Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.W.D.Molenbeek R. Antwerp F.C.
0 0
17.08.1983 Plaats: Edmond Machtensstadion

Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters:
Jean-Claude Momin - François Potelle
Toeschouwers: 9000

Wedstrijdverslag

Na R.W.D.M. - R Antwerp FC

R Antwerp FC kon zich tegen tien man niet waarmaken

Molenbeek - R Antwerp FC stond een halfuur tegen tien spelers in het veld, maar heeft zich niet kunnen waarmaken. De rood-witten speelden niet op Europees peil, maakten te zelden tempo, tenzij dan wanneer het te laat was, namelijk tijdens de laatste tien minuten.

In een wedstrijd met vijf boekingen en één uitsluiting, was er vooral tijdens de eerste speelhelft weinig te beleven. De toeschouwers kwamen slechts aan hun trekken tijdens het laatste kwartier wanneer een voortreffelijke doelman Deleu R.A.F.C. van doelpunten hield en een zeer belangrijk punt voor zijn elftal veroverde. R.A.F.C. begon inderdaad voorzichtig tegen een fel van zich afbijtend RWDM. De roodwitten hielden geregeld een vijftal pionnen in verdediging. In de vijfde minuut kwamen de Sinjoren, uit een hoekschop van Vladimir Petrovic, nochtans al dicht bij een doelpunt. Eerst Andreé Heerwegh en nadien Mark Van der Linden trapten op de vallende Deleu, die het gevaar kon weren. De gastploeg, met Gunther Van Eyck op rechts had blijkbaar angst iets verkeerd te doen en met Petur Petursson die weinig in het stuk voorkwam, had het moeilijk tegen Bouwmeester die herhaaldelijk voor gevaar zorgde.

Rond het kwartier werd het spel tamelijk hard en kwamen er een paar boekingen aan te pas. Twee thuisspelers werden genoteerd. De Brusselaars lieten R.A.F.C. weinig speelruimte. Af en toe trachtte een oprukkende Gaston Boeckstaens wel een opening te forceren, maar hij vond net als Vladimir Petrovic te weinig steun bij zijn ploeggenoten. De Joegoslaaf trachtte de saaie bedoening toch iets te kruiden met enkele flitsende dribblings. Een vijftal minuten vóór de rust wilde hij een één-twee beweging opzetten met Mark Van der Linden, maar de spits was te egoïstisch en schoot van ver op een verdediger van de thuisploeg. Een minuut vóór de rust was er een eerste noemenswaardig schot van de lokalen. Raeven vuurde een kogel af, waarmee Ratko Svilar toch even last had. De doelman kon uiteindelijk verhinderen dat R.W.D.M. op voorsprong zou geraken.

Met Christian Labarbe in de ploeg in de plaats van de niet erg fitte Frank Mariman, kwam er meer vaart in het elftal van de Great Old. In de 50e minuut trapte de invaller een mooie voorzet, Harry Cnops kopte krachtig op doel. Deleu was ter plekke. Aan de overzijde kreeg Vander Elst een mooie scoringskans, maar hij trapte onbeheerst over de doklat. In de 60e minuut kwam er een fraaie Antwerpcombinatie. waarbij een viertal spelers betrokken waren. Petur Peterson was onbeheerst in de afwerking. Ook hij knalde de bal over de deklat. Nadat Vander Elft wegens een tweede boeking uit het veld werd gestuurd, verhoogde R.A.F.C. de druk. De Sinjoren slaagden er echter niet in de wilskrachtige RWDM-verdediging in gebreke te vinden. Patrick Ipermans vuurde in de 72e minuut een verrassende loeier af, net naast de doelpaal.

De meest spektakulaire fases kwamen er in de slotminuten. In de 80e haalde doelman Deleu een geweldige kopbal van Patrick Ipermans uit de hoek, een actie die nadien ook Antwerpdoelman Ratko Svilar moest ondernemen bij een kopbal van Raeven. Twee minuten vóór tijd redde doelman Dcleu opnieuw met de vuisten bij een schot van Harry Cnops. Even later was het opnieuw een knappe Deleu die met een prachtige save uitpakte na een praktisch onhoudbare kopbal van Harry Cnops. Mark Van der Linden scoorde, maar wegens een voorafgaandelijke fout wwerd dit doelpunt niet gevalideerd (René Marién - GvA - 18/08/1983).

Door het oog van Bob (1)

Slechts drie schamele puntjes (van de mogelijke 26) waren de buit van de laatste dertien duels tussen beide clubs in het Edmond Machtensstadion. De Great Old kon immers geen enkele keer met de volle buit terugkeren. Ook de veertiende keer is het geen Antwerpzege geworden. Het huidige RWDM kwam er nochtans zwak voor, maar het anti-voetbal waarmee ze uitpakken (vijf boekingen en uitsluiting van Franky Van Der Elst bovebop!), belette de Antwerpspelers en vooral Vladimir Petrovic hun normale spelpeil te ontwikkelen en voorkwam dat de traditie gebroken werd.

R Antwerp FC, met de geblesseerde Petur Petursson en Frank Mariman die beter niet aan de aftrap waren verschenen, maakte er zelf een bepaald zwakke vertoning van en verdiende niet meer dan het behaalde puntje. Toch slaagde Harry Cnops er in een minuut voor tijd uit een geharrewar voor doel te scoren, maar doordat Leleu voor 'dood ging liggen' nadat hij de bal loste, keurde scheidsrechter Crucke de ultieme goal af. Een geldig doelpunt werd de bezoekers aldus ontnomen. Zwakke partij, om vlug te vergeten (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 22/09/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 18/08/1983)

Statistieken

R.W.D.Molenbeek R. Antwerp F.C.

Elftallen

Eric Deleu
Marc Trigaux
Marc Verbruggen
Rudi Cossey
Yves De Greef
Patrick Gollière
Franky Van Der Elst
Patrick Thairet
Roger Raeven
Toine Van Mierlo
Hans Bouwmeester
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
9 Gunter Van Eyck
6 Patrick Ipermans
7 Vladimir Petrovic
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

71' Patrick Thairet (uit)/
Paul De Mesmaeker (in)
 
5 Frank Mariman (uit)/
14 Christian Labarbe (in)
46'
 
11 Petur Petursson (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
82'
 

Begin Match
Rudi Cossey      
Marc Verbruggen      
Franky Van Der Elst      
Patrick Thairet      
      Petur Petursson
      Harry Cnops
Ruststand 0-0
60' Franky Van Der Elst      
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG