Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.W.D.Molenbeek R. Antwerp F.C.
3 0
17.10.1982 Plaats: Edm. Machtensstadion

Scheidsrechter: Charles Magerat

Lijnrechters:
Roger Dupont - Ernest Lechanteur
Toeschouwers: 5000

Wedstrijdverslag

Na RWD Molenbeek - R Antwerp FC

Jan Ruiter maakte zege mogelijk

MOLENBEEK - Gedurende ruim een uur hebben RWDM en R Antwerp FC een slecht kijkstuk opgevoerd, door de betalende toeschouwers allesbehalve gewaardeerd. Toen viel er plots een doelpunt uit de lucht. Franky Van Der Elst, één van de zwakste spelers op het veld, schoot voorbij Ratko Svilar. Meteen kwam er enige animo in de wedstrijd. Jean Dockx had even voordien Demesmaeker ingebracht en die zorgde voor enkele felle duels met Gaston Boeckstaens. De Antwerpse 0-siders, woedend om de onmacht van hun team, gingen op de vuist met de ordehandhavers. Tegenover het onmachtig drukkende R.A.F.C. kon RWDM met groeiend succes op de countertoer. Toch was er een onwaarschijnlijke redding van Ruiter nodig om de ingebrachte Harry Cnops van de gelijkmaker te houden. Nico Jansen werd wel beloond voor zijn grote inzet. Hij schoof een voorzet van Verheecke naast Ratko Svilar in doel: 2-0 en match gespeeld.

In de wedstrijdaanhef liet niets vermoeden dat R.A.F.C. puntenloos naar de Metropool terug zou moeten. In de vijfde minuut was er een attente Ratko Svilar nodig om Bouwmeester het scoren te beletten. Voor het overige was het bij RWDM armoe troef. R.A.F.C. had duidelijk meer kwaliteit in huis en combineerde met Laszlo Fazekas als draaischijf niet onaardig. Het team van coach Dimitri Davidovic beging de fout het tempo laag te houden. De thuisdefensie kon zich zo steeds weer rond de nochtans zwak spelende De Wolf hergroeperen. Doelkansen bleven uit. Een erg goede kopbal van Laszlo Fazekas in de 15e minuut niet te na gesproken.

Ruiter redde schitterend in de hoek. R.A.F.C. hield RWDM in haar greep, maar ging geleidelijk slordiger spelen. Laszlo Fazekas verdween meer en meer uit de wedstrijd, Bert Cluytens werd in zijn opmars geremd door de sober en sterk spelende Cossey. Omstreeks het halfuur dreigde er eindelijk nog eens doelgevaar. Het schot van Vermeersch ging voorlangs. André Heerwegh kon na een goede actie van Bouwmeester de bal nog net voor Nico Jansen wegwerken.

Vroeg in de tweede helft verving Jean Dockx Desaeyere door Demesmaeker in een poging beter van de flanken gebruik te maken. Aanvankelijk leverde dat geen resultaat op. In de 62' gleed Bert Cluytens voor één keer voorbij Cossey. Legde de bal voor de voet van Fazekas. De Hongaar knalde over. Seconden later leidde RWDM verrassend met 1-0. Een goede beweging Van Der Elst-Thycosen zonderde de benige verdediger voor de kansloze Svilar af. R Antwerp FC voerde het tempo op en bracht met Cnops een supplementaire aanvaller. Verder dan verre knallen van Petur Petursson naast en Leo Vander Elst pal op Ruiter, kwam het niet. Matthy Billen steunde voortdurend de Antwerpaanval, maar miste de goede richting na een actie Fazekas-Cluytens.

Ruiter hield zijn elftal overeind bij een vluchtschot van Harry Cnops. RWDM reageerde met een counter. Ditmaal konden André Heerwegh en Danny Koekelcoren niet beletten dat de voorzet van Verheecke precies in de loop van Jansen terecht kwam. 2-0. RWDM mocht juichen om zijn eerste ovewinning sinds 25 augustus, niettegenstaande de Brusselaars hun slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. In de slotminuut werd de vernedering voor het ontgoochelde R.A.F.C. compleet als Leo Vander Elst Verheecke onderuithaalde. Vermeersch schoot de toegekende strafschop hard in (Herman Meersseman - bron: onbekend - 18/10/1982).

"Bal niet gezien" (B. Cluytens)
Bert Cluytens lag stevig in de greep van Cossey. "Ik kreeg de bal haast nooit in behoorlijke omstandigheden," aldus de Hobokenaar. "Er werd te weinig diep gespeeld en de voorzetten die er kwamen, draaiden naar de cornervlag weg in de plaats van naar het doel toe. Ik heb de bal haast niet gezien en kon er dan ook niks van bakken (Herman Meersseman - bron: onbekend - 18/10/1982)."

(bron: de pers - 18/10/1982)

Statistieken

R.W.D.Molenbeek R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jan Ruiter
Franky Van Der Elst
Patrick Gollièrre
Michel De Wolf
Rudi Cossey
René Desaeyere
Bernard Verheecke
Hans Bouwmeester
Johan Vermeersch
Nico Jansen
Steen Thycosen
Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Mathy Billen
Patrick Ipermans
Laszlo Fazekas
Christian Labarbe
Leo Van der Elst
Bert Cluytens
Petur Petursson

Wissels

53' René Desaeyere (uit)/
Paul De Mesmaeker (in)
 
81' Steen Thycosen (uit)/
Patrick Thairet (in)
 
0 Christian Labarbe (uit)/
Harry Cnops (in)
67'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
63' Franky Van Der Elst 1-0      
      Gaston Boeckstaens 75'
83' Franky Van Der Elst      
87' Nico Jansen 2-0      
90' Johan Vermeersch (penalty) 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG