Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem
3 1
13.03.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Louis Delsemme

Lijnrechters:
Frank Vermeersch - Mathieu Dirx
Toeschouwers: 9000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Laszlo Fazekas tovert Great Old dichter bij Europese trip

Zelfs de Hongaarse bondscoach Kalman Meszoly, nochtans een bezadigd type, veerde op bij het derde Antwerpdoelpunt waarmee 'zijn' Laszlo Fazekas een sterk verdedigend KSV Waregem de grond inboorde. Daarmee zette de Hongaarse virtuoos de kroon op een schitterende wedstrijd, waarin hij de openingsgoal voorbereidde, zelf tweemaal scoorde en bovendien KSV Waregem met een karrevracht boekingen achterliet. Die penalty werd trouwens nogal heftig aangevochten door de Waregemspelers, zodat ook Denorme nog tegen een boeking aanliep. Vanuit de perstribune was de overtreding niet erg duidelijk, maar dat raakte uiteraard de koude kleren van Laszlo Fazekas niet.

Hoewel Wim De Coninck lang wachtte op het gekende lobje van de Hongaar, kreeg hij het dwarrelende balletje niet onder controle. Meteen was de moedige, maar weinig aantrekkelijke weerstand van de Gaverbeekploeg, opgedoekt. De numerieke minderheid had bovendien zoveel krachten gevergd bij de West-Vlamingen dat van een echt geordend tegenoffensief geen sprake kon zijn. Ratko Svilar moest zich nog wel reppen op een knal van de ingebrachte Delesie, maar de beste kansen kwamen er ook in de slotfase nog voor Antwerpvoeten. Vijf minuten voor tijd nam Laszlo Fazekas twee tegenstrevers in snelheid en terwijl Luc Millecamps al napufte van de vergeefse inspanning duwde hij zijn tweede goal voorbij een nochtans puik keepende Wim De Coninck.

Met dat doelpunt sloot R.A.F.C. een achtste opeenvolgende wedstrijd als winnaar af en komt Europees voetbal alweer een stapje dichterbij. Het liep niet gemakkelijk, vooral omdat de Sinjoren vaak op de persoonlijke toer gingen en verwaarloosden voldoende tempo in de acties te leggen om de sterke Waregemse verdediging uit verband te spelen. Bovendien misten de afstandsschoten van Leo Vander Elst keer op keer de goede richting. Toch lag een loeier van de hardwerkende Brabander aan de basis van de openingsgoal. Via het lichaam van Michielsen pletste zijn knal in hoekschop. Laszlo Fazekas schilderde de bal naar de verste paal op het hoofd van Mark Van der Linden. die je niet meer moet voorlichten hoe je een dergelijke kans verzilvert.

Terwijl de thuisspelers zich nog in de handen wreven omdat het ijs gebroken was, kreeg Denorme plots een enorme kans bij een hoekschop van Desmet. Er was geen Antwerpverdediger te bespeuren en de West-Vlaamse verdediger kreeg alle tijd om Ratko Svilar te kloppen. Wakker geschud door die tegengoal nam R Antwerp FC onder impuls van Laszlo Fazekas en de goeddraaiende backs Gaston Boeckstaens en Frank Mariman opnieuw volop het initiatief. Wim De Coninck bleef overeind. In de slotseconden van de eerste helft was hij toch geklopt als Harry Cnops een aangeven van Laszlo Fazekas doorknikte tot bij Petur Petursson, de IJslander duwde de bal tegen de binnenkant van de nieuwe doelpaal.

Uitstluiting C. De Coninck
Toen vrij vlug na de rust Carlos De Coninck wegens een tweede overtreding op Laszlo Fazekas uitgesloten werd, zag het er voor de thuisspelers plots nog moeilijker uit. Met man en macht probeerden de bezoekers inderdaad het puntje vast te houden. Daarbij gesteund door Harry Cnops, Mark Vander Linden en Leo Vander Elst, die van scorekansen geen gebruik maakten, zag het er aanvankelijk naar uit dat een goed omringde Luc Millecamps zijn slag zou thuishalen. Van counters was aanvankelijk trouwens geen sprake meer, temeer omdat ook Marc Millecamps en Veyt helemaal terugplooiden. Desmet aan zijn lot en een sterkspelende André Heerwegh overlieten.

Tot scheidsrechter Delsemme de strafschop toekende die door de Waregemspelers fel werd aangevochten, maar Laszlo Fazekas toeliet zijn ploeg een dikverdiende en hartversterkende overwinning te bezorgen. Het was maar logisch dat de Hongaar bij de derde goal een staande ovatie meekreeg van de 9.000 kijkers (Georges Weymiens - D.N.G. - 14/03/1983)...

(bron: de pers - 14/03/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
8 Harry Cnops
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
Wim De Coninck
Erwin Denorme
Luc Millecamps
Didier Frenay
Marc Millecamps
Hendrik Michielsen
Filip Desmet
Yvan Decorix
Carlos De Coninck
Danny Veyt
Pino Decraeye

Wissels

Didier Frenay (uit)/
Kurt Delesie (in)
68'
 
Marc Millecamps (uit)/
Mucha (in)
75'
 

Begin Match
11' Marc Van der Linden 1-0      
      Erwin Denorme 1-1 22'
      Hendrik Michielsen 25'
      Didier Frenay 35'
      Carlos De Coninck 41'
Ruststand 1-1
      Carlos De Coninck 48'
      Erwin Denorme 61'
62' Laszlo Fazekas (penalty) 2-1      
      Luc Millecamps 65'
80' Laszlo Fazekas 3-1      
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG