Jacques Monnens - Livinus Gerits
Toeschouwers: 5200

Na R Antwerp FC - KV Kortrijk

Prima debuut van 'Rutsenbrink'

DEURNE - Geen Vladi Petrovic (kuitkwetsuur), geen Frank Mariman (zestig minuten met invallers, maar thuis van de trap geschoven), geen Petur Petursson (geschorst) en daarbovenop kreeg Jean Dockx af te rekenen met de zieken Harry Cnops en Christian Labarbe. Het zag er niet rooskleurig uit voorde thuisploeg, die nog een Europese 'kater' moest verwerken. Gelukkig was er 'Rutsenbrink', we bedoelen Peter Ruts (deze maand 21), die een uitstekend debuut maakte.

Toen hij als eerstejaars-UEFA naar de Bosuil kwam werd hij met Rensenbrink vergeleken, alle verhoudingen in acht genomen. Gisteren heeft de Gelenaar een gedeelte van die geloftes ingelost. Hij startte met ongewoon veel lef, nam Legge onmiddellijk op de korrel, bleef flink meespelen en lokte vijf minuten na de rust de strafschop uit, die de wedstrijd liet kantelen. De eerste helft had alle kenmerken van een match in mineur: geen tempo, veel balverlies en weinig kansen. Behoudens een strak schot van Laszlo Fazekas en een save van Legge was er alleen een wenkende kans voor Christian Labarbe, die een aangeven van Leo Van der Elst over de dwarsligger knalde. KV Kortrijk liet een rood gordijn neer en de amusementwaarde was praktisch nul. Spelers noch toeschouwers geraakten op temperatuur.

De rood-witten hadden meer elan in het vierde kwartier. Peter Ruts behield zijn lef en werd door Quain neergelegd. Laszlo Fazekas klaarde klus vanop de elfmeterstip. Tien minuten later kon Gaston Boeckstaens een hoog opverende Mark Van der Linden bereiken, die via de staak inkopte. De ban was definitief gebroken. De thuisploeg liet nog een paar kansen ongebruikt, ondermeer via Van der Elst, maar plooide al te fel terug. De gasten waren zelden efficiënt. Pas drie minuten voor tijd moest Ratko Svilar zijn eersté bal pakken toen Zidane aanlegde.
Stopper Van Mechelen, voor de rust een der betere spelers, werd na de strafschop schopper. Zware overtredingen op Peter Ruts en Mark Van der Linden leverden hem een boeking op, een late tik aan Leo Van der Elst zelfs de rode kaart. (Frans Van Bergen - GvA - 14/11/1983)

Door het oog van Bob (12)

Tegen een opmerkelijk zwak KV Kortrijk, bij wie enkel... Rik Van Mechelen zich 'in de kijker' speelde, heeft R Antwerp FC zich zelfs niet hoeven overtreffen om tot een verdiende zege te komen. Bij de rust wezen de bordjes echter nog steeds 0-0, na een eerste speelhelft met Peter Ruts als een ware revelatie.

Even na de hervatting zou de debutant aan de basis liggen van het belangrijke eerste doelpunt. Hij kon tijdens een nieuwe 'rush' enkel foutief gestopt worden. Gevolgd door een strafschop, omgezet door specialist Laszlo Fazekas (1-0). Tien minuten later knikte Mark Van der Linden zijn zesde competitiedoelpunt binnen (2-0) en dus was de Great Old zegezeker.

Van dan af ontbond Van Mechelen zijn duivels en stal met enkele 'aanslagen' op de typisch uitdagende manier de 'show'. Twee boekingen en automatische uitsluiting was hiervan even voor tijd het logische resultaat! Puntenwinst die R.A.F.C. grootnodig had om het morele front op te vijzelen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983)!

"Mentale opkikker" (Jean Dockx)

DEURNE — De meeste Antwerpspelers zaten op dezelfde golflengte. "Winnen was in deze omstandighèden het belangrijkste. We hebben ons na de rust herpak." Veel lof overigens voor de maidenmatch van Peter Ruts. "Ik had het erger verwacht, maar die start gaf me alle vertrouwen. De andere penaltyovertreding van Van Mechelen was m.i. grover dan degene die gefloten werd." Jean Dockx besloot: "Moeilijke match, een gesloten spelend KVK gaf geen ruimte. Het resultaat is sowieso een mentale opkikker (f.v.b. - GvA -14/11/1983)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/11/1983)

Vandamme

46' 8 Harry Cnops (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)

Vandamme (uit)/
Claude Verspaille (in)
62'

52' Laszlo Fazekas (penalty) 1-0
60' Mark Van der Linden 2-0
      Rik Van Mechelen 89'
90' Eindstand 2-0 90'