Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.K. Tongeren
2 1
16.04.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Paul Soenens

Lijnrechters:
Marc Hutsebaut - Marnic Moyaert
Toeschouwers: 7500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSK Tongeren

Harry Cnops zingt wiegeliedje niet mee

Met een schitterend kopbaldoelpunt van Harry Cnops, die al na drie minuten een inzenden van de weer geweldig werkende Gaston Boeckstaens voorbij Tervoort knikte, zat rood-wit in feite al op rozen voor alle spelers opgewarmd waren. Zulk vroeg doelpunt werkt helaas niet altijd stimulerend, moesten de 7.500 toeschouwers op deze zachte lenteavond vaststellen. De wedstrijd bewoog vooral in de richting van een zich fel werende Tervoort, maar een echt sterk R Antwerp FC was zaterdag niet aan het werk.

Het zat de traag opbouwende rood-witten ook niet helemaal mee. In de eerste helft waren er kansen te over om alle spanning uit het gebeuren te peuteren. Een vluchtschot van Gaston Boeckstaens, een geslaagde kopbeweging van Harry Cnops, een behoorlijke schuiver en een loeier van pechvogel Leo Vander Elst, een kopbal van Mark Van der Linden die de doelpaal langs de verkeerde kant schoonveegde, een solo van Harry Cnops weggestuurd door Mark Van der Linden waarbij de Bosuil tegen Tervoort aanknalde... Stuk voor stuk acties die in het dossier 'doelrijpe kansen' genoteerd werden. KSK Tongeren kon daar weinig tegenover stellen, al werkte Van Horenbeeck zich zelfs na een week zonder training, als beste man op de groene rechthoek in de kijker.

De kleine vinnige nummer zeventien bestreek het hele middenveld. Domineerde er een tamelijk bleke Laszlo Fazekas die het eerder bij enkele knappe flitsen hield. De Tongerenaar vond te weinig steun bij de ploegmaats, die zich blijkbaar met de val naar tweede hebben verzoend. Alleen de kapitein van het zinkende schip, Yvan Hoste, probeerde nog wat aan de stand van zaken te sleutelen. De kans die hij even na het halfuur voorbereidde werd door Scheen in de wolken getrapt. De mee-opgerukte verdediger werd wel in de weg gezeten door Danny Koekelcoren, samen met Harry Cnops en Van Horenbeeck de uitblinkers uit dit matige duel.

Duivelse Harry
Wellicht sprak de eerste echte lente-doorbraak ook een woordje mee in de laksheid van het gebeuren. Ook scheidsrechter Soenens tastte enkele keren mis. Lag vooral met de voordeelregel lag in deze faire wedstrijd. Ook na de rust zette R Antwerp FC de beste kansen op het scoutingsblad. Kopballen van Mark Vander Linden en schoten van Laszlo Fazekas en Gaston Boeckstaens brachten niet het verhoopte succes. Dat kwam er wel als Harry Cnops een combinatie Fazekas-Ipermans gebruikte om een knap nummertje op te voeren en de stand op 2-0 te brengen. De toeschouwers toonden via het electronische scorebord belangstelling voor de ontwikkelingen op andere velden. Het tempo druppelde helemaal uit het gebeuren in de Bosuilkuip.

Er kwamen nog wel enkele prangende momenten, o.a. bij een schot van Fazekas, waarbij een geklopte Tervoort bijstand kreeg van Vossen die het schot nog van de lijn veegde. Mark Vander Linden reageerde iets te laat op de hoekschop van Laszlo Fazekas, waardoor de kopbal naast zeilde. Tervoort ging in de weg ging liggen bij de knal van Leo Vander Eist, die eens te meer gromde. De thuisploeg werd nog opgeschrikt als Bergs een inzenden van Hoste met het hoofd voorbij een reactieloze Svilar kopte. Er bleven gelukkig slechts twee minuten te spelen en Tongeren had met Van Horenbeeck de 'ziel' van het team al met een pijnlijke grimas naar de kleedkamer zien trekken...

"Zal het nooit leren..."
Twintig minuten voor tijd kreeg Antwerpaanvoerder Gaston Boeckstaens een unieke kans om de stand naar een veilige 3-0 te lepelen. Na knap aangeven van Leo Vander Elst verscheen de kapitein inderdaad oog in oog met Tervoort. "Ik zal het nooit leren," zuchtte hij na het gebeuren. "Ik knalde tegen de doelman aan en wellicht zou Harry het anders hebben gedaan, met een fameus lobje..." Jammer, want daarmee ging voor Gaston Boeckstaens de kans verloren om zijn sterke match duidelijker in de verf te zetten. "Het liep vandaag stroever," probeerde hij zijn maats te verontschuldigen. "Geef toe dat we op verscheidene momenten echt onkans kenden. Onze zege zal toch zeker niet worden aangevochten (Georges Weymiens - D.N.G. - 18/04/1983)?"

(bron: de pers - 18/04/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.K. Tongeren

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops
1 Robert Tervoort
3 Rudi Vossen
4 Marcel Collas
5 Norbert Beuls
8 André Scheen
6 Freddy Cuyx
10 Yvan Hoste
17 Guy Van Horenbeeck
9 Willy Leyssens
12 Magnus Bergs
11 Luc Beyens

Wissels

74' 5 Frank Mariman (uit)/
13 Mathy Billen (in)
 
17 Guy Van Horenbeeck (uit)/
7 Marc Bogaerts (in)
82'
 

Begin Match
4' Harry Cnops 1-0      
Ruststand 1-0
60' Harry Cnops 2-0      
      Magnus Bergs 2-1 87'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG