Claude Matagne - Roger Verdeyen
Toeschouwers: 10.000

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Na 780 minuten eindelijk een winnaar

De achtste confrontatie tussen R Antwerp FC en KAA Gent heeft eindelijk een winnaar opgeleverd. En in welke gedaante dan nog! Met vier doelpunten verschil, geen enkele Buffalo-supporter kon bij benadering zeggen hoe lang het geleden was dat de betonnen voetbalvesting nog zo grondig werd gesloopt. Laten we vooraf stellen dat de pandoering voor KAA Gent te grof was. Blauw-wit liep rond het uur met een schot van Schapendonk op de paal veel dichter bij een gelijkspel, dan bij de afstraffing die uiteindelijk op het scorebord kwam. Dit neemt niet weg dat de Antwerpzege ruim verdiend te noemen is. De hoge cijfers zijn echter alleen te verklaren door het feit dat kAA Gent tijdens het laatste halfuur van de wedstrijd opendeurdag hield en de bezoekers nooit meer naar hun verdediging omkeken. Een bevlieging die wij van KAA Gent zelden of nooit gewoon waren, maar die de supporters wel wisten te waarderen, trainer Goethals daarentegen allerminst.

Drie doelpunten van Van der Linden
Tijdens de eerste spelperiode moesten wij genoegen nemen met het bekende spelpatroon dat beide tegenstanders nu al twee jaar aan een stuk opvoeren. Voetbal met weinig vrije ruimte, traag en risicoloos. Resultaat? Slechts vijf minuten goed voetbal. Voldoende voor R.A.F.C. om verdiend op voorsprong te klimmen. In die korte periode hebben we een vloeiende aanval langs Boeckstaens-Van der Linden bewonderd. Frank Mariman rondde af met een doelrijp schot. Voorts kopte Harry Cnops, die momenteel beter speelt dan ooit, centimeters naast. In de 28e minuut trapte Mark Van der Linden het eerste doelpunt tegen het net. Laszlo Fazekas had voorafgaand Harry Cnops gevonden die met een uitstekende draaibeweging Mark Van der Linden isoleerde. Tegen het schot had Laureyssen geen verhaal (1-0). KAA Gent begon voorzichtig uit het hok te komen. Een dubbelpass Quipor-Koudijzer, bijna lijf-aan-lijf uitgevoerd, noopte Ratko Svilar tot een schitterende redding. Ook Cordiez trok in de 37e minuut nog een diep spoor in de Antwerpdefensie.

Kort na rust schoot Leo Vander Elst nummer twee tegen het net, schoot, KAA Gent leek verslagen. Niets was minder waar. Exact op de 61' schoot de ingevallen Tokodi de 2-1-cijfers op het bord na een merkwaardige dribbel van Lecloux op rechts. De voorzet werd door Patrick Ipermans voor Koudijzer weggekopt. Tokodi stond klaar voor de rebound. KAA Gent stond onder stoom. Niemand had er graten in gevonden als Schapendonk in de 70e minuut had gescoord. Zijn schot vloog te pletter op de staak. Zonde voor de bezoekers. Niet voor Schapendonk, want die hebben we gisterenmiddag voor de rest niet meer gezien. KAA Gent was te bereid tot risico's. R.A.F.C. scoorde op de counter tegen honderd procent. Soms gepaard gaand met veel protest van de tegenpartij. Nog tweemaal Mark Van der Linden en éénmaal Harry Cnops tekenden voor de eindstand. In die reeks stak één verbrand doelpunt: het vierde. Cordiez stopte het schot van Van der Linden 'vóór' de doellijn. Een zeer goede scheidsrechter Costantin raadpleegde zijn grensrechter.

Nutteloos! Hij stond er zelf met zijn neus op te kijken. Voor KAA Gent is de troost mager. De blijdschap van Mark Van der Linden des te groter. Hij scoorde nu al negen doelpunten in dertien partijen. Voor een jonge soldaat is dat helemaal niet mis (Eric Moerman - bron: onbekend - 17/01/1983).

10 Cees Schapendonk

72' 7 Laszlo Fazekas (uit)/
14 Petur Petursson (in)

2 Sören Busk (uit)/
15 Kyika Tokodi (in)
46'

Tony Rombouts
      Hubert Cordiez
28' Mark Van der Linden 1-0
Ruststand 1-0
57' Leo Van der Elst 2-0
      Kyika Tokodi 2-1 61'
78' Mark Van der Linden 3-1
80' Mark Van der Linden 4-1
85' Harry Cnops 5-1
90' Eindstand 5-1 90'