Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.F.C. Sérésien R. Antwerp F.C.
1 0
14.05.1983 Plaats: Le Pairay

Scheidsrechter: François Deflem

Lijnrechters:
Hubert Van Der Linden - Herman Varendonck
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na RFC Sérésien - R Antwerp FC

Claesen en... Davidovic uitgesloten, twee doelpunten (ten onrechte) afgekeurd

SERAING - Het duurde volle veertig minuten voor scheidsrechter Deflem na een bikkelharde wedstrijd die hij met enkele merkwaardige beslissingen gekleurd had, eindelijk van onder het stortbad kwam. Deflem probeerde de markante gebeurtenissen uit die wedstrijd nog voor de geest te halen, maar het lukte hem werkelijk niet. De uitbrander die scheidsrechter Govaerts hem meegaf, had hem duidelijk uit het lood geslagen. Twee schijnbaar correcte doelpunten afgekeurd, twee mogelijke strafschoppen niet gefloten, Claesen en trainer Davidovic weggestuurd en zes boekingen... Er zijn zo van die dagen.

Een gezellig avondje eindeseizoensvoetbal is het zaterdagavond niet geworden op Seraing. Met nog drie wedstrijden voor de boeg hadden beide ploegen genoeg aan één punt om hun objektief voor dit seizoen veilig te stellen. Allebei gingen er voor het volle pond tegenaan. Het duurde nochtans een half uur voor de wedstrijd goed en wel op gang kwam. Doelman Kerremans had wel schoten van Harry Cnops en Mark Van der Linden moeten pakken en zijn overbuur een knal van Cremasco, maar dat was slechts strovuur vergeleken bij het verschroeiende schot dat Bertelsen kort na het halfuur afvuurde. Een vlug genomen vrijschop van Gorez en een verschrikkelijke dertigmeter loeier van de Deense spelmaker plofte onder de deklat tegen het net.

R.A.F.C. ontwapende niet en bleef vooral door toedoen van Frank Mariman en Patrick Ipermans in de wedstrijd. Die Ipermans scoorde overigens vijf minuten voor rust de gelijkmaker, maar Deflem wuifde het doelpunt weg wegens een erg onduidelijk positiebuitenspel van Laszlo Fazekas. Deflem was toen al aan vier boekingen toe met streepjes voor Leo Vander Elst, Gaston Boeckstaens, Luyckx en de onverbeterlijke Bernardi.

De tweede helft startte sensationeel met een werkelijk schitterend doelpunt van Seraing. Claesen gleed op rechts voorbij Petursson en Boeckstaens en zijn zwiepende voorzet werd door de hoogklimmende Bocande binnengekopt. Weer was Deflem bij de zaak om na raadpleging van de grensrechter het feest te verstoren. Een obstructiefout van Claesen, lichtte Deflem na afloop toe. Maar waarom liet hij het spel dan met een doeltrap verder gaan? Oefenmeester Davidovic was intussen over zijn toeren geraakt en werd door drie politie-agenten naar de tribune geleid.

R Antwerp FC raakte door de gebeurtenissen helemaal van de kook en kreeg geen greep meer op het middenveld waar Cremasco en Bertelsen heersten. Bovendien moest doelman Svilar met een lichte verrekking vervangen worden. De keeperwissel zette de spitsen van Seraing aan om van ver te schieten, al leverde dat geen sukses op. Claesen en een briljante Bocande daagden nog herhaaldelijk voor de Antwerpkooi op, maar konden de spanning niet wegscoren. Een voorzetschot van Oblitas viel op de deklat.In de slotfaze claimden beide ploegen nog een strafschop voor duwfouten op Fazekas en Bocande.

Claesen werd uit het veld gestuurd toen hij het recht in eigen handen wilde nemen na een aanslag van Frank Mariman. Die uitsluiting kon het feest van RFC Seraing niet meer verstoren. De Walen spelen ook volgend seizoen nog in eerste afdeling en dat verdienen ze heus wel. Scheidsrechter Deflem leidde voor 5.000 toeschouwers.

"Beter ref in tribune gezet"
Oefenmeester Davidovic was niet mals voor scheidsrechter Deflem, die volgens hem de wedstrijd kapot had gefloten. "Ik heb die man gewoon gevraagd om eindelijk eens correct te fluiten. Dat kon hij blijkbaar niet hebben, want hij stuurde de politie op mij af om mij uit het veld te brengen. Men had beter de scheidsrechter in de tribune gezet. Wat die man ervan afbracht heeft niets met voetbal te maken. Een scheidsrechter die op die manier twee doelpunten afkeurt, want dat geldt ook voor de goal van Bocande, verdient het niet om in eerste afdeling te fluiten. Mijn spelers treft geen enkel verwijt. Ze zijn in moeilijke omstandigheden teruggekeerd en dat ze dan zenuwachtig worden als zo'n doelpunt afgekeurd wordt, is toch normaal. Aan de andere kant, hoed af voor RFC Seraing, erg knap gespeeld. Maar de wedstrijd heeft geen normaal verloop gekend (H.V.N. - bron: onbekend - 16/05/1983)."

(bron: de pers - 16/05/1983)

Statistieken

R.F.C. Sérésien R. Antwerp F.C.

Elftallen

Peter Kerremans
Freddy Luyckx
Patrick Gorez
Marc Grosjean
Marinko Rupcic
Jens-Jorn Bertelsen
Ido Cremasco
Arrigo Bernardi
Juan Carlos Oblitas
Nico Claesen
Jules Bocande
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden

Wissels

1 Ratko Svilar (uit)/
12 Danny Dieltiens (in)
55'
 

Begin Match
      Leo Van der Elst
      Gaston Boeckstaens
Freddy Luyckx      
Arrigo Bernardi      
Marc Grosjean      
      Marc Van der Linden
31' Jens-Jorn Bertelsen 1-0      
Ruststand 1-0
87' Nico Claesen      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG