Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V. Kortrijk
3 0
23.05.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Charles Magerat

Lijnrechters:
Leon Schelings - Jules Gemis
Toeschouwers: 10500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KV Kortrijk

Europese droomgoal van briljante Fazekas

Met de toch opgelapte Ratko Svilar tussen de palen begon R Antwerp FC aan die zo belangrijke laatste thuisopdracht met veel overtuiging en goede wil. Dat waren aanvankelijk de enige positieve ingrediënten in een loom gestarte partij waarin de thuisploeg inspiratieloos naar goede patronen zocht en het al vlug duidelijk was dat de Kortrijkzanen liever al vroegtijdig met vakantie waren gaan. R.A.F.C. had doorlopend initiatief, maar dat bloedde steevast dood op voeten of hoofd van Quain en Van Mechelen, die in Pomini steeds een rustbrenger in de buurt vonden. Mark Van der Linden en Harry Cnops kregen geen metertje vrijheid zodat het gevaar uit de tweede en de vooruitgeschoven derde lijn moest komen.

Op het kwartier kwam de 'Great Old' een eerste keer dicht bij het openingsdoelpunt toen Mark Van der Linden een vrijschop van Laszlo Fazekas voor de voet van Gaston Boeckstaens tikte. De daverende spetter van de Antwerpaanvoerder sloeg via de deklat terug het veld in. Na een kwartiertje zoutloos interludium geraakte Laszlo Fazekas toch een keertje los. De Hongaar besloot zijn knappe solo met een knal tegen de binnenkant van de staak. De Kortrijkse verdediging, wel geholpen door het feit dat R.A.F.C. de rechterstrook aanvankelijk ongebruikt liet, werd dan toch geklopt op een stilstaande fase. Enkele minuten voor de rust stak Laszlo Fazekas een hoekschop op het hoofd van Mark Van der Linden en de jonge Merksemnaar liet de kans niet onbenut. De Bosuilen wierpen na dat doelpunt alle schroom overboord en pakte de kleurgenoten naar de keel. Op inzenden van Pat Ipermans knalde Laszlo Fazekas vanop twintig meter staalhard met de linker in de bovenhoek. Een droomdoelpunt, waarmee nog voor de rust de zekerheid op Europees voetbal werd vastgelegd.

Die duivelse Fazekas, bij de jaarwisseling door onkundigen nog als versleten weggepoeierd, was ook in de tweede helft de tovernar, de balkunstenaar, de virtuoos aan wie zijn maats zich opgetrokken om een belabberd eerste half uur te doen vergeten. Met de sterke Pat Ipermans, een weer frisse Mark Van der Linden en met flankverdedigers Gaston Boeckstaens en Frank Mariman in een erg offensieve rol, groeide R.A.F.C. weer naar het niveau van twee weken geleden, toen Club Brugge werd platgewalst. Mark Van der Linden scoorde nummer drie na een technisch hoogstandje van Laszlo Fazekas, die er echt volop zin in had om zijn Antwerps publiek te danken in wat voor hem wellicht de afscheidsmatch in de Bosuilkuip was. Hij schotelde nog gouden kansen voor hoofd en voeten van Harry Cnops en Leo Vander Elst. Een reeds feestvierende supportersschare stoorde er zich niet aan dat die kansen werden gemist. Hun rood-witten spelen volgend seizoen Europees (Georges Weymiens - D.N.G. - 24/05/1983).

(bron: de pers - 24/05/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V. Kortrijk

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
Alain Legge
Luc Vanneste
Johan Devolder
Francis Pomini
Rik Van Mechelen
Michel Derouck
Djamel Zidane
Crabbé
Maxim Van Damme
Didier Quain
Claude Verspaille

Wissels

85' 3 André Heerwegh (uit)/
13 Mathy Billen (in)
 
Crabbé (uit)/
Serge Collie (in)
52'
 
Djamel Zidane (uit)/
Michel Remacle (in)
74'
 

Begin Match
39' Marc Van der Linden 1-0      
42' Laszlo Fazekas 2-0      
Ruststand 2-0
57' Marc Van der Linden 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG