23.02.1985 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Toeschouwers: 7000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Moedige Sinjoren hadden zege zelfs binnen bereik

Sclessin — Na zeven jaar is RAntwerp FC er opnieuw in geslaagd met dezelfde cijfers een punt in de wacht te slepen te Sclessin. De gasten zullen het zeker niet betreuren dat er aangetreden diende te worden op een erg moeilijk bespeelbaar veld. Aan de kant van de Maas was de grasmat voor één derde een glijbaan.

Puntenwinst leek er voor de gasten aanvankelijk nochtans niet weggelegd. Zonder overweldigend te zijn, nam een combinerend R Standard CL de partij in handen. Na 13 minuten klom het trouwens op voorsprong. Gründel schaatste zich op rechts vrij. Zijn voorzet werd door een behendige Small in één tijd in doel gedeponeerd. Enkele minuten later had het er nog slechter kunnen uitzien voor de Sinjoren toen Luyckx Hrubesch bereikte, maar wist helemaal vrij, enkel een ongevaarlijke kopstoot af te leveren. R.A.F.C., dat alleen Harry Cnops in punt liet opereren, kwam er aanvallend weinig aan te pas. Toch geraakten de Sinjoren even vóór het halfuur aan de gelijkmaker.

Gründel verdedigde slecht uit in de voeten van Rudolf Wabra. Op diens voorzet had Alex Verniers de meeval dat zijn kopstoot afweek op de knie van Luyckx en Bodart alzo kansloos liet. De Rouches namen het heft in handen. Ondanks de stevige repliek van de bezoekers mochten ze van geluk spreken dat ze met de bereikte 1-1 stand naar de koffietafel mochten. Na een voorzet van Gründel liet de vrijstaande Hrubesch de bal van de voet botsen. Even later kon Patrick Ipermans zich voor Dardenne gooien toen deze ging besluiten.

Na de herneming bleef R Standard FC nog een 25-tal minuten het wedstrijdverloop bepalen, maar net als tijdens de eerste helft liet een onbestaande Hrubesch de kans voorbij gaan om zijn ploeg aan de zege te helpen. Op een voorzet van Gründel mocht hij vanop enkele meters aanleggen, maar zag nog middel om op Jan Ruiter te knallen, hetgeen Small hem nadeed toen de bal hem terug voor de voeten botste. R.A.F.C. kwam meer en meer in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd had het zelfs de zege binnen bereik. Mark Van der Linden zond Gaston Boeckstaens de diepte in. Bodart verliet gepast zijn muit en redde in hoekschop. Hiermee werd de voetballogica geëerbiedigd, want met een overwinning zou een moedig en goed georganiseerd R.A.F.C. toch wel iets te veel gekregen hebben (Guido Thans - bron: onbekend - 25/03/1984).

Door het oog van Bob (24)

Sedert 1960 had R Antwerp FC (met Eddy Wauters in de ploeg) niet meer gewonnen op Sclessin. Tijdens de laatste vijftien ontmoetingen werd slechts een... vier uit 30 gescoord dank zij vier draws. Bij deze nieuwe confrontatie op een thans voor de helft bevroren speelveld had de Great-Old op papier bitter weinig kans!

Van bij de start gingen de Luikenaars er fors tegenaan. Vlak nadat de niet-volledig herstelde Vladi Petrovic in de zestiende minuut door Mark Van der Linden werd vervangen, bracht Small op voorzet van Gründel zijn ploeg op voorsprong (1-0). R Antwerp FC bleef er gelukkig wel in geloven! Terwijl doelman Bodart een uitschuiver maakte op het hard bevroren veld, kopte Alex Verniers tien minuten later op center van een verdienstelijke Rudolf Wabra, de gelijkmaker op het bord (1-1).

Tijdens de tweede speelhelft bleef de Great-Old, dank zij een collectief sterke veldbezetting, met vooral Danny Koekelcoren, Rudi Smidts, Patrick Ipermans en Ronny Prins als uitblinkers, de wedstrijd controleren en de tegenstander goed opvangen. Nog tweemaal waren de Luikenaars gevaarlijk. Een doelpunt van Small werd voor buitenspel afgekeurd. Even later pakte Jan Ruiter bij een actie Hrubesch-Small uit met de redding van de match en behoedde zijn ploeg van een nieuwe nederlaag op Sclessin. Zeven minuten voor tijd kreeg Gaston Boeckstaens, alleen voor Bodart, de kans op een niet meer verhoopte Antwerpzege. Het hard en goedgericht schot naar de voorste hoek werd door de Luikse doelman in extremis nog in hoekschop verwerkt.

Bijna was het wonder in de vorm van een eerste Antwerpzege in 25 jaar geschied, al bij al was de Great Old met het gelijkspel best tevreden (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-11 - 31/03/1985)!

Zonder toss te Sclessin

Sclessin — Het zal de toeschouwers zaterdagavond verwonderd hebben dat de gebruikelijke toss niet plaats had voor het beginsignaal te Sclessin. Het waarom vernamen we achteraf. Om beide ploegen toe te laten de passende shoes te kiezen (het speelveld was erg glad aan één kant), was men overeen gekomen vooraf uit te maken hoe gestart zou worden. R.A.F.C. wilde de aftrap en dus duidde het lot R Standard CL aan om richting Maas te beginnen (bron: onbekend - 25/03/1985).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 25/03/1985)

11 Harry Cnops

64' 7 Guy Dardenne (uit)/
13 Jean-Marc Bosman (in)

8 Vladimir Petrovic (uit)/
13 Mark Van der Linden (in)
16'

Zoran Jelikic
      Alex Verniers
18' Mike Small 1-0
      Alex Verniers 1-1 28'
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'