Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.
6 0
07.05.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Maurice Sanzot - Jean Van Lierde
Toeschouwers: 14000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Rood-witte vloedgolf rolt als een pletwals over Club

Met de vernietigingskracht van een tornado, de lichtvoetigheid van een pluimgewicht bokser en de punch van een zwaargewicht, walste een fantastisch R Antwerp FC zaterdagavond voor 14.000 toeschouwers over een hulpeloos Club Brugge heen. In wat op de Bosuil terecht als de match van het jaar werd bestempeld, nam R.A.F.C. niet alleen een sensationele revanche voor de minder geslaagde vertoning van vorige week op de Heizel, het zwaaide bovendien de poort naar Europees voetbal wagenwijd open. Het was jaren geleden dat in de 'hel van Deurne-Noord' nog zulke sfeer heerste.

Het dol-enthousiaste publiek werd meegesleurd in een voetbalhappening waarover nog lang zal worden nagekaart. Na minder dan een kwartier spel lag Club al tegen de mat gespijkerd. De bezoekers hadden al in de eerste minuten twee opdoffers gekregen bij een kopbalgoal van Mark Vander Linden en een spetter van Petur Petursson die via de voet van De Cubber hoog voorbij de doelman werd gedevieerd. Jan Ceulemans hief machteloos de armen in de lucht en liet ze traag zakken. Daar bleven ze hangen, want Club vond niet de kracht om echt terug te slaan. Mark Vander Linden knikte bovendien zijn tweede doelpunt, meteen de nummer drie voor zijn ploeg, voorbij de verbouwereerde Jensen knikte. De eerste helft was maar net goed halfweg toen Fazekas, zaterdag weer die grote tovenaar en balkunstenaar, zonder aanloop een vrijschop voorbij de muur en de Brugse keeper draaide.

De Clubtrainer probeerde met een dubbele wissel nog voor de rust een 'hartmassage'. De blauw-zwarten waren toen al dood. Willy Wellens probeerde tegen het tij op te roeien en ook Alex Querter maakte duidelijk dat hij ver boven de doorsneeverdedigers uittroont. De breeduitgesponnen acties, waarin ook Jan Ceulemans steevast werd betrokken, leverden voor R Antwerp geen problemem op en strandden veelal in het middenveld. Leo Vander Elst werkte weer als een leeuw en Patrick Ipermans kon zich tot een van de topfiguren uit het voetbalfeest opwerken. Ratko Svilar kwam in die eerste 45' slechts tweemaal in actie op een schuiver van Wellens en een knal van Debougnoux. Overbuur Jensen had het daarentegen niet onder de markt in zijn schiettent. En dat was niet alleen de schuld van de jonge Verhuslt, die tegen een grote Mark Van der Linden helemaal niet aan de bak kwam.

Ook in de tweede helft bleef R Antwerp FC, gedragen door een dol publiek, beuken. Aanhang die vooral Laszlo Fazekas met een ongeremd enthousiasme ondersteunde. Petur Petursson maakte er S-0 van bij de vrijschop die een strafschop had moeten zijn, na een fout van Szymanowski. Bij die fase ledigde Ceulemans de kelk tot op de bodem, want de zachte trap van de IJslander sprong over Caje's voet naast de paal tegen het net. R Antwerp FC liet bij die stand van zaken even stoom af. Mark Vander Linden mocht onder de douche en even voor tijd kreeg ook Svillar zijn verjaardagsgeschenk toen hij, licht geraakt aan de dij, werd vervangen onder een donder van applaus. Een man vond dat de zaak nog niet helemaal naar zijn zin was. Harry Cnops, de ganse wedstrijd door op zoek naar zijn doelpunt, bleef spurten en openingen creëren. En kreeg diegoal ook in de laatste seconden.

Petur Petursson pikte een droomvoorzet van Laszlo Fazekas mee zwiepte de bal naar de verste paal, waar Harry er nog net met een lange duik bijkon. Jensen raakte de bal maar even, maar dat lot was Club de ganse wedstrijd al beschoren geweest...

Vandaag bewezen ook grote matchen aan te kunnen...
Onnodig te vertellen dat er zaterdag een dolle vreugde heerste in de Antwerpkleedkamer. Het schitterende vertoon en de bijna-zekerheid omtrent Europees voetbal zorgden voor een verlengstuk van het enthousiasme dat het Antwerppubliek in een zelden geziene explosie demonstreerde. "Vandaag hebben we bewezen ook in grote matchen iets te kunnen presteren," begon Patrick Ipermans, de grote figuur op het middenveld, waar hij niet alleen de eerste Brugse aanvalspogingen neutraliseerde, maar ook rechtstreeks aan de basis lag van twee lokale doelpunten. "Alles ging voor ons vandaag gemakkelijk. Na zo'n droomstart kon het ook moeilijk anders. Het grote voordeel was dat Brugge liet spelen zodat er veel ruimte op het middenveld vrijkwam.

Toch denk ik niet dat je onze zege mag minimaliseren door te wijzen naar de Brugse zwakte. Dat zou al te eenvoudig zijn. Onze doelpunten kwamen stuk voor stuk 'uit het boekje', al geef ik toe dat Brugge achteraan met een paar toeristen op schok was," aldus nog Ipermans. Na de zege kan er R.A.F.C. 'Europees' nog weinig overkomen. Dat is duidelijk en daar zijn ook de spelers van overtuigd. "Ik denk dat wij nu nog vlotter punten zullen halen in de komende, weliswaar zware, opdrachten. Nu de stress zo goed als weggespeeld werd, kunnen wij ons waardig tonen van de derde plaats. En dat is toch ook al mooi," besloot Patrick Ipermans.

"Nooit verloor ik met 6-0... !"
"Mijne heren," zei George Kessler na de match, "het is de eerste keer in mijn lange carrière dat ik de pers te woord moet staan na een 6-0 nederlaag. Tot dusver verloor nog nooit een door mij getrainde ploeg met dergelijke zware cijfers. Trouwens evenmin al met 5-0. De uitslag van een paar weken geleden op Beveren (4-0) was tot dusver mijn zwaarste nederlaag. Met diezelfde 4-0 cijfers verloor ik al een paar maal met Hertha Berlijn en destijds als coach van Anderlecht verloor ik met dergelijke cijfers tegen R Standard CL. 6-0, dat is weer wat nieuw (G.W. - W.G. - X.L. - D.N.G. - 09/05/1983)..."

(bron: de pers - 09/05/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
Birger Jensen
Chris Verhulst
Ronald Spelbos
Anton Szymanowski
Alex Querter
Jacky Debougnoux
Danny De Cubber
Guy Dardenne
Peter Nilsson
Willy Wellens
Jan Ceulemans

Wissels

75' 10 Marc Van der Linden (uit)/
14 Bert Cluytens (in)
 
80' 1 Ratko Svilar (uit)/
12 Danny Dieltiens (in)
 
Chris Verhulst (uit)/
Koen Sanders (in)
36'
 
Danny De Cubber (uit)/
Luc Hinderijckx (in)
36'
 

Begin Match
Frank Mariman      
Petur Petursson      
5' Marc Van der Linden 1-0      
8' Petur Petursson 2-0      
14' Marc Van der Linden 3-0      
24' Laszlo Fazekas 4-0      
Ruststand 4-0
64' Petur Petursson 5-0      
88' Harry Cnops 6-0      
90' Eindstand 6-0 90'
TERUG