Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
1 3
19.12.1982 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Ignace Goris

Lijnrechters:
Julien Mestdagh - Herman Varendonck
Toeschouwers: 21000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

Lozano troont boven regen en wind uit

DEURNE - Geen academisch voetbal gisteren op de Bosuil, maar een duel op het scherp van de snee, vol fel betwiste fazen. Het stormweer dicteerde de wet. Desondanks kregen de toeschouwers zelden de gelegenheid adem te halen. Daar zorgde ook scheidsrechter Goris voor. Hij bestrafte 41 overtredingen, boekte vijf spelers en werd herhaaldelijk belaagd door de mistevreden thuisspelers. Rood-wit ging immers niet akkoord met de manier waarop de eerste thuisnederlaag van het seizoen tot stand kwam. RSC Anderlecht kon zijn zege nochtans verantwoorden. De bezoekers hadden de meeste en beste doelkansen. Juan Lozano troonde boven regen en wind uit.

Bij R Antwerp FC was Bert Cluytens er weer bij. Bij RSC Anderlecht vierde Czerniatynski zijn wederoptreden. Beide speelden tegen hun gewezen ploeg. De Waal kreeg al kort na de aftrap gelegenheid om te scoren. Ratko Svilar was sneller op de bal. Nauwelijks een minuut later ging de Joegoslavische doelman in de fout na een ver schot van Coeck. Hij herstelde zijn foutje bij de rebound van Vandenbergh. Anderlecht had de wind in de rug en in de zeilen. Frimann voerde een dubbelpass uit met Lozano, trok de bal voor doel en meer moest Vandenbergh niet hebben voor de 0-1. De Antwerpspelers protesteerden minutenlang. In een voorafgaande faze beging Czeniatynski handspel en bovendien duwde Frimann Danny Koekelcoren weg. Een aanvechtbare goal, inderdaad, maar Goris had niks gezien.

RSC Anderlecht domineerde, ook al zette Coeck de strijd hinkend verder na een duel met Leo Van der Elst. Broos warmde zich op, maar de Anderlechtmiddenvelder bleef nog op het veld om een vrije trap te nemen. Een korte tik van Vercauteren en Ludo's krachtige linker knalde de bal laag binnen. Even later verdween Coeck toch naar de kleedkamer. Olsen schoof door naar het middenveld, Broos werd laatste man. Sporting verloor een deel van zijn rust, maar werd geen moment bedreigd. R.A.F.C. had bijna een half uur nodig om in het strafschopgebied van de bezoekers te raken. Lozano gaf aan dat de wind geen vat had op loepzuiver getrapte voorzetten. De Spanjaard opende indrukwekkend op Vercauteren die hoog over schoot.

Net voorbij het halfuur legde Laszlo Fazekas een vrije trap voor de schietgrage rechter van Leo Van der Elst. Munaron liet de bal knullig wegspringen. Mark Van der Linden zorgde voor de aansluitingstreffer. Een thuisdoelpunt bij het eerste schot op doel. RSC Anderlecht viel wat terug. De Antwerpspelers gingen op zoek naar de gelijkmaker. Laszlo Fazekas en Mark Van der Linden zorgden voor een flitsende uitbraak. Petur Petursson werd aangespeeld, maar gestuit door Munaron die met de voet vooruit het leer wegwerkte. Niet meer dan gevaarlijk spel, maar toch een boeking. Een weinig logische beslissing, omdat Goris nadien inderdaad met een onrechtstreekse vrije trap liet vervolgen.

Na de rust opende de thuisploeg alle aanvallende registers. Gelegenheidslibero Broos hield de zaak goed gesloten. R.A.F.C. kon ondanks de druk nauwelijks kansen afdwingen. Mark Van der Linden stond er alleen voor, Laszlo Fazekas en Bert Cluytens namen een baaldag. Ciske Goris bleef op de bank. Meer dan een kopbal van Harry Cnops, die de gekwetste Petur Petursson verving, zat er niet in. Het counterende RSC Anderlecht daarentegen verzamelde een hele reeks doelkansen. Een soloren van Hofkens, het hoofd van Vandenbergh en een knappe reflex van Ratko Svilar. Lozano fraai naar Friman, die voorlangs schoof. Voorzet Frimann, Lozano kopte naast. Zes minuten voor tijd leek de strijd beslist. De grensrechter gaf buitenspel aan, maar Vercauteren ging alleen door.

Hij speelde de bal achteruit en de ingekomen Bruylle trof met zijn eerste baltoets raak. Goris stond bovenop dit alles en keurde het doelpunt toch goed. Na het Antwerpprotest raadpleegde hij zijn assistent en vlakte de goal weg. Vijf minuten later werd het toch 1-3. Czerniatynski vertrok op eigen speelhelft. Ging op kracht en snelheid alle tegenstand voorbij. Voor de jonge Karolinger leek de ellende van de voorbije weken plots nog slechts een verre, vage herinnering.

"Schuld van Petursson"
Jacky Munaron kwam kort voor de rust in botsing met Petur Petursson, die nadien vervangen moest worden. "Het was Peturs eigen schuld," zei de Anderlechtgoalie boos. "Ik speel alleen de bal, maar Petur gooide zich nog tegen mij aan. Mark Van der Linden deed tijdens de tweede helft net hetzelfde en toen kreeg ik een fout mee. Na de botsing met Petur Petursson ging het publiek echter aan het joelen. Mij maakt dit niks, maar de reactie van de scheidsrechter is in die omstandigheden altijd hetzelfde: een boeking om de zaak te sussen (François Colin - Het Nieuwsblad - 20/12/1982)."

(bron: de pers - 20/12/1982)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Mathy Billen
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Bert Cluytens
Leo Van der Elst
Marc Van der Linden
Petur Petursson
Jacky Munaron
Wim Hofkens
Luka Peruzovic
Morten Olsen
Michel De Groote
Juan Lozano
Ludo Coeck
Frankie Vercauteren
Per Frimann Andersen
Erwin Vandenbergh
Alex Czerniatynski

Wissels

46' Petur Petursson (uit)/
Harry Cnops (in)
 
Ludo Coeck (uit)/
Hugo Broos (in)
20'
 
Erwin Vandenbergh (uit)/
Kenneth Brylle (in)
82'
 

Begin Match
      Frankie Vercauteren
      Alex Czerniatynski
      Jacky Munaron
Gaston Boeckstaens      
Patrick Ipermans      
      Erwin Vandenbergh 0-1 10'
      Ludo Coeck 0-2 12'
37' Marc Van der Linden 1-2      
Ruststand 1-2
      Alex Czerniatynski 1-3 89'
90' Eindstand 1-3 90'
TERUG