Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège
0 2
04.04.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Marc Rommelaere - Luc Lazou
Toeschouwers: 25000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Onmachtig tegen professioneel R Standard CL

DEURNE - Landskampioen R Standard CL heeft weinig moeite ondervonden om R Antwerp FC met 0-2 cijfers te overwinnen. Nadat Tahamata, enkele minuten voor rust, de basis legde van het eerste, erg belangrijke doelpunt, scoorde de hij in de zesde minuut van de tweede speelhelft met het hoofd een tweede voltreffer. Voor de rest van de wedstrijd kwamen de Sinjoren niet in het stuk voor. Zij waren nog gelukkig dat Wendt enkele fraaie scorekansen verkwanselde of het had een afstraffing kunnen worden.

De Luikenaren begonnen, zoals verwacht, zeer voorzichtig zodat de thuisploeg met een herhaaldelijk oprukkende Gaston Boeckstaens, het initiatief kon nemen. Uitzondering gemaakt voor een voorzet van de Antwerpaanvoerder, waarbij Mark Van der Linden te laat reageerde, waren er voor de thuisspelers geen mogelijkheden om de stevig georganiseerde Standardverdediging te ontmantelen. Het was onbegrijpelijk dat R.A.F.C. slechts met twee spitsen acteerde, de middenvelders te ver van de spitsen bleven en het tempo laag werd gehouden. De pupillen van Dimitri Davidovic, die naar ons gevoel met te veel respect en te weinig overtuigend aan het duel waren begonnen, wekten geen enkel moment de indruk een doelpunt te kunnen maken.

De goal, belangrijk om de middelmatige match te doen ontploffen, werd niet door de thuisploeg, wel door de gasten gemaakt. Een negental minuten voor de rust verloor Gaston Boeckstaens voor het eerst een duel van Tahamata die vervolgens voorbij Danny Koekelcoren ging en de bal voor doel zond. Via de voet van Wendt scoorde de verdienstelijke Vandersmissen het eerste doelpunt. R.A.F.C. was van de kook. De voorzetten waren slecht ook die van Laszlo Fazekas, nochtans uitstekend gestart. Hadden de Antwerpgetrouwen, ondanks de 0-1 achterstand en de bleke verrichting, nog de illusie dat een puntje uit de brand zou worden gesleept?

In de 51e minuut werd die hoop vernietigd door Tahamata. De bedrijvige Wendt, op links aangespeeld door Delangre, kon het hoofd van de ongedekte opgestelde Molukker bereiken die er geen gras over liet groeien. Hij verdubbelde de voorsprong. R Standard CL kon meteen rustig en beheerst de minuten aftellen. Na het tweede doelpunt kwam de thuisploeg er nog nauwelijks aan bij te pas. Het inbrengen van Mathy Billen voor Petursson, nochtans niet de slechtste Antwerpvertegenwoordiger, zette geen zoden aan de dijk. R Antwerp FC kon geen vuist maken tegen Standard dat geen enkel risico wenste te nemen en meestal vijf spelers in defensie hield.

Het belette de Luikenaren niet meerdere goede acties op zetten langs Vandersmissen, Daerden en Haan. Zelfs meer bij de bal te zijn omdat het tempo van R.A.F.C. ondermaats was. De Sinjoren mochten zich tevreden achten dat Wendt niet bij de zaak was. Tweemaal werd de spits door Tahamata en Gerets voortreffelijk aangespeeld, maar haalde hieruit geen profijt. Tahamata evenmin uit een voorzet van Gerets die zich bijna doorlopend in de offensieve bewegingen mengde. Zat er voor R Standard FC meer in, voor de teleursellende thuisploeg die meteen de eerste wedstrijd uit de tweede ronde verloor, was de kous al lang af.

Eén keer moest Preud'homme zich reppen en met de voet redding brengen voor de klaarstaande Billen. Voor het overige beleefde de Standarddoelman één van de rustigste middagen in dit kampioenschap. Ondanks de koude en de neerpletsende regen moest hij kalmpjes toekijken hoe zijn ploeggenoten op een professionele wijze R.A.F.C. in de sloot duwden en meteen ook van de tweede plaats verdrongen.

Herpakken in derby
"Wie speelt hier thuis?", leek wel een angstkreet die in de 2e helft uit de tribunes galmde. In de Antwerpkleedkamer werd niet gekankerd over de wanprestatie, maar R Standard CL alle lof toegezwaaid. "Dit was voor R Standard SL de laatste kans om terug in het spoor van RSC Anderlecht te raken. Ze hebben die kans gegrepen als een echte topploeg. We hebben eenvoudig slecht gespeeld en moeten ons nu herpakken in de derby," zei coach Davidovic. Gaston Boeckstaens, die via de radio liet weten volgend seizoen misschien voor Standard te spelen, vatte het zo samen: "We waren niet bang, maar het vertrouwen was eenvoudig zoek."

Danny Koekelcoren voegde er nog aan toe: "R Standard CL heeft veel meer maturiteit met al zijn internationals. Het is geen schande daartegen te verliezen. De derby op Beerschot is veel belangrijker." "Het was een collectieve fout in onze defensie. Als ik uitkom ben ik ook gezien," vertelde Ratko SVilar die roerloos bleef bij het tweede doelpunt. Leo Van der Elst vond net nog adem en zei: "Ik zat leeg, had last gehad van buikgriep. Standard speelde clever en kan vooral groot zijn in grote omstandigheden." Terwijl André Heerwegh eerlijk bekende: "Op dit niveau zijn we niet rijp genoeg. Ik had gezegd dat één punt al een groot sukses was geweest (Rene Mariën en Frans Van Bergen - GvA - 5/04/1983)."
(bron: de pers - 05/04/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
Michel Preud'homme
Eric Gerets
Gerard Plessers
Eric Poel
Walter Meeuws
Guy Vandersmissen
Etienne Delangre
Jos Daerden
Arie Haan
Benny Wendt
Simon Tahamata

Wissels

69' 11 Petur Petursson (uit)/
13 Mathy Billen (in)
 

Begin Match
      Gerard Plessers
Patrick Ipermans      
      Guy Vandersmissen 0-1 36'
Ruststand 0-1
      Simon Tahamata 0-2 51'
90' Eindstand 0-2 90'
TERUG