Jean-Claude Momin - François Potelle
Toeschouwers: 15000

Na SK Beveren - R Antwerp FC

Gastploeg verkwanselde scorekansen in vierde kwartier bij geslaagde wederoptreden van Frank Mariman

BEVEREN — De lijstaanvoerder is op de vijftiende speeldag, de eerste keer dat op zondagnamiddag werd gespeeld, herfstkampioen geworden. Het gebeurde na een erg moeizaam bevochten 2-1 overwinning tegen de 'Great Old' die onder impuls van de wederoptredende Frank Mariman, de beste speler tussen de lijnen, knap en gevarieerd spel op de grasmat legde, de scorekansen niet kon verzilveren. Dit deed de thuisploeg wel. Zij strafte twee blunders van Antwerpspelers onverbiddelijk af op een moment dat de rood-witten die een strafschop werd onthouden in de eerste speelhelft, de indruk wekten de wedstrijd definitief in hun voordeel te oriënteren.

Frank Mariman was ontegenzeglijk de smaakmaker die de basis legde van schitterende Antwerpcombinaties en in samenwerking met Petur Petursson rechtsachter Jaspers alle sterren deed zien. Het aanvalsspel werd echter niet konkreet omgezet. Mark Van der Linden faalde uit de splijtende voorzet van Laszlo Fazekas. Peter Ruts, door Garot tegen de vlakte gelegd, kreeg evenwel geen penalty toegewezen. KSK Beveren had blijkbaar angst van de boeman uit de Metropool, slaagde er slechts zelden in om de A-verdediging onder druk te plaatsen, al diende Ratko Svilar een keer de bal uit de voeten van Sehönberger te halen.

Petur Petursson die De Wilde tot een inspanning had gedwongen in de 34e minuut, schoot nadien de bal onbesuisd hoog over de deklat. Toch kwam het verdiende Antwerpdoelpunt er in de 38e minuut na een combinatie waarin een viertal spelers waren betrokken. Van Peter Ruts ging het naar Leo Van der Eist en Mark Van der Linden die op Garot besloot. Leo Van der Elst stond op de juiste plaats om de terugspringende bal in het net te deponeren. De dolle vreugde van de rood-witte spelers duurde slechts een tweetal minuten. Bij een snelle tegenactie tastte André Heerwegh mis, zodat Albert de bal rustig doorspeelde naar Martens die geen moeite had van dichtbij te scoren.

Na de rust werd Ratko Svilar vervangen door Tony Goossens die al in de 46e minuut een schot van Albert met de voet wegwerkte. In de daarop volgende minuten kreeg R Antwerp FC kansen op een rijtje om het laken naar zich toe te trekken. In het vierde kwartier kwamen er niet minder dan vier scoremogelijkheden, verkwanseld door Petur Petursson, Laszlo Fazekas die de bal naar de hoekvlag trapte, Leo Van der Elst met een daverend vluchtschot uit voorzet van Mark Van der Linden en Peter Ruts die veel te zwak besloot na een solotocht.
De thuisploeg schakelde naar een hogere versnelling en deed het beter. Na balverlies van Patrick Ipermans en een niet tussenkomen van Petur Petursson ging Stalmans door.

Diens voorzet werd door Theunis verlengd tot voor de voet van Albert die er geen gras over liet groeien en zijn elftal op een 2-1 voorsprong schoot. R.A.F.C. bleek aangeslagen en slaagde er niet meer in een vuist te maken. Frank Mariman was door een gebrek aan
conditie over zijn hoogtepunt heen. Laszlo Fazekas kon zich evenmin waarmaken tegen de leidersploeg die greep op het spelgebeuren kreeg en langs Theunis een tweetal keren gevaarlijk was.Tony Goossens kon het schot over de deklat stompen. Een ingekomen Harry Cnops poogde het lot nog te forceren, maar het ontbrak hem en zijn ploeggenoten in de slotfase van een zeer genietbare en boeiende match, aan kracht en inspiratie om het verdiend gelijkmakende doelpunt te maken.

Werd het voor de Sinjoren een nieuwe nederlaag. Ze kunnen uit het spel dat zij produceerden evenwel de kracht putten om hun positie in de rangschikking te verbeteren. Opvallend dat de Great Old tegen de nummers één en twee de beste prestaties werden geleverd die echter slechts één op vier opleverden (D.D.T. - GvA - 5/12/1983).

Door het oog van Bob (15)

Traditiegetrouw is R Antwerp FC op de Freethiel tot één van de betere verrichtingen van het seizoen gekomen. Tegen een KSK Beveren dat te 'pakken' was, werd op tergende wijze een onverdiende nederlaag geleden!

Van bij de start speelde de Great-Old de bal goed rond. Frank Mariman deed eindelijk zijn wederoptreden en was meteen een van de beste op het veld. KSK Beveren diende de wedstrijd te ondergaan. Nadat scheidsrechter Costantin een penalty voor fout op Ruts weigerde, kwam roodwit vijf minuten voor de rust op voorsprong. Leo Vander Elst hernam succesrijk een door De Wilde afgeweerd schot van Mark Van der Linden (0-1). De Antwerpvreugde was echter van korte duur. Amper een minuutje later strafte Martens een misverstand in onze verdediging op koele wijze af (1-1).

Na de rust stond de gekwetste Ratko Svilar zijn plaats af aan Tony Goossens. De Antwerpdoelman onderscheidde zich al dadelijk na de hervatting. Hij belette met een voetreflex een zeker Beverens doelpunt.R Antwerp kende haar beste periode. Met kansen voor Petur Petursson, Peter Ruts en Laszlo Fazekas hing een toen logische 1-2 in de lucht. Tegen de gang van het spel in bracht Albert de Waaslanders echter op voorsprong (2-1). R.A.F.C. kwam de onrechtvaardigheid niet meer te boven. Naar het einde toe probeerden de rood-witten de zaken toch nog recht te zetten, maar tevergeefs.

Na Daknam, leden de rood-witte kleuren nu een onverdiende nederlaag op de Freethiel. Het Waasland ligt de Great-Old duidelijk niet dit jaar (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 05/12/1983)

11 Petur Petursson

83' Ronny Martens (uit)/
Marek Kusto (in)

89' Peter Creve (uit)/
Erwin Görtz (in)

1 Ratko Svilar (uit)/
12 Tony Goossens (in)
46'

11 Petur Petursson (uit)/
14 Harry Cnops (in)
65'

Leo Van der Elst 0-1 38'
41' Ronny Martens 1-1
Ruststand 1-1
60' Erwin Albert 2-1
90' Eindstand 2-1 90'