Jozef Van Acker - Luc Lazou
Toeschouwers: 4500

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Puike redding van Jan Ruiter, pech voor Vladi Petrovic

DEURNE - Voor het eerst sinds de Mechelaars terug in de hoogste klasse spelen is R Antwerp FC erin geslaagd de twee eenheden te veroveren na een boeiende wedstrijd, waarin het publiek niet voor aap werd gezet. Een snelle en agressieve thuisploeg speelde mede door de ingreep van Arie Haan, één van haar betere wedstrijden en telde na 23 minuten een 2-0 voorsprong. Het pleit voor de energieke gasten dat ze in de tweede helft fel terugsloegen en in een gelijk spel bleven geloven.

De meeste emoties waren samengeperst in het vierde kwartier toen de Mechelaars met een stevige aanpak uit de kleedkamer kwamen en Jan Ruiter, twijfelachtig tot bij de opwarming, met een ultieme vuistreflex de aansluitingstreffer moest verhinderen op een poging van Benfeld. Zes minuiten later had Vladi Petrovic, die beslist niet beknibbbelde op zijn loopvermogen, de wedstrijd vroegtijdig kunnen afsluiten. Zijn schitterende vrijschop, een pareltje van traptechniek, standde echter op de balk. In de plaats van 3-0 werd het vervolgens 2-1. Rudolf Wabra, die net als enkele van zijn maats op zijn adem trapte, ontzette de bal die via een been voor de voet van den Boer sprong, die fors uithaalde. Van dat ogenblik af werd het haast een éénrichtingswedstrijd want de thuisploeg kon de Mechelaars nog nauwelijks bijsloffen.

Ze namen zoveel risico's, dat R.A.F.C. nog de beste kansen kreeg via Cnops die tweemaal ideaal werd afgezonderd. Eerst een vlotte tegenactie met Vladi Petrovic en Ronny Prins, achteraf door de pas ingekomen Mark Van der Linden. Custers redde. De laatste kans werd door Harry Cnops naar de frisse atmosfeer geknald. Tussendoor redde de Mechelse doelman met een mollepootje ook nog een poging van Vladi Petrovic, samen met Danny Koekelcoren, sterkhouder in de verdediging, Pätrick Ipermans en Rudi Smidts bij de plaatselijke uitblinkers. Mede door de gemiste kansen, moest R.A.F.C. tot het eindsignaal bibbergeld betalen. De Mechelaars bleven beuken (8-9 met de hoekschoppen), maar kwamen niet aan de gelijkmaker, al verkeek Jan Ruiter zich op een vrijschop van Benfeld. De rood-gelen lieten het in het eerste halfuur afweten.

In die periode kwamen ze er zelden bij te pas, omdat ze geneigd waren in een egelopstelling te kruipen. Een agressieve en soms fris van de lever spelende thuisploeg was dan ook meester in het maneuver, mede omdat Reisinger uit de wedstrijd werd gehouden door Rudi Smidts. Het was de logica zelve dat R.A.F.C. op een 2-0 voorsprong klom. Een door Vladi Petrovic afgesnoepte bal werd door Gaston Boeckstaens naar de tweede paal getild, waar Patrick Ipermans feilloos inkopte. Een typisch Brits doelpunt. Een werklustige Vladi Petrovic lag ook aan de basis van de tweede treffer. Zijn hoekschop werd door Norbert Beuls gerateerd, maar door Harry Cnops ineens op de slof genomen. Custers, in de voorbije 180 minuten niet geklopt, was dus tweemaal zonder verhaal, waar Jan Ruiter in de hele eerste helft praktisch geen bal moest pakken (Frans Van Bergen - GvA - 4/02/1985).

Door het oog van Bob (21)

Een onuitgegeven Antwerpelftal (met Alex Verniers en Mark Van der Linden op de bank) heeft zich tegen een fel gemotiveerd Malinois' gerehabiliteerd na de wanprestatie aan de Gaverbeek. KVM, met ex-Bosuilspelers Custers, Jaspers, Billen en Cluytens in de ploeg, kon zodoende geen vervolg breien aan het Künnecke-effect dat ze tegen K Lierse SK een ruime 3-0 zege had opgeleverd.

De Great Old gaf met 'herboren' Vladi Petrovic, in meer aanvallende stelling naast Harry Cnops, de wederoptredende Ronny Prins, de altijd voorbeeldige Rudi Smidts en de autoritaire Danny Koekelcoren, terug op zijn geliefde libero, vooral tijdens de eerste speelhelft een sterke verrichting weg, gekruid met twee pracht-doelpunten. In de 12' knikte Patrick Ipermans aan de tweede paal een center van Vladi Petrovic binnen (1-0). Elf minuten later bracht Harry Cnops met een prachtig vluchtschot de stand op 2-0.

Vlak na de rust kwamen de Mechelaars goed weg toen een enig mooie vrijschop van Petrovic via de onderkant van de lat terug het veld inkaatste. In plaats van 3-0 werd het even later 2-1. Den Boer liet met een machtig schot Jan Ruiter kansloos. De Bosuilen toonden dat zij ook een opdoffer kunnen verwerken. Met een goed georganizeerde verdediging werd de Mechelse druk kordaat opgevangen. Op de counter kregen de roodwitten nog de beste kansen. Harry Cnops tot twee keer toe en de ingevallen Mark Van der Linden kwamen niet tot de geruststellende derde treffer.

Dit belette de Antwerpspelers gelukkig niet hun ruim verdiende zege veilig te stellen. De kritiek na de wedstrijd bij KSV Waregem klonk terecht hard, voor de prestatie tegen 'Malinois' mochten de jongens gefeliciteerd worden. De ene week is de andere niet (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-11 - 31/03/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/02/1985)

10 Piet den Boer

83' 6 Ronny Prins (uit)/
14 Alex Verniers (in)

85' 8 Vladimir Petrovic (uit)/
13 Mark Van der Linden (in)

3 Ludo Geens (uit)/
12 Julien Smets (in)
33'

6 Geert Deferm (uit)/
9 Koen Sanders (in)
80'

Joachim Benfeld
Yves Vanderveeren
13' Patrick Ipermans 1-0
23' Harry Cnops 2-0
Ruststand 2-0
      Piet den Boer 2-1 58'
90' Eindstand 2-1 90'