David Delferière - Raffaele Arabia
Toeschouwers: 5200

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Martens bijt driemaal in hapklare thuisploeg

Deurne — Je hoeft geen doekjes voor het bloeden te zoeken. R Antwerp FC was gewoonweg zwakker dan de Gentse gasten, die solider en rijper waren en nooit de controle verloren. Uitschieter was Martens, die met zijn drie doelpunten Czerniatynski niet loslaat.

De thuisploeg kon de eerste tien minuten rivaliseren met de Buffalo's, die gisteren één brok solidariteit waren. Ze tikten de bal rustig rond en gaven een les in snelheid van uitvoering. Peter Bodak, aan zijn wederoptreden toe, was al in het matchbegin een vijfde wiel aan de wagen. Hij reageerde veel te laat toen hij door Patrick Ipermans in het straatje werd geloodst en miste ook een laterale voorzet van Harry Cnops, die meest verdienstelijke speler bij rood-wit.

Harry Cnops was echter zelden in de spits te zien. Vladi Petrovic was veel bij de bal, maar de zinnige dingen die hij deed waren schaars. De Gentenaars kwamen na tien minuten op voorsprong met een copybook-goal. Ruzic opende naar Schapendonk, won het duel van Norbert Beuls, schoof door tot bij Martens, handig en beheerst in de afwerking. Vanaf dat ogenblik kregen de rood-witten geen greep meer op de wedstrijd, georiënteerd werd door het Gentse blok, een atletische verdediging die Laurijssen een snipperdag schonk en in de lucht oppermachtig was, een middenveld waar Ruzic, Cordiez en consoorten als het ware de bal bevroren en in de voorhoede een paar gladde lichtgewichten, die vooral erg wendbaar waren.

Voorzetten van Rombouts werden gemist door Criel en Schapendonk. zodat er bij de rust op het bord stond. R.A.F.C. gaf na de pauze de indruk te gaan jagen, maar speelde al te doorzichtig. Door balverlies en fouten konden de Gentenaars steeds meer stoeien op de boulevards. Ratko Svilar, die zich niets te verwijten had, hield Schapendonk en Dewolf van een tweede treffer, maar werd tweemaal voor schut gezet door Martens, die eerst een capriolerende bal meepikte en later door Bouvy, die een misser van Danny Koekelcoren benutte, aangespeeld werd om zijn hattrick af te ronden. Ratko Svilar hield R.A.F.C. van een grotere nederlaag. Alex Verniers kon na een dubbele een-twee Petrovic-Prins. voor een troostprijs zorgen (Frans Van Bergen - GvA - 03/12/1984).

Door het oog van Bob (16)

Tegen een oppermachtig KAA Gent dat in alle lijnen een stap sneller was, is de Great-Old zonder de geschorste Mark Van der Linden nooit in de wedstrijd geweest. De drie Gentse pocket-aanvallers, Schapendonk, Bouvy en vooral Ronny Martens, auteur van de drie Gentse doelpunten, brachten de Antwerpverdediging bestendig in verlegenheid. Zonder een attente Ratko Svilar, die zich niets te verwijten had, zou de eindscore strengere proporties hebben aangenomen.

De afwezigheid van Mark Van der Linden, gekoppeld aan de meer verdedigende opdracht (opvang van Mücher) van Harry Cnops en de zwakte van Peter Bodak werd de beperkte aanvalskracht zodanig gelimiteerd dat de roodwitten zelden voor doelgevaar konden zorgen. Al in de achtste minuut kende Martens succes toen hij een snelle aanval langs Schapendonk opportunistisch afrondde (0-1). De Great-Old mocht van geluk spreken dat tot de rust geen verdere schendingen tot stand kwamen.

Dertien minuten na de herneming ontnam Martens R.A.F.C. de laatste illusies, toen hij weer op de goede plaats stond na een voorbereidende actie van Cordiez (0-2). Tien minuten later kwam het mooiste Gentse doelpunt tot stand. Bouvy rolde de linkerflank op en dat liet "little Ronny" toe zijn hattrick te voltooien (0-3). Twaalf minuen voor tijd kopte Alex Verniers een inzenden van Ronny Prins in (1-3) en dat verzachtte enigszins de teleurstelling. Na dit tegendoelpunt namen de Gentenaars geen verdere risico's en stelden zo hun verdiende zege veilig (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-11 - 31/03/1985).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/12/1984)

16 Benny de Kneef (in)
86'

Norbert Beuls
      Ronny Martens 0-1 10'
Ruststand 0-1
      Ronny Martens 0-2 60'
      Ronny Martens 0-3 66'
80' Alex Verniers 1-3
90' Eindstand 1-3 90'