Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. S.K. Beveren
2 1
12.09.1982 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Christophe Delacour

Lijnrechters:
Guy Deroulou - Aimé Billen
Toeschouwers: 15000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - SK Beveren

Verschil mocht groter zijn

DEURNE - Het kan gebeuren dat uitgerekend twee ploegen elkaar ontmoeten van wie de prestatiecurve een totaal andere richting aanwijst. R Antwerp FC heeft SK Beveren uit de kop van de rangschikking gehaald en de eigen positie in de stand gevoelig verbeterd. De gastheren waren in een beste, de gasten in een uitgesproken zwakke dag. Sportkring incasseerde de eerste nederlaag van het seizoen en het verschil had groter kunnen zijn. De Waaslanders kwamen pas in de laatste twintig minuten in de wedstrijd, maar ook in de periode dat de ingekomen Creve de formatie een wat sterkere ruggengraat schonk, was er van de laatste weken vaak geroemde, snedigheid en doeltreffendheid in de actie weinig te merken.

R.A.F.C. heeft haar voor een keer wat grotere aanhang darentegen aangenaam verrast. Het leverde een collectief knappe en voldragen prestatie. In tegenstelling tot SK Beveren waarbij zich behoudens de weer slagvaardige Theunis geen enkele speler zich bijzonder kon opdringen, wemelde het in het Antwerpkamp van individuele uitblinkers. Dat beduidt wat voor een team met veel jeugdige spelers, waarin bovendien koninginnestuk Laszlo Fazekas ontbrak. Zijn rol werd op voortreffelijke wijze overgenomen door Francis 'Ciske' Goris. De jonge vervanger bracht rust en leidde het leder in de beste banen. Hij inspireerde zodoende het aanvalsspel van zijn team. De kleine Goris deed het bovendien allemaal zo zwierig en met zoveel stijl dat hij zich gaandeweg als de beste speler op het terrein opwierp.

Hij had nochtans heel wat concurrentie in het eigen kamp met Stonne Boeckstaens die weer op zevenmijlslaarzen liep. De rechtsback stak de beste aanvallers en verdedigers naar de kroon. Pat Ipermans hield Beverens goed-weer-maker Schönberger aan de praat en vrijwel compleet uit de match. De jeugdige Antwerpformatie weet in verdediging overigens van wanten. De basis van het succes tegen SK Beveren werd precies in die sector van de ploeg gelegd. De Wase gasten wisten zich van begin af aan geen raad met de strikte individuele rood-witte dekking. De lange Erwin Albert, ver van zijn beste vormpeil, spartelde vruchteloos in de ijzeren greep van André Heerwegh. Pat Ipermans zette Schönberger mat. Martens kon slechts een keer de bovenhand halen op Gaston Boeckstaens.

De opvallend sterke Frank Mariman vergenoegde er zich niet alleen mee de snelle Kusto de pas af te snijden, hij was ook bijzonder nuttig in de spelopbouw. Met verdedigers die man per man de sterkere waren en die bovendien hn aangeven verzorgden, kon R.A.F.C. bijna doorlopend de wedstrijd beheersen. De actie verliep aanvankelijk te omslachtig, over te verre wegen. Hierdoor kon SK Beveren met een paar sporadische tegenstoten voor meer gevaar zorgen. Theunis, de gevaarlijkste Wase aanvaller, kopte tegen de staak. Ratko Svilar moest zich reppen op een schuin schot van Martens. R.A.F.C. joeg van de weeromstuit meer diepgang in de aanvallenende bewegingen. Na hoekschop volgend op een vluchtschot van Gaston Boeckstaens kopte Pat Ipermans raak (34').

Met een listige doorsteekpass vier minuten later maakte Cis Goris de weg naar het tweede doelpunt voor de snelle Petur Petursson vrij. Het zag er lange tijd hachelijk uit voor Beveren. Het kon een paar keren ternauwernood het derde doelpunt verijdelen. De IJslander Petur Petursson, nog een eind verwijderd van zijn beste Rotterdamse vorm, miste koelbloedigheid bij de afwerking. Ingeleid door een briljant nummertje van de jonge Mark Van der Linden, viel dat derde doelpunt toch via een kanonbal van Leo Vander Elst. Hoewel de spelers al gereed stonden voor de aftrap, gaf de scheidsrechter toch gehoor aan het Beverse appel en raadpleegde zijn grensrechter die inderdaad voorafgaand buitenspel gevlagd had. Delacour keurde het doelpunt tenslotte af.

Met de inbreng in de laatste twintig minuten van Crève en Weihrauch, speelden de Waaslanders niet echt beter. Ze ontwikkelden niettemin beduidend meer druk op de Antwerpverdediging die de toestand niet langer volledig beheerste. Met een fraai doelpunt van Kusto kon Beveren nog tot 2-1 milderen (Joris Jacobs - GvA - 13/09/1982).

(bron: de pers - 13/09/1982)

Statistieken

R. Antwerp F.C. S.K. Beveren

Elftallen

Ratko Svilar
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Danny Koekelcoren
Frank Mariman
Patrick Ipermans
Francis Goris
Leo Van der Elst
Bert Cluytens
Marc Van der Linden
Petur Petursson
Filip De Wilde
Eddy Jaspers
Philippe Garot
Paul Lambrichts
Marc Baecke
Patrick Stalmans
Heinz Schönberger
Paul Theunis
Ronny Martens
Erwin Albert
Marek Kusto

Wissels

82' Marc Van der Linden (uit)/
Harry Cnops (in)
 
88' Francis Goris (uit)/
Christian Labarbe (in)
 
Patrick Stalmans (uit)/
Dieter Weihrauch (in)
64'
 
Erwin Albert (uit)/
Peter Crève (in)
64'
 

Begin Match
      Paul Lambrichts
34' Patrick Ipermans 1-0      
38' Petur Petursson 2-0      
Ruststand 2-0
      Marek Kusto 2-1 75'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG