meer kracht en meer inspiratie op het middenveld. De Antwerpkapitein zorgde overigens voor de gelijkmaker door een steekballetje van de hardwerkende Christian Labarbe in de verste hoek te knallen. R.A.F.C. kende in het vijfde kwartier haar beste periode. Gaston Boeckstaens knalde op de paal, Harry Cnops kopte in duikvlucht in de handen van Hoogenboom. Mark Van der Linden besloot te zwak vanuit vrije schietpositie. Naarmate het eindsignaal naderde luwde het offensief weer. De beide ploegen leken tevreden met een niet onlogische puntendeling.

Leo Van der Elst vond drie minuten voor tijd met een van zijn gekende lange ballen het hoofd van Petur Petursson vond en die bracht de 2-1 genadeloos op het bord. R.A.F.C. moest de hinkende Christian Labarbe naar de kant roepen. De partij leek gespeeld. De Waaslanders gooiden alle strijdkrachten met de moed der wanhoop in de vuurlijn. Met succes. In de slotseconden kwam Ratko Svilar te laat uit zijn kooi om een voorzet van Bett onschadelijk te maken. Larsen kon zo de stand nog in evenwicht koppen (Henk Van Nieuwenhove - GvA - 16/01/1984).

Door het oog van Bob (18)

Na een vroeg doelpunt van Swat Van der Eist (9'), zat de Great-Old na een zwakke eerste speelhetft nog maar eens in zak en as bij de rust (0-1). Niemand geloofde toen nog in een rehabilitatie van R Antwerp FC tegen een nochtans weinig imponerend KSC Lokeren.

Bij de kampwissel werd Laszlo Fazekas vervangen door Paolo Lallo. Plots draaide het beter bij de rood-witten. Hoogenboom werd middels vlotte aanvalsacties bestendig op de korrel genomen. In de 59e minuut rondde Gaston Boeckstaens een doorsteekpas van Christian Labarbe op opportunistische wijze af (1-1). Mark Van der Linden wrong op voorzet van Petur Petursson een enig mooie kans de nek om. Een secure Hoogenboom vrijwaarde zijn netten en dus dacht ieder dat de 1-1 als einduitslag een feit was. Drie minuten voor tijd schoot de Bosuil zowaar in euforie.

Petur Petursson was op voorzet van Leo Vander Eist, doelman Hoogenboom te vlug af. De IJslander maakte er 2-1 van met het hoofd. De lokale aanhang glunderde. De deugddoende zege leek binnen bereik. Een pijnlijke anti-climax volgde. Met nog luttele seconden te spelen, gooide Bett de bal voor het Antwerpdoel in het pak. Ratko Svilar verliet ongepast zijn lijn, misrekende zich en ging onder de bal door. Larsen had maar voor het inknikken (2-2). Voor de tweede maal dit seizoen kregen KSC Lokeren en Dimitri Davidovic meer dan ze verdienden. Voetbal kan inderdaad hard zijn (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-13 - 03/03/1984)!

"Tactische ingreep" (Jean Dockx)

Deurne - President Eddy Wauters reageerde erg emotioneel in de kleedkamer. "Die Lokerense gelijkmaker had er nooit gekomen mogen zijn. We hadden een vijftal kansen om dezege te verantwoorden." Boze tongen beweerden overigens dat de Joegoslavische gemeenschap R Antwerp FC drie van de vier punten kostte: de gemiste penalty van Vladi Petrovic te Lokeren, de flater van Ratko Svilar in de laatste minuut in de thuiswedstrijd. Wie kan dat zwart op wit bewijzen?

"De tactische omschakeling in de tweede helft heeft zijn vruchten afgeworpen. Met André Heerwegh op rechts en Gaston Boeckstaens in het middenveld ging het veel vlotter. Vooral na onze gelijkmaker kwam KSC Lokeren er nog nauwelijks aan te pas. Yves Vanderveeren en Christian Labarbe hebben hun plaats dik verdiend", aldus Jean Dockx. "Ik had geen andere oplossing toen Van Veirdeghem op topsnelheid doorging. Sorry," excuseerde Yves Vanderveeren zich. Gaston Boeckstaens en Leo Van der Elst waren aan hun derde boeking toe (F.V.B. - GvA - 16/01/1984).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/01/1984)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Yves Vanderveeren
5 Christian Labarbe
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops
11 Petur Petursson
Bob Hoogenboom
D'Jorge Vujkov
Dirk De Vriese
James Bett
Kim Kristofte
Swat Van der Elst
Raymond Mommens
Hendrik Van Cauter
Ronny Laroy
Angelo Nijskens
Preben Larsen

Wissels

46' 7 Laszlo Fazekas (uit)/
13 Paolo Lallo (in)
 
87' 5 Christian Labarbe (uit)/
14 Patrick Vermeiren (in)
 
Hendrik Van Cauter (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in)
36'
 
Angelo Nijskens (uit)/
Luc Van Bergen (in)
90'
 

Begin Match
Gaston Boeckstaens      
Leo Van der Elst      
      Preben Larsen
      James Bett
      Bob Hoogenboom
Yves Vanderveeren      
      Swat Van der Elst 0-1 10'
Ruststand 0-1
61' Gaston Boeckstaens 1-1      
88' Petur Petursson 2-1      
      Preben Larsen 2-2 89'
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG