Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Ličge
2 0
07.09.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Patrick Deman - Fonny Plessers
Toeschouwers: 16000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Twee treffers van Mark Van der Linden, twee Luikenaars uitgesloten

DEURNE - De angst voor elkaar en ook wel voor de reputatie van de scheidsrechter, hield de wedstrijd een tijd lang op een bescheiden en rustig peil. Ratko Svilar en Preud'homme konden moeiteloss de eerste pogingen pareren. R Standard CL stond meestal op eigen helft te spelen. Zelfs Hrubesch en Tahamate plooiden mee terug. R Antwerp FC koos voor een beredeneerd offensief, waaruit in het eerste kwartier toch twee halve kansen resulteerden.

Via Vladi Petrovic en Gaston Boeckstaens kreeg Harry Cnops de eerste gelegenheid, Aussems kon hem de voet dwarszetten. Op het kwartier was er een briljante voorzet van Laszlo Fazekas, waarop Leo van der Elst gevat reageerde. Hij week echter iets te ver naar rechts uit, zodat hij alleen de vuisten van Preud'homme trof. Nadat een afstandsschot van Patrick Ipermans naast ging, kwam er een prachtkans voor Laszlo Fazekas, bezig aan zijn eerste competitiewedstrijd in rood-wit shirt. Aangespeeld door Vladi Petrovic kon de Hongaar ook Preud'homme omzeilen, maar hij talmde net iets te lang zodat de boel terug dichtklapte.

Kwam Horst Hrubesch, in de greep van Heerwegh, praktisch niet in het stuk voor en kon Tahamata tussen de bedrijven door zijn kunstjes opvoeren, R.A.F.C. behield veldoverwicht in het eerste halfuur. Laszlo Fazekas op rechts en Vladi Petrovic op links noopten R Standard CL tot extra waakzaamheid telkens een van beide aan de bal kwam. Pas in het derde kwartier leek R Standard CL, dat de thuisploeg veelal liet komen, iets meer in zijn sas. R Antwerp FC hield toch het heft in handen, zonder evenwel tot een reële kans te kunnen komen. De Standardverdediging gaf inderdaad geen krimp. Een vrijschop van Vladi Petrovic leverde evenmin het gewenste succes op.

Na de rust eindelijk senstatie: een hoekschop van Tahamata werd door Hrubesch krachtig ingekopt. Ratko Svilar weerde half af, Frank Mariman haalde het de bal uit het doelvlak. Seconden later werd Harry Cnops afgezonderd, maar hij schoot tegen Preud'homme aan. R Standard CL loerde enkel op de counter, bij voorkeur langs Tahamata en Gründel. R.A.F.C. zocht opnieuw het centrum op, waar alles potdicht bleef. Toen kwam Fazekas... De Hongaar dribbelde zich voorbij zijn tegenstander, gaf de voorzet die Mark Van der Linden maar in te duwen had. Onmiddellijk na dit verdiende Antwerpdoelpunt werden twee Standardspelers om beurten uitgesloten.

Eerst Hrubesch die een zware overtreding maakte op Heerwegh, daarna Jelikic voor mogelijk een nog zwaardere overtreding op Mark Van der Linden. R StandardCL bleef dus nog met negen spelers over op het veld. Harry Cnops miste nog een schitterende kans op aangeven van Mark Van der Linden. Een puike één-twee tussen Jean-Michel Lecloux en Mark Van der Linden leverde nog een tweede Antwerpdoelpunt op, kort nadat Jos Daerden tegen de deklat had gekopt (Frans Van Bergen - GvA - 8/09/1983).

Door het oog van Bob (5)

Met Laszlo Fazekas in de plaats van de gekwetste en bovendien voor de nationale ploeg van IJsland opgeroepen Petur Petursson, is de Great OLd tegen een behoudend en negatief voetballend R Standard CL tot een verdiende zege gekomen, die nochtans slechts tijdens het slotkwartier vorm kreeg.

Tijdens de volledige eerste speelhelft, alsook gedurende een halfuur na de rust nog, waren de 16.000 toeschouwers immers getuige van een allesbehalve hoogstaande partij met weinig lichtpunten, een kans voor Laszlo Fazekas en een door Frank Mariman van de lijn weggehaalde kopbal van Hrubesch te buiten gelaten.

Een kwartier voor tijd barstte de wedstrijd los! Laszlo Fazekas kwam oog in oog met Preud'homme. Met een gemeten voorzet liet de Bosuilspits Mark Van der Linden toe tot zijn eerste competitiedoelpunt te komen (1-0). Vlak nadien werden in twee minuten tijd Hrubesch en Jelikic ingevolge zware overtredingen door scheidsrechter Costantin uitgesloten (voor de Duitser weliswaar een te zware straf).

Meteen diende de bezoeker uit Luik het met negen verder te rooien. Daerden kwam met een kopbal tegen de lat toch nog bijna tot de gelijkmaker. Vijf voor tijd bezegelde Mark Van der Linden op voorzet van de voor Vladimir Petrovic ingevallen Lecloux, met zijn tweede het lot van de ontgoochelende kampioenen. De Antwerpzege deed deugd na de onverdiende nederlaag tegen KSC Lokeren (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 22/09/1983)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 08/09/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Ličge

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Vladimir Petrovic
9 Leo Van der Elst
11 Laszlo Fazekas
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden
1 Michel Preud'homme
2 Zoran Jelikic
3 Michel Wintacq
4 Patrick Aussems
5 Walter Meeuws
6 Guy Vandersmissen
7 Simon Tahamata
8 Etienne Delangre
9 Horst Hrubesch
10 Jos Daerden
11 Heinz Gründel

Wissels

68' 7 Vladimir Petrovic (uit)/
14 Jean-Michel Lecloux (in)
 
83' 8 Harry Cnops (uit)/
13 Christian Labarbe (in)
 

Begin Match
      Michel Wintacq
      Heinz Gründel
Ruststand 0-0
70' Marc Van der Linden 1-0      
      Horst Hrubesch 72'
      Zoran Jelikic 75'
80' Marc Van der Linden 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG