Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.
1 0
03.09.1983 Plaats: Daknam

Scheidsrechter: Louis Delsemme

Lijnrechters:
Pierre Strosse - Roger Van Walleghem
Toeschouwers: 9000

Wedstrijdverslag

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

Vujkov en Hoogenboom hielpen Petrovic in puree

LOKEREN ó Voor de derde achtereenvolgende keer heeft KSC Lokeren de wedstrijd met tien man beŽindigd. Na de uitsluitingen van De Vriese en Vujkov was het dit keer aanvoerder Larsen die terecht uit het veld verwezen werd. Als compensatie kreeg de thuisploeg een strafschop, die doodeenvoudig een lachertje was. Met z'n tienen bleef een wilskrachtig KSC Lokeren overeind tegen de rood-witten, die bleven bonken en beuken tot ze er hun latijn helemaal bij verloren. Vladi Petrovic, door zijn landgenoot Djorge Vujkov op rantsoen gezet, miste een strafschop en meteen het keerpunt in de partij.

Vier minuten vůůr de pauze werd Larsen inderdaad uitgesloten, een sanctie die door niemand aangevochten kon worden, want de trapte in een vlaag van humeurigheid domweg op de kuit van Petursson, die woensdag wellicht niet zal kunnen aantreden te Groningen in het duel tussen Nederland en thuisland IJsland. Tot dan toe was R.A.F.C. het betere elftal, zoals Davidovic achteraf ook ridderlijk toegaf. De Lokerense trainer had echter ook de meest efficiŽnte zet gedaan op het schaakbord. Hij liet Petrovic schaduwen door zijn landgenoot Vujkov, die zijn opdracht correct en onberispelijk uitvoerde.

Het werd niettemin een spetterende start van R.A.F.C. waarin Hoogenboom een strak schot en een omhaal van Mark Van der Linden pareerde. De kopstoot van Harry Cnops ging iets te hoog. Na tien minuten was het vuurwerk voorbij en werden de risico's schaars.

De thuisploeg mocht aan de 2e helft beginnen met een fameus steuntje van de wedstrijdleiding. Het lag er vingerdik op dat hij naar compensatie zocht. Somers slingerde een bal in de vuurlinie. Frank Mariman en Swat Van der Elst liepen er achteraan. Eerstgenoemde maakte geen fout maar de Lokerense spelers buitelde professioneel tegen de vlakte. Een strafschop om te gieren! Mommens caramboleerde het leer via de onderkant van de deklat over de lijn. Dat was meteen het beslissende doelpunt in een ondermaatse topper.

R Antwerp FC had ten minste de gelijkmaker verdiend, maar kon niet de koelbloedigheid opbrengen om Hoogenboom k.o. te zetten. Ook Vladi Petrovic, die zelden uit de sobere houdgreep van Vujkov geraakte, vermocht dat niet. Van iedereen weg gedribbeld werd hij in de strafschopzone onderuit gehaald. De Joegoslaaf schoot de penalty in de grijparmen van een attente Hoogenboom. Er bleef toen nog een half uur te spelen maar de Amsterdamse kwajongen capituleerde niet, noch voor de Antwerpse spionkop noch voor Leo Van der Elst en Harry Cnops die hem in een mum van tijd op de korrel namen.

De aangeslagen Vladi Petrovic schoof de bal naast de staander. KSC Lokeren stond met de rug tegen de muur, maar de bezoekers speelden te stereotiep om de Lokerense defensie te kunnen ontmantelen. De meeste ballen werden in het centrum gedropt waar de faalangst steeds maar groter werd en de thuisploeg moeiteloos de buitenspelval hanteerde. Een strikt economisch KSC Lokeren hield de kleine voorsprong vast, omdat R.A.F.C. mirakelen verwachtte van Vladi Petrovic (Frans Van Bergen - GvA - 05/09/1983).

Door het oog van Bob (4)

Tegen de verwachtingen in, toonde de Great Old zich onder impuls van een grootse Leo Vander Elst op Daknam van bij de start veruit de betere ploeg. Een doelpunt scoren lukte de roodwitten echter niet. Vlak voor de rust werd de prikkelbare Larsen na een 'moordaanslag' op Petur Petursson terecht door scheidsrechter Delsemme uitgesloten en de zege leek slechts voor het oprapen te liggen. Al de betere ploeg en in numerieke meerderheid, wat kon er rood-wit nog gebeuren, leek het wel.

Scheidsrechter Delsemme besliste er anders over. Door het Lokerense publiek, dat de uitsluiting van Larsen niet pikte, op de korrel genomen, liet de Waalse scheidsrechter zich zodanig intimideren dat hij de lokalen onmiddellijk na de hervatting een compensatie-strafschop ten geschenke gaf na fout (?) van Frank Mariman op Swat Vander Elst. Mommens benutte de onderkant van de dwarslat om met een gelukje enkele centimeters over de doellijn te trappen.

Op dat moment was duidelijk dat de numerieke meerderheid van de rood-witten van geen tel meer was. KSC Lokeren trok zich massaal terug. Voor R Antwerp FC begon de strijd tegen de tijd en het Lokerense beton. De door de aanslag van Larsen geblesseerde Petur Petursson kon daarbij helaas geen hulp bieden. Hij werd vervangen door Christian Labarbe. Op het uur leek gerechtigheid op til als Vladi Petrovic een terechte strafschop mocht nemen. Hoogenboom stopte de te zwak geplaatste bal. Ondanks een stevig slotoffensief, kwam de gelijkmaker er niet meer. Onverdiende nederlaag, die zwaar aankwam (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 22/09/1983)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 05/09/1983)

Statistieken

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Bob Hoogenboom
Dirk De Vriese
Van Goethem
Ronny Laroy
D'Jorge Vujkov
Ronald Somers
Swat Vander Elst
James Bett
Raymond Mommens
Hendrik Van Cauter
Preben Larsen
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 Andrť Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Vladimir Petrovic
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

88' Ronald Somers (uit)/
Luc Van Bergen (in)
 
11 Petur Petursson (uit)/
13 Christian Labarbe (in)
50'
 

Begin Match
Dirk De Vriese      
James Bett      
      Danny Koekelcoren
41' Preben Larsen      
Ruststand 0-0
47' Raymond Mommens (penalty) 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG