Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Lierse S.K. R. Antwerp F.C.
0 2
13.02.1983 Plaats: Lisp

Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters:
Raymond Van De Cotte - Frans Cammerman
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Voor bende van Davidovic een partijtje plezier

K Lierse SK werd al vaker voor eigen publiek overwonnen, maar het is ongetwijfeld vele jaren geleden dat een ploeg er zo simpel en eenvoudig de beide punten kwam pakken als R Antwerp FC. Via een door Laszlo Fazekas omgezette strafschop en een missertje van doelman Verlinden, door Harry Cnops genadeloos afgestraft, klommen de Sinjoren al na een goede twintig minuten naar een gezellige 'nul-twee voorsprong'. De reactie van het door tegenslagen zonder einde geteisterde K Lierse SK bleek zo pover en schuchter dat het Antwerpsucces geen seconde in gevaar werd gebracht.

Ook niet toen Hans Croon aan de rust met een kunstgreep uitpakte en Istvan 'Pischta' Kocsis naar de uiterste spits van de aanval overhevelde. De logge Hongaar, die achteraan nog vaak een rots in de branding kan zijn, raakte tegen de goed georganiseerde rood-witte afweer, van wie ieder lid weet wat hij te doen en te laten heeft, nauwelijks de bal en zijn volgehouden uitbundigheid in het achterna hollen van het niet te vatten ronde ding wekte enkel medelijden op. Je kon Louis De Vries niet tegenspreken als hij na de match verklaarde dat R.A.F.C. probleemloos tegen een zwak K.L.S.K. had gewonnen. Dat er zelfs hogere cijfers hadden kunnen vallen mits de bezoekende voorspelers na de rust geconcentreerd waren gebleven.

Alleen vergat hij er bij te vertellen dat niet hij, maar wel trainer Davidovic het collectief heeft gesmeed waarmee de successen momenteel bij elkaar worden gespeeld. De spelbepalende middenvelder rond wie een ploeg kan worden gebouwd is alsnog niet op de Bosuil geland. Zulks belet niet dat R.A.F.C. de individuele gebreken weet te compenseren met collectieve ijver. Twaalf wedstrijden voor de eindstreep een formidabele uitgangspositie heeft verworven in het streven naar een Buropees ticket. K Lierse SK was deze koude zondagmiddag nauwelijks een partij. De plaatselijke voorlijn viel in afwezigheid van magneetspits Loggie en diepganger Bosch gewoon te licht uit.

De na vele weken wederoptredende Albert Van den Bergh was voor de rust de enige die zeer sporadisch de bezoekende afweer een weinig nerveus kon maken. Zulks was na zeven minuten het geval toen hij de buitenkant van de kruislat raakte. Toen kon de man nog niet vermoeden dat Verlinden een harde loeier van de opnieuw uitstekende Mark Vander Linden zou laten ontglippen en de goed gevolgde Harry Cnops haastig zou komen toespringen om de voorsprong te verdubbelen. Achteraf bleek dat de wedstrijd daarmee ging doodbloeden al riskeerde het machteloze Lierse nog zwaarder te worden geklopt bij pogingen van Leo Vander Elst, Harry Cnops (binnenkant paal) en Mark Vander Linden in de tweede helft.

Scheidsrechter Ponnet beleefde een rustige middag. Hij moest enkel Baron de Vos van Steenwijk na een minder edele tussenkomst boeken.

"Kapot na woensdagmatch"
Met een verraderlijk schot dat door Verlinden werd gelost, zodat Cnops kon induwen, legde Mark Vander Linden de basis van de tweede en meteen beslissende Antwerpgoal. De militair- en belofteninternational deed op het Lisp weer fraaie dingen en dwong na de wedstrijd de bewondering af van de Lierse spelers. "Ik zat in de slotfase nochtans steendood," zuchtte Marc. "De inspanningen die we vorige woensdag met het militaire elftal moesten leveren lieten nu duidelijk sporen na op dit moeilijk te bespelen veld."

"Gemakkelijkste uitwedstrijd"
Dat R Antwerp FC vooral achteraan over een hecht en homogeen blok beschikt, is dit seizoen al vaker tot uiting gekomen. Een fel verzwakte Lierse 'aanval' kwam er zondag dan ook helemaal niet bij te pas. "Kijk," zei André Heerwegh, "mijn shirt is zelfs niet eens nat van het zweet. Ik heb vandaag letterlijk in een zetel gespeeld. Dat was ongetwijfeld mijn gemakkelijkste uitwedstrijd." "Niet moeilijk," repliceerde Leo Vander Elst. "Wij zullen wel lopen en briesen en al het werk opknappen (Walter Geboers - D.N.G. - 01/02/1983)... "

(bron: de pers - 14/02/1983)

Statistieken

K. Lierse S.K. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Danny Verlinden
Ron de Vos van Steenwijk
Istvan Kocsis
Gert Gysels
Johan Boskamp
Marc Mertens
Herman Helleputte
Luc Soons
Alain Van Baekel
Eddy Snelders
Albert Van den Bergh
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Laszlo Fazekas
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops

Wissels

65' Albert Van den Bergh (uit)/
Benny Maris (in)
 
69' Luc Soons (uit)/
Paul Beloy (in)
 

Begin Match
      Laszlo Fazekas (penalty) 0-1 14'
      Harry Cnops 0-2 22'
Ruststand 0-2
68' Ron de Vos van Steenwijk      
90' Eindstand 0-2 90'
TERUG