Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. RFC Liégeois
3 0
06.02.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: François Deflem

Lijnrechters:
Patrick Deman - Frans Knops
Toeschouwers: 7500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RFC de Liège

Mark Van der Linden eens te meer dé 'ijsbreker'

Met nog een dik kwartier te spelen stond in het Bosuilstadion nog steeds een 0-0 op het scorebord. Het werd meer en meer duidelijk dat R Antwerp FC naarmate de minuten wegtikten, zwaarder en zwaarder werd belast door de onzekerheid en de nare herinneringen aan de recente bekernederlaag tegen KAA Gent en de thuisnederlaag tegen datzelfde RFC Luik vorig seizoen. Op een moment dat nog weinigen een kentering mogelijk achtten haalde de jonge Mark Van der Linden zijn team uit de miserie. De Merksemnaar knalde een door Wintacq afgeweerde vrijschop van Gaston Boeckstaens via de voet van Habrant en de binnenkant van de paal voorbij Drouguet.

Het ijs was meteen gebroken. Na dat doelpunt begon R.A.F.C. plots vrijuit te voetballen. De angst werd van de schouders gesmeten en de onzekerheid ebde weg. De goede acties volgden elkaar met de regelmaat van een klok op. Weinige minuten na het openingsdoelpunt strafte Petur Petursson met een zwiepende vrijschop een overtreding van Van Toorn op Mark Van der Linden af. Twee minuten later wees de sterkleidende scheidsrechter Deflem naar de strafschopstip na een overtreding van Quaranta op de spectaculair duikelende Leo Vander Elst. De Brabander knapte zelf het klusje op. Meteen was de wedstrijd gespeeld. R.A.F.C. kwam dus goed weg na een moeilijke wedstrijd waarin de rood-witten nochtans tenvolle de zege konden wettigen, al was het maar vanwege de tomeloze inzet en de volledige overgave die echter te weinig goede voetbalacties tot gevolg hadden.

Het had nochtans allemaal anders kunnen lopen indien de spectaculaire aanvangsminuten wat concreets hadden opgeleverd. Zelfs zonder de grieperige Wegria en vader Victor, schoten de Luikenaars met alle geweld uit de sloffen. Nadat Ratko Svilar spectaculair tussenkwam bij een knal van François, knalde Van Toorn een vrijschop op de deklat. Dat alles in de eerste vijf minuten, zonder dat R.A.F.C. greep op het gebeuren kreeg. Na die dolle start was het al R.A.F.C. dat de klok sloeg. RFC Luik geraakte evenwel zelden in verlegenheid. Sterk gegroepeerd rond Van Toorn, Wintacq, Quaranta als stevige 'bewaker' van Mark Van der Linden en de sterk voetballende Henrotay als rustbrenger, maakten de Luikenaars het de thuisploeg moeilijk.

Bovendien weigerde Deflem na een kwartier de logische strafschop te fluiten voor een haakfout van Van Toorn op Petur Petursson. De IJslander mikte enkele minuten later een inzenden van Gaston Boeckstaens nipt naast. In de tweede helft kwam Matthy Billen als rechtsachter. Gaston Boeckstaens draafde in de plaats van de onbestaande Bert Cluytens, maar ook dat bracht weinig verandering. R.A.F.C. bleef knokken, ook al verloor het daarbij meer en meer aan frisheid. Tot Mark Vander Linden eens te meer als 'ijsbreker' in actie kwam en met zijn tiende competitiedoelpunt alle moeilijkheden uit de match trapte (Georges Weymiens - D.N.G. - 7/02/1983).

(bron: de pers - 07/02/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. RFC Liégeois

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
7 Bert Cluytens
9 Leo Van der Elst
11 Petur Petursson
10 Marc Van der Linden
8 Harry Cnops
1 Pierre Drouget
2 Raphael Quaranta
3 Mathy Van Toorn
4 Michel Wintacq
5 Bernard Habrant
6 Pierre Kuypers
7 Albert Lonneux
8 Lipka
9 Calasan
10 Roger Henrotay
11 Guy François

Wissels

46' 7 Bert Cluytens (uit)/
14 Mathy Billen (in)
 

Begin Match
      Pierre Kuypers 30'
Ruststand 0-0
      Calasan 47'
75' Marc Van der Linden 1-0      
80' Petur Petursson 2-0      
84' Leo Van der Elst (penalty) 3-0      
      Pierre Drouget 84'
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG