Michel Piraux - David Stevens
Toeschouwers: 6000

Na R Antwerp FC - RFC de Liège

Laszlo Fazekas, grote mijnheer bij de rood-witten

DEURNE — Een agressieve thuisploeg gedirigeerd door een knappe Laszlo Fazekas, goed geassisteerd door Vladi Petrovic, trok onmiddellijk alle registers open en duwde de Luikenaars met de rug tegen de muur. In de aanvangsminuut kopte Harry Cnops al een inzenden van Patrick Ipermans tegen de onderkant van de staander. Harry Cnops liep de naad uit zijn broek om aan zijn eerste competitietreffer te geraken, maar strandde op de voorzetten van Leo Van der Elst telkens op een attente Hubart. De Luikse doelman was het betrouwbare sluitstuk in een wankele verdediging. Na twintig minuten hield hij ook Mark Van der Linden, na een pass van Vladi Petrovic en Laszlo Fazkas, die een balletje listig in de lage hoek wou steken, van een doelpunt weg. Tegen een own-goal van aanvoerder Quaranta had hij geen verhaal.

Na vijfentwintig minuten probeerde Vladi Petrovic met een lob Harry Cnops te bereiken, Quaranta nam zijn eigen doelman te grazen. R.A.F.C. zei dank u tegen Quaranta, want zelf liet het een pakket kansen ongebruikt, al werd er goed en fris voebal op de grasmat gelegd. RFC Luik werkte overigens flink mee om er een genietbaar kijkstuk van te maken, al moest Ratko Svilar slechts een vrijschop van Thans pareren. Nadat een loeier van Leo Van der Elst centimeters naast ging en Guisto op de lijn een poging van Harry Cnops kon weren, geraakte de thuisploeg verdiend aan een 2-0 voorsprong. Vijf minuten voor de rust werd de inworp van Gaston Boeckstaens door Harry Cnops verlengd tot bij Mark Van der Linden, die de bal onder de duikelende Hubart binnenknalde.

De Luikenaars pakten het na de rust, met een supplementaire aanvaller anders aan. Ratko Svilar moest horizontaal op een venijnig schot van Thans. R.A.F.C. liet overigens heel wat stoom af en zocht in een matig vierde kwartier kennelijk naar haar tweede adem. Harry Cnops haalde een doelrijpe kans toen ook Mark Van der Linden op vinkenslag lag. Hij vond opnieuw Hubart op zijn weg. De Luikse doelman bleef de schade beperken toen Vladi Petrovic het te mooi wilde doen. Hij ranselde ook een flitsend schot van Laszlo Fazekas uit zijn hok. De Hongaar lag aan de basis van het derde doelpunt. Een hoekschop naar de eerste paal en een feilloze kopslag van Patrick Ipermans. Meteen klapte de deur dicht voor de Marijntjes die soms niet onaardig maneuvreerden, maar in hun totaliteit toch zwak uitvielen.

Laszlo Fazekas bleef ook in de eindfaze R.A.F.C. inspireren. Toen Vladi Petrovic zeven minuten voor tijd door de Sart neergelegd werd, eiste het publiek de Hongaar aan de stip. Hij schoot de strafschop onberispelijk tegen het net. Aan de overzijde miste Ernes de kans op een eerreddend doelpunt. Samen met Laszlo Fazekas ook een dik compliment voor de werkkrachtige Leo Van der Elst (Frans Van Bergen - GvA - 23/09/1983).

Door het oog van Bob (8)

Tegen een opmerkelijk zwak RFC Luik, hebben de roodwitten dank zij een een grootse Laszlo Fazekas een verdiende zege verworven. Ook zonder Petur Petursson, die aan de slag was met het IJslandse landenelftal tegen Ierland, stonden na afloop niet eens overdreven cijfers op het bord.

Deels door pech, deels door de sterke prestatie van Luikdoelman Hubart, was het nochtans tot de 25e minuut wachten om de Great-Old op voorsprong te zien komen dank zij... Quaranta. De Luikenaar devieerde een inzenden van Vladi Petrovic in eigen doel (1-0). Zes minuten voor de rust rondde Mark Van der Linden in één tijd een droomvoorzet van Cnops af (2-0). De Luikenaars waren daarmee definitief uitgeteld.

Ook in de tweede speelhelft bleef R Antwerp FC de wedstrijd volledig beheersen. Een derde doelpunt langs Ipermans, die op zijn gekende wijze aan de eerste paal een hoekschop van Laszlo Fazekas met het hoofd in doel devieerde (3-0) en een door Laszlo Fazekas omgezette strafschop zeven minuten voor tijd (4-0), bezegelden uiteindelijk het lot van de zwakke Rocourt-ploeg (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-9 - 11/12/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/09/1983)

Hans-Peter Lipka

59' 5 Frank Mariman (uit)/
14 Patrick Vermeiren (in)

73' 10 Mark Van der Linden (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)

Hans-Peter Lipka (uit)/
Luc Ernes (in)
46'

25' Raphael Quaranta (own-goal) 1-0
40' Mark Van der Linden 2-0
Ruststand 2-0
70' Patrick Ipermans 3-0
83' Laszlo Fazekas (penalty) 4-0
90' Eindstand 4-0 90'