Georges Pollet - Fonny Plessers
Toeschouwers: 8000

Na RFC Seraing - R Antwerp FC

Zwarte kunst van Bocande laat rood-witte afweer sidderen

Seraing — In een vooral na de rust erg aantrekkelijk duel hebben de Europese aspiraties van R Antwerp FC zaterdagavond een deuk gekregen. Anderzijds moet het nu wel duidelijk zijn dat de rood-zwarten van Heylens ver zullen komen in deze competitie, temeer daar Jules Bocande zichtbaar weer naar zijn beste conditie toegroeit. De Senegalees was met twee doelpunten en enkele briljante nummertjes de grote bewerker van de overwinning, die al vroeg in de wedstrijd gestalte kreeg. Nochtans was het een floddergoal van, Claesen die een moedig R.A.F.C halfweg de tweede periode definitief op de knieën kreeg.

Jean Dockx had geopteerd voor een elftal met Petur Petursson en de jonge Peter Ruts. Laszlo Fazekas bleef dus verrassend op de bank. Het illustreerde dat de Antwerptrainer een vurig en offensief RFC Seraing verwachtte en dan kon de werkkracht van de IJslander belangrijker zijn dan het talent van de Hongaar. De gevreesde stormloop van de thuisploeg kwam er niet. Bocande maakte het zijn bewaker André Heerwegh moeilijk, maar de Senegalees verslikte zich nogal eens in zijn dribbels, zodat Ratko Svilar de zaken van op afstand mocht bekijken. Een lange studieronde dus, waarin R.A.F.C. de indruk gaf de situatie onder controle te hebben. Dat was schijn, want precies in een periode dat de rood-witten behoorlijk gingen meespelen, werden ze in nauwelijks drie minuten tijd op een 2-0 achterstand geplaatst. Het begon bij Bocande, die handig rond André Heerwegh draaide en de bal in de loop van Bertelsen schoof. Die doorboorde met een mooie steekpas het hart van de Antwerpdefensie. Het was voor de ongrijpbare Bocande een koud kunstje om de uitgelopen Ratko Svilar te omspelen en te scoren.

Bertelsen lag even later aan de basis van het tweede doelpunt. Hij zette Claesen aan het spurten op links, waar libero Danny Koekelcoren zich aan de hoekschopvlag al te gemakkelijk liet uitspelen. De Limburger zette schitterend voor en Bocande stond op de goeie plaats om er met het hoofd 2-0 van te maken. RFC Seraing kwam op vol toerental. Telkens de Senegalees aan de bal kwam, leek een derde doelpunt in de maak. Dat kwam er voor de pauze niet. Het was integendeel Gaston Boeckstaens die op de valreep een Antwerpkans niet kon benutten.

Na de rust hield Jean Dockx de bleke Petur Petursson in de kleedkamer. Laszlo Fazekas mocht opdraven. De oude meester bracht onmiddellijk meer lijn in de rood-witte acties en met een hoekschop rechtstreeks op doel stelde hij Kerremans dadelijk zwaar op de proef. Dé grote figuur van de wedstrijd liep zaterdagavond in het andere kamp. Na hoekschop van Bertelsen zag Bocande zijn derde doelpunt door Christian Labarbe op de lijn gekeerd. Aan de overzijde had de jonge en verdienstelijke Peter Ruts meer geluk. Hij nam een voorzet van Leo Van der Elst in één tijd op de slof. Kerremans was kansloos tegen de wegdraaiende bal. R.A.F.C. had plots uitzicht op een gelijkspel. Zo hadden Claesen en Bocande het niet begrepen. Ze bleven de rood-witte afweer teisteren. Na 63 minuten was er een steengoede reflex van Ratko Svilar nodig om duiveltje Claesen van een doelpunt te houden. Met de vingertoppen werkte de Joegoslaaf de loeiende kogel in hoekschop. De corner bracht Claesen opnieuw bij de bal en nu werd zijn ogenschijnlijk onschuldig schot nog geraakt door André Heerwegh.

Een machteloze Ratko Svilar stond op het verkeerde been en zag de bal tergend traag over de doellijn botsen. R.A.F.C. mocht het nu wel vergeten. Verre schoten van André Heerwegh en Leo Van der Elst gingen hoog over het doel van Kerremans. Laszlo Fazekas besloot twee keer te zwak. Met de wissel Lecloux-Koekelcoren speelde Jean Dockx zijn laatste troefkaart uit, maar het was RFC Seraing dat in de slotfase van een biezonder genietbare wedstrijd door een secure Ratko Svilar van een ruimere zege gehouden werd (Luk Luyten - GvA - 21/11/1983).

Door het oog van Bob (13)

De uiterst moeilijke verplaatsing naar het dit seizoen imponerende RFC Seraing, is voor de Great-Old een onmogelijke opdracht gebleken.

Vooral tijdens de eerste speelhelft waren de Luikenaar veel sneller op de bal en beheersten ze de wedstrijd. Vooral het duo Bocande-Claesen maakte het de bezoekende verdediging meer dan lastig! In de 19e minuut was Bocande na een één-twee met Cremasco iedereen te vlug af (1-0). Slechtsdrie minuten later knikte de Luikse parel zijn tweede treffer binnen op een gemeten center van Nico Claesen, die op links Danny Koekelcoren omspeelde.

Bij de rust werd Petur Petursson vervangen door Laszlo Fazekas. R Antwerp FC kwam meer in de wedstrijd. In de 57e minuut bracht de verdienstelijke Peter Ruts met een laag hard schot de stand op 2-1. Meteen bleek alles weer mogelijk. In de plaats van 2-2 werd het echter zeven minuten later 3-1. Een schot van Claesen week af op André Heerwegh en de machteloze Ratko Svilar werd tegenvoets genomen.

Dit 'flodderdoelpunt' beliste over de zege, want het ontnam de Bosuiljongens meteen de laatste illusies. Over de hele duur van de wedstrijd diende rood-wit in een sterk RFC Seraing inderdaad haar meerdere te erkennen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983).

"Je moet kiezen" (Jean Dockx)

Seraing — "Onze verdediging speelt de laatste tijd erg onrustig, met als gevolg dat we te veel doelpunten pakken", vertelde Jean Dockx. "Elke keer RFC Seraing aan ons strafschopgebied kwam, was er bijna paniek. Zoiets mag niet gebeuren. Dan vallen er doelpunten die te vermijden zijn. Zoals het tweede en het derde hier vandaag." Zijn beslissing om zonder Laszlo Fazekas aan de wedstrijd te beginnen, verdedigde de Antwerptrainer door erop te wijzen dat je als bezoekende ploeg niet mag verwachten dat je in Seraing het spel zal gaan maken. "Laszlo Fazekas is op zijn best op de helft van de tegenstander. Verdedigend is de Hongaar minder nuttig dan Petur Petursson en Peter Ruts, die de snelle Luyckx moesten afstoppen. Ik had voor de wedstrijd gehoopt op een punt. Zonder dat gelukkig doelpunt van Claesen had dat er ook ingezeten (L.L. - GvA - 21/11/1983)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/11/1983)

10 Mark Van der Linden

76' Juan-Carlos Oblitas (uit)/
Neuville (in)

87' Jens Bertelsen (uit)/
Filip Ennekens (in)

11 Petur Petursson (uit)/
14 Laszlo Fazekas (in)
46'

4 Danny Koekelcoren (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
75'

Peter Ruts
19' Jules Bocande 1-0
22' Jules Bocande 2-0
Ruststand 2-0
      Peter Ruts 2-1 57'
64' Nico Claesen 3-1
90' Eindstand 3-1 90'