Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.
1 1
19.03.1983 Plaats: Daknam

Scheidsrechter: Roger Verhaeghe

Lijnrechters:
Gaston Bots - Alex Debruyne
Toeschouwers: 11.000

Wedstrijdverslag

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

R Antwerp FC zelfs niet te verslaan na afgekeurd doelpunt

Hoewel ze zich tevreden verklaarden met de 1-1 uitslag van hun wedstrijd tegen KSC Lokeren waren de Antwerpspelers na afloop niet te spreken over een nogal vreemde beslissing van scheidsrechter Verhaeghe. De overigens degelijke spelleider had op aangeven van zijn lijnrechter geweigerd een doelpunt goed te keuren waarop, naar hun zeggen en... de waarneming van bijna iedereen, geen smetje kleefde. Het gebeurde in de 41e minuut toen de rood-witten zich aan het herstellen waren van forse Lokerense druk. Een voorzet van Petur Petursson bereikte Leo Vander Elst en Leo-de-schutter maakte de beweging in een tijd af met een schuiver naar de benedenhoek.

Of Laszlo Fazekas al dan niet buitenspel stond - met hoeveel centimeters? - maakte niets uit. De Hongaar beïnvloedde in geen geval het verloop van de fase. Een opvatting die niet in overeenstemming was met de visie van de assistent langs de lijn die op zijn standpunt bleef. Protest hielp niet en R.A.F.C. was er aan voor de moeite. De tweede gerangschikte van het kampioenschap bereikte de rust met een 1-0 achterstand. Op het logische van die score viel, ondanks het annuleren van de goal, helemaal niets aan te merken. Bezoeker R.A.F.C. had 25 minuten lang met de rug tegen de muur gevoetbald en was herhaaldelijk ontsnapt aan het toestaan van een tweede treffer.

Ratko Svilar behoedde de rood-witten daarvoor. Enkel op vrijschop van Verheyen na 9 minuten spelen in de eerste helft, had hij zich gewonnen moeten geven. Na fout van Leo Vander Elst enkele meters van de rechthoek, gaf de Kempenaar opnieuw een demonstratie van zijn feilloze traptechniek. In de plaats van uit volle kracht te schieten, trapte hij het leder op... drie-kwart hoogte en gaf het zoveel effect mee, dat het in een boog tegen het net sloeg. Dit vroege succes schonk KSC Lokeren de nodige stimulans om er mee door te gaan. Het werd in zijn offensief amper verstoord door een paar tegenaanvallen van R.A.F.C. met als hoogtepunt een kopbal van Mark Van der Linden en een prachtige save van Hoogenboom.

Het bleef drijven op het snijdende combinatiewerk tussen Mommens en Verheyen. Daar vloeiden nog een drietal kansen uit voort. De bezoekende keeper reageerde telkens gevat. Hij stopte in twee tijden een één-twee tussen Larsen en Mommens, ving een doorbraak op van Gudjohnson, Verheyen en Van Cauter en stopte ook nog een poging van de Deense linksbuiten. Zonder Ratko Svilar was het 2-0 geworden. De Antwerpdoelman hield niet alleen zijn ploeg overeind, hij ondersteunde ze bovendien bij het inzetten van de wederopstanding die er bij het inluiden van de tweede helft kwam.

Stijlrijke ploeg
De morele tegenslag bij het niet valideren van een regelmatig doelpunt, tastte de kracht noch de stijl van R.A.F.C. aan. Het speelde des te makkelijker, omdat verscheidene pionnen bij KSC Lokeren als Gudjohnsen en Larsen, niet bij machte bleken het hoge tempo van vóór de rust aan te houden. Rood-wit onderscheidde zich vooral langs de rechtervleugel. De intelligente en balvaardige Mark Van der Linden was naar die kant uitgeweken om de aanvoer van Gaston Boeckstaens en Pat Ipermans op te vangen en hem dieper in het Lokerense kamp te verleggen. Na een paar gestrande pogingen, bereikten de bezoekers ten slotte hun doel in de vijfentwintigste minuut.

Bob Hoogenboom, die even voordien een kopbal van Harry Cnops onschadelijk maakte, had er geen verhaal tegen. Hij stond goed en wel achter een totaal overspeelde verdediging, toen Pat Ipermans Laszlo Fazekas aanspeelde. In een eerste reactie was het alsof de Hongaar naar de ideale positie voortschoof om zelf te besluiten... tot hij zich bezon en na een drietal tikjes de bal als het ware aan Leo Vander Elst overliet. De kanonnier reageerde spontaan, zoals in de eerste helft. Hij schoot even laag, met evenveel kracht en met... evenveel precisie. R.A.F.C. had voor een deel de goede uitslag aan hem te danken (Jan Pulinx - bron: onbekend - 21/03/1983).

(bron: de pers - 21/03/1983)

Statistieken

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Bob Hoogenboom
Ronny Laroy
Karol Dobiaš
Ronny Somers
Luc Van Bergen
Hendrik Van Cauter
Arnor Gudjonhson
René Verheyen
Raymond Mommens
Preben Larsen
René Van der Gijp
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden

Wissels


Begin Match
      Harry Cnops
René Verheyen      
9' René Verheyen 1-0      
Ruststand 1-0
      Leo Van der Elst 1-1 70'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG