Henri Stassart - Ernest Lechanteur
Toeschouwers: 8100

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Grauwe middelmaat

DEURNE - Een 'sombere zondag'» in de volle zin van het woord. Gaten in het dak van de tribune, voetbal zonder spetters, weinig sfeer en gefrustreerde kijkers. Amper zes maanden geleden, om exact te zijn op 7 mei 1983, nog een wedstrijd vol spektakel, waarin het superlatieven regende over de rood-witten na de 6-0 zege. Dit keer een weinig boeiend duel, waarin slechts simpel werkvoetbal ten tonele werd gebracht. Alleen een wederzijdse tevredenheid omdat... de nul op het bord bleef!

De thuisploeg heeft, hoe dan ook, de beste kansen voor de voeten gekregen om het doelpunt te maken, dat in dergelijke wedstrijden beslissend kan zijn. We zetten die kansen even op een rijtje. Vladi Petrovic, toch aan de aftrap ofschoon hij zaterdag alleen maar voor rolstoelvoetbal in aanmerking leek te komen, kreeg de eerste gelegenheid na een voorzet van Leo Van der Elst. De lob zeilde over de dwarsligger. Rond de 17e minuut kwam André Heerwegh in een vrije positie na een hoekschop, maar hij kreeg geen behoorlijke controle op de bal. Zijn duwertje werd proleemloos van de lijn geveegd door Nilson. Na 25 minuten gooide André Heerwegh een lange bal in de foulée van Mark Van der Linden, die wel sneller startte dan de twee Brugse verdedigers, maar geen verlengstuk voorhanden had.

Vijf minuten voor de rust kreeg Leo Vander Elst een levensgrote kans na een fraaie solo van de tot dan toe onzichtbare Peter Ruts. Jensen schermde zijn doel oordeelkundig af, zodat Leo Van der Elst in de verste hoek diende te plaatsen. De poging strandde echter centimeters naast de staak.

Ook in de tweede helft kregen de rood-witten, die wel inzet, maar niet de nodige beheersing in huis hadden, nog enkele gelegenheden om de Brugse verdediging te ontmantelen. Harry Cnops schoot inderdaad een voorzet van Gaston Boeckstaens driest richting staanplaatsen. Peter Ruts liet een gekraakt schot van Gaston Boeckstaens onder de voet doorlopen. Jensen had een knappe parade op een kopbal van Mark Van der Linden. Vier minuten voor tijd miste Laszlo Fazekas de rebound toen een hoekschop gedevieerd werd. Club had in het eerste half uur de meest aanvallende intenties, maar in de afwerking kwam het nauwelijks uit de verf. Tweemaal slechts kwam Sanders aan het kanon, telkens was Ratko Svilar attent. Eerst redde hij in twee tijden en rond het half uur kon hij ook moeiteloos een doelpunt verhinderen.

Angst voor elkaar? Kennelijk was dat toch de oorzaak waarom alles zo stroef en rommelig verliep. R.A.F.C. startte met slechts één spits. De blauw-zwanen maakten, ondanks hun veldoverwicht, al te gretig misbruik van terugspeelballen. De kijker was de sigaar en dat bleef ook zo in de tweede helft. De thuisploeg stroopte de mouwen iets hoger op, maar hield er alleen boekingen en hoekschoppen aan over. Een doelpunt zat er niet in, ook niet voor de gasten, die het op counter probeerden te versieren. De twee kopballen van Ceulemans misten kracht. Club miste ook duidelijk een figuur om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Querter, Verheyen, noch Ceulemans kwamen boven de grauwe middelmaat uit. Aanvoerder Gaston Boeckstaens was wellicht de beste Antwerpaanvaller. Ook hij kon net als Laszlo Fazekas de impuls niet geven (Frans Van Bergen - GvA - 28/11/1983).

Door het oog van Bob (14)

Bij R Antwerp FC deed Vladi Petrovic na weken afwezigheid eindelijk zijn heroptreden. Al na 25 minuten diende de Joegoslaaf, die opnieuw last ondervond van kuitpijn, in te binden! Buiten de gemiste reuzenkans van Leo Vander Elst (alleen voor Jensen gebracht door Peter Ruts, maar naast besloten) was dit het enige meldenswaardige feit van een zoutloze eerste speelhelft. Club Brugge KV manifesteerde zich wel als de betere ploeg.

Na de koffie draaide het beter bij rood-wit en de Bruggelingen dienden meteen terug te plooien. Er kwamen kansen, maar ze werden niet benut. Peter Ruts, weer in goede doen, 'verkeek' zich in een ideale schietpositie op een zijwaartse voorzet. Een mooie kopbal van Mark Van der Linden werd uit de kruishoek gehaald door Jensen. Het schot van Laszlo Fazekas ging over.

Uiteindelijk bleef het bij een billijke 0-0 stand, na een partij met Club Brugge KV als betere ploeg en R Antwerp FC met de beste kansen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983).

Petrovic in 't gips?

DEURNE - Het mysterie Vladi Petrovic was aan een zoveelste aflevering toe. De Joegoslavische smaakmaker, zaterdag niet in orde, maar zondag toch speelklaar, moest na 27 minuten inbinden. "Zo kan het niet langer. We zullen afdoende maatregelen moeten nemen en de kuit maar in 't gips steken", aldus Jean Dockx na afloop. Zei de Antwerptrainer verder: "Een doelpunt had de wedstrijd kunnen openbreken. Het kwam er niet. We blijven evenwel in de groep zitten, waar nog alles mogelijk is."

Gaston Boeckstaens verduidelijkte: "Windaf was moeilijk te spelen, We hebben in de tweede helft weer inzet betoond. Nu moeten we het geluk maar forceren."

Kessler besloot: "Gelijkspel was juist en gewettigd. Club was er het eerste halfuur op uit te winnen, R.A.F.C. om het op 0-0 te houden. Betere kansen voor de thuisploeg, dat wel. Bij ons zijn verschillende spelers en dan vooral de jongeren in de tweede helft duidelijk teruggevallen (f.v.b. - GvA - 28/11/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/11/1983)

9 Marc Degryse

25' 8 Vladimir Petrovic (uit)/
13 Harry Cnops (in)

9 Marc Degryse (uit)/
12 Willy Wellens (in)
60'

Patrick Ipermans
      Roland Nilsson
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
      Jan Verheyen
90' Eindstand 0-0 90'