Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
2 1
Zat. 30 april 1983 20.00 u. Plaats: Emile Verséstadion

Scheidsrechter: Roger Verhaeghe

Lijnrechters:
René Leclerq - Aimé Billen
Toeschouwers: 29000

Wedstrijdverslag

Svilar verhindert zware cijfers, Munaron houdt zege vast in slotfaze

Ratko Svilar verhindert zware cijfers, Munaron houdt zege vast in slotfase

Heizelstadion - In een voor de toeschouwers genietbare topper met heel wat prangende fazes heeft Anderlecht rivaal R Antwerp FC een eerste uitnederlaag in de tweede ronde toegebracht en meteen uitgeschakeld voor de titelstrijd. Centraal in het duel stonden beide doelmannen. Ratko Svilar verhinderde, vooral in het vierde kwartier, dat zijn elftal met zware cijfers zou worden ingeblikt. Overbuurman Munaron voorkwam dat een 2-2 op het scorebord kwam en de Sinjoren een punt zouden meegescharrelen. R.A.F.C. speelde angstig voor de rust, in de plaats van onmiddellijk snel en agressief te starten. R.A.F.C. begon inderdaad defensief en met te veel respect voor RSC Anderlecht, nadat trainer Dimitri Davidovic diende zijn verdediging in laatste instantie diende te wijzigen.

Frank Mariman deed het goed als libero, Matthieu Billen acteerde daarentegen als een matige linksachter. De Bosuilcoach liet met Harry Cnops maar één spits 'in de woestijn' lopen en hield Petur Petursson mee in de achterste stellingen. Werd Vercauteren goed opgevangen, op de linkerflank lieten de roodwitten daarentegen te veel ruimte waar Degreef zich kon uitleven. R Antwerp FC, met een zwoegende Leo Van der Elst en een stelselmatig verbeterende Gaston Boeckstaens, speelde helemaal in de kaart van de paarswitte formatie. Lozano, Coeck en Vereauteren toetsten de bal beheerst rond zonder dat bezoeker R Antwerp FC het initiatief durfde nemen. Svilar had zich al een tweetal keren onderscheiden door uitlopend de alleen opgedoken Brylle van een doelpunt te houden en een knappe kopbal van Vandenbergh te stoppen.

Tegen een flitsende aanval opgezet door Olsen en via Vercauteren verlengd stond de Antwerpdoelman machteloos. De beste Brusselaar Olsen was inderdaad ter plekke om via de schoen van Heerwegh te scoren. Voorafgaand was Mark Vander Linden door De Groote in de strafschopzone foutief gestuit. De referee had de zwaarste sanctie kunnen treffen, maar liet dat achterwege omdat de Antwerpspeler tevoren een overtreding zou hebben begaan. Even zag het er naar uit dat de gasten met die minimale achterstand de eerste speelhelft zouden afsluiten, maar één minuut vóór rust werd de voorsprong verdubbeld. Een voorzet van Coeck en opnieuw had Degreef ruimte en tijd om Vercauteren aan te spelen.

De stevige kopstoot werd door Ratko Svilar weggestompt. Brylle, nochtans niet in zijn dag, rondde de rebound af. De Antwerpspelers, in de kleedkamer gekapitteld door een ontevreden president, begonnen de tweede helft met meer lef. Toch stonden zij nog een kwartier onder zware druk. Ratko Svilar behoedde zijn ploeg voor een afstraffing. Hij hield een kei van Vandenbergh, een verschroeiend schot van Coeck en een kopbal van Vandenbergh uit zijn doelvlak. Haalde bovendien tot tweemaal toe de bal uit de voeten van Degroote en Brylle. RSC Anderlecht kende een dol kwartiertje waarvoor applaus van de tribunes opklaterde. Na die demonstratie probeerde R.A.F.C. terug te vechten.

Petur Petursson schoof op naar de voorste stellingen. Uit diens voorzet kopte Mark Van der Linden de bal naar de hoek waar Munaron dank zij een fantastische duik het doelpunt kon verhinderen (60'). De hardwerkende IJslander gaf met een treffer, na voorzet van Leo Vander Elst, de wedstrijd een andere wending. R.A.F.C. begon te jagen, wat het al vroeger had moeten doen. Er ontstond paniek in de paars-witte verdediging. Tien minuten voor tijd kopte Mark Van der Linden door naar Laszlo Fazekas die hard uithaalde. Munaron stopte het schot met een geweldige parade. In de slotminuten trof André Heerwegh nog de eigen deklat (René Mariën - bron: onbekend - 02/05/1983).

(bron: de pers - 02/05/1983)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jacky Munaron
Hugo Broos
Walter De Greef
Morten Olsen
Michel De Groote
Frankie Vercauteren
Ludo Coeck
Juan Lozano
Per Frimann Andersen
Erwin Vandenbergh
Kenneth Brylle
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
5 Frank Mariman
4 Mathy Billen
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden

Wissels


Begin Match
27' Morten Olsen 1-0      
44' Kenneth Brylle 2-0      
Ruststand 2-0
      Petur Petursson 2-1 76'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG