Pierre Strosse - Hermand
Toeschouwers: 7.500

Na R Antwerp FC - KFC Winterslag

Geen afgetekende, wel een moeizame zesde thuiszege

DEURNE - Aan de rust van een wedstrijd die het aankijken amper waard was, had vrijwel iedereen de overtuiging dat R Antwerp FC de zesde achtereenvolgende thuiszege zou vieren met een indrukwekkende score. Petur Petursson en Mark Van der Linden hadden toen al de 2-0 op het grote scorebord getrapt. "Als er nu niet met minstens 5-0 gewonnen wordt...". Zo redeneerden zelfs de meest voorzichtige Antwerpsupporters. In 45 minuten had KFC Winterslag slechts eenmaal (via vrijschop) de bal richting Ratko Svilar gestuurd (40'). Voor de rust was het duidelijk dat de Limburgers onderaan de stand bengelden. Geen enkele speler van KFC Winterslag verdiende halfweg de wedstrijd meer dan een... half puntje.

Direct na de rust, nog niet geweten met welke saus de bezoekende ploeg zou worden opgepeuzeld door een nochtans niet fameus spelend R.A.F.C., incasseerde de thuisploeg een doelpunt dat zelfs de verdediging van het eerste het beste team pre-miniemen zou doen blozen. De goal stimuleerde in hoge mate de Limburgse ploeg, die bijna rusteloos op zoek trok naar de gelijkmaker. Slaagden de bezoekers daar uiteindelijk niet in, toch brachten ze een lang niet zelfzekere tegenstander enkele keren fameus in moeilijkheden. De herinnering aan de memorabele wedstrijd van vorig seizoen, toen niet zozeer de voetbalsport dan wel het kegelen aan bod kwam, was nog niet helemaal weggeveegd.

Scheidsrechter Costantin zette zich vanaf de eerste seconde schrap en sprak halfweg de eerste speelhelft een 'match nul' uit. Er werden in het totaal 22 fouten bestraft, 11 tegen iedere ploeg. Hoeveel fouten geen fluitsignaaltje opleverden, hebben wij niet genoteerd. Bruninx, een prachtatleet die onder de korf van een basketbalterrein furore zou maken en die alvast weet hoe een rechtstreekse tegenstander door 'body-checking' het leven lastig gemaakt en zelfs uitgeschakeld kan worden, hield Laszlo Fazekas dikwijls en erg ver van de bal in een liefkozende omstrengeling. Het publiek nam dat niet en de 'zwarte' werd meermaals uitgejouwd. Enkele incidenten kruidden een matte eerste speelhelft.

Toen Bruninx een zware fout tegen Mark Van Der Linden maakte, riposteerde Gaston Boeckstaens die hem eveneens een boeking kostte. De Limburgers maakten het eerste kwartier indruk door hun pressing. Kort op de man spelend konden zij de tegenstander uit de omgeving van hun doelverdediger houden. De jonge Mark Vander Linden pakte wel uit met twee retro's, maar het bleef wachten tot iets voorbij het halfuur op het eerste doelpunt van een dominerende thuisploeg. Gaston Boeckstaens nam op rechts een vrijschop. De bal vloog over een bos aan spelers, belandde op de linkervoet van Petur Petursson en Debruyne was kansloos. Drie minuten vóór de rust pakte Laszlo Fazekas uit met een mooie voorzet.

De bal werd afgeweerd. Uit de rebound van Patrick Ipermans viel het leer in de voeten van de aanstormende Mark Van Der Linden. Nog wat oprukken naar het doel om dan vanop 20 meter, de bal keihard en hoog tegen de netten te knallen. Tussen beide Antwerpdoelpunten had FC Winterslag eenmaal richting doel getrapt. Een fout van Patrick Ipermans op Linsted bracht Thieu Denier achter de vrijschop die slechts centimeters naast de zijstaak werd gestuurd. Thieu Denier had meer meeval toen de tweede speelhelft nog geen volle zestig seconden oud was. Van Lessen wou links een vrijschop nemen, maar omdat Danny Koekelcoren de 'muur' verliet, bedacht de Limburger zich. Danny Koekelcoren keerde ijlings terug, maar ondertusen trapte Thieu Denier in zuivere 'Nollet-stijl' de bal hard en grondscherend tot grote verbazing van Ratko Svilar in de uiterste hoek.

KFC Winterslag hield het ijzer nu heet. Vijf minuten later smeedde het bijna de 2-2. De Limburgers trapten op links een hoekschop. In het geharrewar kon Ratko Svilar niet zonder moeite de bal toch bemachtigen. Met Thieu Denier als werkpaard-orkestmeester en tijdens het slotkwartier zelfs Bruninx enkele keren in de omgeving van het Antwerpdoel, geraakte de thuisploeg enkele keren in de penarie. Gaston Boeckstaens, Danny Koekelcoren, André Heerwegh en Matthieu Billen hielden evenwel het hoofd koel. Zagen na een mooie poging van Mark Van der Linden hun ploegmaats alleen maar falen bij de laatste pass. Nieuwe kansen kwamen er voor R.A.F.C. niet meer. Het gemis aan durf en infiltratie was opvallend.

Volledigheidshalve melden wij nog dat in het totaal 18 fouten van R.A.F.C. en liefst 27 fouten (waarvan 13 op een overigens bleke Laszlo Fazekas) door de scheidsrechter bestraft werden (Louis Ceulemans - bron: onbekend - 02/11/1982).

Will Van Woerkum

71' Mark Van der Linden (uit)/
Francis Goris (in)

Werner Deraeve (uit)/
Geert Deferm (in)
71'

32' Petur Petursson 1-0
42' Mark Van der Linden 2-0
Ruststand 2-0
      Mathieu Denier 2-1 47'
90' Eindstand 2-1 90'