Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.
0 1
05.12.1982 Plaats: De Motten

Scheidsrechter: Georges Delacour

Lijnrechters:
Gaston Bots - Henri Voz
Toeschouwers: 4000

Wedstrijdverslag

Na KSK Tongeren - R Antwerp FC

Moet SK naar Lourdes?

TONGEREN - Jef Vliers moet maar eens aan zijn collega Dimitri Davidovic vragen voor welke van de vier ijsheiligen hij voor de wedstrijd een kaars had laten branden. Beide oefenmeesters wijzigden hun elftal niettegenstaande ze hun volgelingen vorig weekeinde een succesvolle prestatie zagen neerzetten. Door de terugkeer van Collas en Vanhorenbeek, vorige week geschorst, vielen Raymaekers en Schulze naast de ploeg. Bij de bezoekers nam Danny Koekelcoren de plaats in van Mathy Billen, die tegen K Beerschot VAV nochtans de overwinningstreffer voor zijn rekening nam. Als je uitgaat van de veronderstelling dat de winnaar gelijk heeft, verrichtte Dimitri Davidovic beter werk dan Vliers.

Lagen de zaken maar zo eenvoudig. De Tongerse trainer kan het wellicht ook niet helpen dat zijn team in zo'n beduimelende situatie terechtgekomen is. "Kunnen we ons jaarlijks reisje niet wat vervroegen en in plaats van Tenerife, Lourdes als bestemming kiezen?", vroeg Rudy Vossen zich af. Er zit niks anders op dan voortaan drie punten per match te pakken," repliceerde aanvoerder Hoste prozaïsch. Dat sarcasme ten opzichte van de eigen verrichting werd op de spits gedreven door het feit dat het plaatselijke kamp er zich goed van bewust was, dat R.A.F.C. het gaspedaal niet helemaal had moeten indrukken om de volle pot mee naar huis te nemen. Vlak voor de pauze plaatsten de gasten één gevaarlijk schot tussen de palen en het was zover. Bij een hoekschop van Leo Van der Elst viel het leer pal voor de voeten van de totaal ongedekte Mark Van der Linden die gemakkelijk kon scoren vanop dezelfde plaats als twee weken geleden.

Voordien had de thuisploeg enthousiaste pogingen ondernomen om de score te openen. De plaatselijke aanvalsmaneuvers vertoonden echter stijlkenmerken van een tegen de degradatie knokkende ploeg: vrij veel balverlies, technische fouten en weinig uitgespeeld gevaar. Ratko Svilar werd niet vaak op de proef gesteld. Bovendien organiseerde de jonge libero Yves Vanderveeren zijn verdediging met het zelfvertrouwen van een doorwinterde prof. Voeg er onmiddellijk aan toe dat Tervoort evenmin kans kreeg om bij de Limburgse supporters op het betere blaadje te komen. Zijn bezigheden voor de pauze beperkten zich tot wat gehuppel in de grote rechthoek tegen de kou. De gasten hadden namelijk niet de intentie veel offensieve risico's te nemen.

Zij konden de situatie onder controle houden, omdat zij beter speelden zonder bal en elkaar gemakkelijk vonden. Onmiddellijk na de rust kreeg rood-wit enkele kansen om de score te verdubbelen. Gaston Boeckstaens kopte op aangeven van Laszlo Fazekas net naast. Tervoort maakte pogingen van Harry Cnops en Mark Van der Linden onschadelijk. De Nederlander werd voordien ten onrechte door de Haspengouwse supporters op de korrel genomen. Het was opvallend dat een deel van het Zuid-Limburgse publiek om de haverklap afkeurend reageerde op het kleinste missertje van een speler van KSK Tongeren. De gastheren beseften dat ze niet zo lang als tegen K Waterschei Thor Genk mochten wachten om de forcing te voeren. Die druk was echter zo weinig gevarieerd, dat de atletische defensie van R.A.F.C. alle blauw-witte doelpogingen kon smoren.

Van de flanken werd helemaal geen gebruik gemaakt. Haast alle ballen werden stereotiep naar de tweede paal gegooid. Bij kopstoten van Hoste, Schulze en Beuls stond Ratko Svilar telkens op de goede plek. Ook Beyens was biezonder ongelukkig bij het besluiten. R.A.F.C. bereikte de streep zonder echt geïmponeerd te hebben. Die vaststelling maakte het vraagteken achter de toekomst van KSK Tongeren alleen maar groter. Wat moet dat worden tegen elftallen die op eigen veld vrank hun kans gaan? De aankopen hebben geen heil gebracht. Schultze en Bergs hebben niet eens een vaste plaats kunnen afdwingen. Zijn er nog remedies?

"Mooie kansen"
"We hebben genoeg kansen gehad om de wedstrijd meer ontspannen te beëindigen," opende Davidovic zijn betoog. "Ik had meer pressie van KSK Tongeren verwacht. Het vertrek van Clijsters heeft de Limburgers blijkbaar geen goed gedaan". Voor de verwijdering van Matthy Billen had hij deze verklaring."Bij Matthy is het een kwestie van vertrouwen. Hij komt zeker terug. Tegen RSC Anderlecht speelt hij alleszins, want dan is Yves Vanderveeren geschorst".

Yves Vanderveeren vertrouwen
De jonge Yves Vanderveeren speelde op de liberopost een feilloze wedstrijd. Dit was mijn vijfde match op deze plaats," zei hij. "Ik heb alle voorbereidingswedstrijden mogen meespelen. Dat gaf me uiteraard vertrouwen. De ervaren spelers steunen me geweldig. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik af en toe zelf enkele richtlijnen geef. Binnenkort komt Frank Mariman terug. Misschien moet ik er dan uit, maar dat is niet erg. Ik ben nog jong en heb nog tijd om uit te groeien tot een volwaardig titularis (Rudi Smeets - bron: onbekend - 06/12/1982)."

(bron: de pers - 06/12/1982)

Statistieken

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Norbert Tervoort
Rudi Vossen
Marcel Collas
Norbert Beuls
Freddy Cuyx
Marc Bogaerts
André Scheen
Yvan Hoste
Luc Beyens
Magnus Bergs
Guy Vanhorenbeek
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Yves Vanderveeren
Danny Koekelcoren
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Leo Van der Elst
Marc Van der Linden
Petur Petursson
Harry Cnops

Wissels

46' Magnus Bergs (uit)/
Erwin Raeymaekers (in)
 
72' Marcel Collas (uit)/
Klaus Schulze (in)
 
0 Harry Cnops (uit)/
Mathy Billen (in)
71'
 
0 Laszlo Fazekas (uit)/
Francis Goris (in)
87'
 

Begin Match
      Marc Van der Linden 0-1 40'
Ruststand 0-1
      Patrick Ipermans 77'
      Laszlo Fazekas 86'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG